Hirdetés
. Hirdetés

E-útdíj: újabb név merült fel

|

Igazi KKV építheti ki az elektronikus útdíjfizetési rendszert Magyarországon.

Hirdetés

A pénteki Népszabadság szerint ismét van gazdája az elektronikus útdíjrendszernek. Négy hónappal a Getronics visszalépése után, a 6.318 kilométernyi közutat lefedő hálózat kiépítését az i-Cell Kft. és szövetségesei hajthatják végre.

A Nemzeti Infokommunikációs Zrt. nemzetbiztonsági védőernyő alatt lefolytatott tenderén győztes cég szerződését a hírek szerint már alá is írták, de nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a beruházás.

 

A lap az Opten céginformációs adatbázisára hivatkozva azt írta: a tender győztese igazi kisvállalkozás. A társaság másfél éve 21 főt foglalkoztatott, árbevétele tavalyelőtt mintegy 420 millió, mérleg szerinti eredménye pedig 23,7 millió forint volt.

Mint ismeretes az Állami Autópálya Kezelő Zrt. – a Kormány 2012. szeptember 14-ei határozatában foglaltaknak megfelelően – tavaly szeptember második felében hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki az elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére.

A tendert végül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlatot tevő Getronics Magyarország Kft. nyerte; a cég nettó 34,89 milliárd forintos áron vállalta a feladat elvégzését.

A tervek szerint a szerződés megkötésre 2012. december 27-én került volna sor, de az ajánlattevők között szereplő T-Systems Magyarország Zrt. előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-hez (ÁAK), ezért a közbeszerzési törvény előírásai szerint az úgynevezett szerződéskötési moratórium az ajánlatkérői (ÁAK) válaszadás napjával újrakezdődött, azaz az aláírás dátumát 2013. január 2-ára módosították.

Januárban aztán a Getronics először halasztást kért, később visszalépett a tendertől - többek között azért, mert állításuk szerint: "az egyik versenytársunk az elmúlt időszakban szinte az összes, a projektben részt vevő alvállalkozó partnerünket megkereste, és nyomást gyakorolt rájuk annak érdekében, hogy az együttműködésből visszalépjenek az elektronikus útdíjrendszer tervezett határidőre történő megvalósításának ellehetetlenítése érdekében".

Mielőtt az elektronikus útdíj végleg elbukott volna, Orbán Viktor miniszterelnök a vásárosnaményi kihelyezett kormányülést követően váratlanul bejelentette: a rendszerépítés és üzembehelyezés állami megvalósításába fognak.

Február végén aztán a Magyar Közlönyben jelent meg a hír, hogy a megtett úttal arányos elektronikus útdíj (e-útdíj) kiépítésével kapcsolatban született kormányhatározat értelmében a rendszer kiépítését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. koordinálja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.