Hirdetés
. Hirdetés

Digitalizációs tuningot kapnak a magyar kiscégek

|

A DJP-MKIK állandó munkacsoport célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások a digitális élmezőnybe kerüljenek.

Hirdetés

Megalakult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Digitális Jólét Program (DJP) közös, állandó munkacsoportja, amelynek célja a magyar kkv-k digitális fejlettségének növelése és az adatgazdaság fejlesztése. A munkacsoport vezetői dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Hirdetés

Napjainkra a digitalizáció a hétköznapok, a vállalati működés, a nemzetgazdasági folyamatok, és így végső soron a világgazdaság teljesítményét alapvetően meghatározó tényezővé vált. A 21. század a gyors változások kora, melyben azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek viszonylag gyorsan reagálni, élnek a digitalizáció adta lehetőségekkel és elsajátítják az innovatív szemléletmódot. A DJP és az MKIK együttműködése a vállalkozások üzleti környezetének javításával, fejlesztésével az innovatív megoldások és digitális tevékenységek ösztönzését szeretné támogatni, ezzel is elősegítve a digitális fejlesztések adta versenyelőny kihasználását.

"Az állandó munkacsoport célja, hogy rendszeres párbeszéd alakuljon ki annak érdekében, hogy Magyarország minden vállalkozása - különösen a döntő többséget alkotó, nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalkozások - a digitalizáció nyertesei lehessenek" - hangsúlyozta dr. Gál András Levente a munkacsoport alakuló ülésén.

Magyarország és a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése kiemelkedő jelentőséggel bír, támogatásuk és sikerük szempontjából az innovációnak kiemelt szerepe van. A közös munkacsoport célja a lehető leghatékonyabb együttműködésre való törekvés, a szinergiák összehangolása annak érdekében, hogy az egyes vállalkozások a saját erőforrásaikon túl képesek legyenek kihasználni az együttműködő szervezetek erősségeit, mely a nyílt innovációt is tovább erősítheti. Az új trendek és a jövő technológiának használatára való felkészítés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások a globális kihívásoknak is megfeleljenek.

Dr. Parragh László álláspontja szerint a mai digitális világban intenzív befektetésre van szükség a humán tőkébe, ami a jövőben is biztos alapját képezheti a kreatív ötletek megvalósításának. "Meggyőződésünk, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú szerepet képvisel a hazai vállalkozások dinamikus fejlődésében. Ezen célt hivatott támogatni a Modern Vállalkozások Programja, mely szolgáltatásaival a kkv-kat kívánja ösztönözni a digitális fejlesztés irányába. Az ehhez szükséges források tekintetében pedig szeretnénk elérni, hogy a vállalkozások a lehető leghatékonyabban profitálhassanak a 2021-ben megnyíló pályázati forrásokból."

Az együttműködés programjai között szerepel többek között az adatgazdaság beindítása, a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, az INPUT Program terjesztése, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.

A sikeres digitális átalakulás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország az európai fejlődés élvonalába kerüljön. A DJP és az MKIK a következő években ezzel az együttműködéssel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország minél sikeresebben adjon választ a digitális átalakulás támasztotta kihívásokra.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.