Hirdetés
. Hirdetés

Egy rosszhírű arcfelismerő cég 2023-ig 100 milliárd fotót akar összegyűjteni

|

A vállalat teljes ügyféllistáját is ellopták 2020-ban, és kiderült, hogy világszerte több mint 2000 szervezet használja.

Hirdetés

A Clearview AI azt mondta a befektetőknek, hogy az év végére 100 milliárd arckép lesz az adatbázisában. Az ellentmondásos arcfelismerő cég úgy tűnik, hogy jelenlétét és mesterséges intelligencia tudását annak ellenére kívánja bővíteni, hogy a törvényhozók és a magánélet védelmezői rendszeresen kritizálják etikátlan gyakorlatát.

A Clearview állítja, hogy hatalmas adatbázisa garatálja, hogy "a világon szinte mindenki azonosítható lesz" - derül ki a Washington Post által felfedezett decemberi pénzügyi prezentációból. A vállalat szerint az "arcindexe" 2020 óta 3 milliárdról 10 milliárdra nőtt. A Clearview azt is állítja, hogy adatgyűjtő szoftvere havonta 1,5 milliárd képet nyel be.

Hirdetés

A cég az arcszkennelésen túl a bűnüldözés irányába is terjeszkedni szeretne, a gig-gazdaságban dolgozókat figyelné, és olyan technológiát építene be, amely lehetővé tenné a Clearview számára, hogy távolról, ujjlenyomatok alapján vagy akár a járásuk alapján azonosítsa az egyéneket. Ugye azokról van szó, akik egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződnek, és általában digitális piactereken keresztül bérlik fel őket az alkalmi munkára. Jellemzően ide tartoznak az Uber és a Airbnb rendszerében dolgozók is.

A vállalat közölte, hogy további 50 millió dollárt kér a befektetőktől, ami segítene elérni a 100 milliárd arcot tartalmazó adatbázis létrehozását. Illetve az ilyen finanszírozás segítene nekik abban, hogy további lobbistákat fizessenek a "kedvező szabályozás" kialakításának ösztönzésére.

A Clearview úgy fejlesztette ki mesterséges intelligenciáját, hogy a közösségi hálózatokról vett képeket, gyakran a cégek vagy a fotóalanyok engedélye nélkül használta. Az olyan nagy technológiai vállalatok, mint a Facebook és a YouTube, arra kérték a Clearview-t, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal. A cég azonban azt állítja, hogy az első alkotmánymódosítás védi a gyakorlatukat. A jogvédők, például az American Civil Liberties Union és az Electronic Frontier Foundation azzal utasították ezt vissza, hogy e gyakorlat komolyan sérti a privátszférát.

A vállalat pontossága a mesterséges intelligencia iparágban a legmagasabbak közé tartozik. A National Institute of Standards and Technology által végzett pontossági teszt alapján a Top 10-ben szerepel. Az amerikai törvényhozók egy kétpárti csoportja 2021-ben megpróbált egy olyan törvényjavaslatot elfogadni, amely korlátozta volna a bűnüldöző szerveknek azt a lehetőségét, hogy adatokat vásároljanak a Clearview AI-tól. Ráadásul a vállalat teljes ügyféllistáját is ellopták 2020-ban, és kiderült, hogy világszerte több mint 2000 szervezet használja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.