Hirdetés
. Hirdetés

Digitalizálástól a fintechig

|

Minden, ami az elektronikus aláíráshoz köthető, ott van a Microsec múltjában, jelenében és jövőképében.

Hirdetés

A több mint harmincéves múltra visszatekintő Microsec zrt. első digitalizációs projektje 1991-ben a céginformációs rendszer elektronizálása volt, ezt követte a cégbíróságon tárolt cégadatokat hitelesítő PKI- (publikus kulcsú infrastruktúra) technológia bevezetése. Vanczák Gergely, a részvénytársaság igazgatóságának elnöke a legfrissebb fejlesztéseikről beszélt lapunknak.

Hirdetés
          

Computerworld: Hogyan fejlődött a cég portfóliója a digitális transzformáció kezdete óta?           

Vanczák Gergely: 1998-ban a PKI-megoldások cégbírósági rendszerekbe történő bevezetésének idején még nem rendelkeztünk hitelesítés-szolgáltatói minősítéssel, ezt a címet 2002-ben szereztük meg előbb fokozott, majd 2005-től már minősített szinten. A hamarosan elért piacvezető pozíciót annak tulajdonítjuk, hogy korán felismertük: az ügyfeleknek nem elég csak e-aláírást biztosítani. Mit ér az ügyfél az e-aláíró kártyájával, ha nem tudja hol használni? Felhasználási területeket kellett generálni, melyekhez megfelelő, az e-aláírás szabványokat támogató alkalmazások kifejlesztésére is szükség volt, és persze nem utolsósorban kellett a megfelelő törvényi háttér is.

Vanczák Gergely, az igazgatóság elnöke, Microsec zrt.           

2005-ben az e-aláírást támogató jogszabályi változásoknak köszönhetően nagy számban elsőként az ügyvédek, közjegyzők váltak ügyfeleinkké. A munkájukat segítette az általunk kifejlesztett e-Szignó program, melyben Magyarországon elsőként valósítottuk meg az e-akta modellt. Az e-akta lehetőséget adott több e-irat kezelésére egy e-aktában, segítve a papíralapú ügyintézéshez szokott felhasználók könnyebb átállását. Ezzel a szemlélettel nemcsak a hazai versenytársakat előztük meg, hanem a külföldieket is.      

A 2005-ben indult, a PKI-ra épülő elektronikus cégeljárás olyannyira gyorsan és hatékonyan működött, hogy két évvel később már kizárólag elektronikus úton lehetett cégügyeket intézni. A keletkező e-akták számossága miatt meg kellett oldani azok hiteles megőrzésének problémáját is, melynek eredményeképpen itthon már elsőként lettünk minősített archiválás-szolgáltatók.

Mindig nagy hangsúlyt fektettünk az innovációra, mindig azt keressük, hol lehetne még használni a technológiánkat. Az e-aláírás által biztosított letagadhatatlanság, hitelesség és sértetlenség nagy előny, de mit sem érünk vele, ha nem tudjuk azt a lehető legergonomikusabb módon az ügyfelek számára elérhetővé tenni. Úgy gondoljuk, hogy az elektronikus aláírás terjedésének egyik legfőbb gátja eddig a kellő ergonómia hiánya volt. Ezért már 2013-ban elkezdtük kidolgozni az okoseszközök használatán alapuló elektronikus azonosítási és aláírói megoldásunkat, az azóta már szabadalommal rendelkező PassBy[ME] Mobile ID-t. A megoldással ugyanaz a joghatás érhető el, mint egy aláíró chipkártyával, sőt az sms-alapú azonosításnak is biztonságosabb és költséghatékonyabb alternatívája lehet. Az eIDAS rendelet 2016-os megjelenésekor elsőként szereztünk minősítést a szolgáltatásainkra. A legutóbbi, pénzintézetekre vonatkozó PSD2 irányelvben megfogalmazott szigorú autentikációs követelményeket a PassBy[ME] rendszer szintén teljesíti. 

CW: Milyen előnyökkel jár az elektronikus aláírás? Mik a következő lépések?

VG: Az e-aláírás szinte bármilyen elektronikus állomány integritását és letagadhatatlanságát szavatolja, így utólag nem lehet módosítani sem az aláírást, sem a dátumot, sem a tartalmat. E-aláírást újabban már a közjegyzőknél is kérhetnek az állampolgárok. Az e-aláírás használható e-mailek vagy szerződések aláírására, végrehajtói iratok kézbesítésére, cégkapuban, e-közbeszerzésben, elektronikus számlázásban. Az e-Szignó programcsalád megoldást jelenthet az e-aláírás támogatására akár az egyéni felhasználók, akár a különböző gazdasági szereplők számára. A közelmúltban létrehozott tudásközpontunk célja, a kutatási feladatok mellett, a már rendelkezésre álló PKI-technológia hasznosítása teljesen új területeken.

CW: Milyen megoldásaik vannak a fintech éra számára?       

VG: A már említett mobilmegoldásunk, a PassBy[ME] egy gombnyomással e-aláírást készít. Indíthatunk vele banki tranzakciót, kölcsönigénylést, vásárolhatunk webshopban is akár. Ugyanezzel a technológiával bármilyen elektronikus dokumentum - például szerződés vagy számla - a világ bármely pontjáról ellátható a jóváhagyó e-aláírásával. Az innovatív pénzintézetek közül a PassBy[ME] technológia implementációját választotta a Magyar Nemzeti Bank és a Budapest Bank is.

Ezen túlmenően márciusban az ETSI konferenciáján mutattuk be a PSD2-specifikus minősített webszerver- és bélyegzőtanúsítvány profilokat. Ezekre a tanúsítványokra minden pénzügyi szolgáltatónak szüksége lesz, vagyis a bankok mellett a PSD2 szerinti új szolgáltatásokat nyújtó fintech cégeknek is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.