Hirdetés
. Hirdetés

Egy zenei weboldal engedély nélkül adott el híres számokat NFT-ként, de a közfelháborodás leállította

|

Zenészek a Twitteren adtak hangot felháborodásuknak egy olyan weboldal miatt, amely engedély nélkül árulta zenéiket NFT-ként. Aztán órákkal később a szájt leállt, de visszatérést ígér.

Hirdetés

A HitPiece a weboldalán azt állította, hogy "minden egyes egyedi dalfelvételhez" "One of One" NFT-ket kínál. A dalok NFT-kké alakítása lehetővé teszi a regisztrált tagok számára, hogy ezután létrehozzanak egy "Hitlist"-et, amely a HitPiece elképzelései szerint tartalmazza "kedvenc dalaikat, felkerülnek a ranglistákra, és valós életben értelmezhető értéket kapnak, például hozzáférést a művészekhez és élményeket velük" - számolt be a Vice.

Úgy tűnik, bárki regisztrálhat a HitPiece-en, hogy NFT-ként eladhasson egy zenét, akár egy művész nevében is. "Minden egyes alkalommal, amikor egy művész NFT-jét megvásárolják vagy eladják, az egyes tranzakciókból származó jogdíjat a jogtulajdonosok számláján számolják el" - áll a HitPiece weboldalán.

Hirdetés

Volt azonban egy egyértelmű probléma: a legtöbb esetben nem maguk a művészek adták el NFT-ként a műveiket. A HitPiece honlapja a Pokémon és a Tokyo DisneySea vidámpark felvételeivel házalt, valamint olyan ismert művészekkel, mint John Lennon és a Muse. De ez még nem minden, úgy tűnik, hogy mindenféle szintű művészek zenéi engedély nélkül kerültek fel a platformra.

"A valóság az, hogy az erkölcstelen, etikátlan dolog az, hogy valaki engedély nélkül ellopta és hasznot húzott valakinek a munkájából. Az efféle csalások mindig is léteztek. Most ezt az új technológiát használják ki, de ez egy hatalmas átverés. Tényleg abszurd és elég vicces, hogy felajánlottak egy Beatles NFT-t, egy Pinocchio NFT-t. Egy jó évben a kiadónk 10-15 ezer lemezt ad el évente. A Disney valószínűleg 10-15 ezret egy óra alatt. Bármilyen jogorvoslati lehetőségem is lenne ezzel kapcsolatban, vannak nálam sokkal nagyobb halak, akik fel vannak háborodva. Nagyon félkésznek érzem az egészet" - mondta Jordan Reyes, az American Dream Records alapítója, aki megtudta, hogy az egész kiadói portfoliója szerepel a HitPiece-en.

Talán felismerve a felháborodást és a szerzői jogok megsértésének lehetőségét, a HitPiece leállt, és a honlapját egy egyszerű üzenetre cserélte: "Elkezdtük a beszélgetést, és meghallgatjuk." A Twitteren is közzétett egy nyilatkozatot, amely azt sugallja, hogy előbb-utóbb visszatér.

"Nyilvánvalóan idegességet okoztunk és nagyon szeretnénk ideális élményt nyújtani a zenerajongóknak. Hogy egyértelmű legyen, a művészek pénzt kapnak, ha a HitPiece-en digitális árukat adnak el. Mint minden béta termék esetében, továbbra is figyelünk minden felhasználói visszajelzésre, és elkötelezetten fejlesztjük a terméket, hogy az megfeleljen a művészek, a kiadók és a rajongók igényeinek egyaránt" - áll a HitPiece közleményében

A HitPiece december 1-jén indult bétaüzemben azzal a nyilvánvaló céllal, hogy "közvetlenül összekapcsolja a művészeket és a rajongókat". A platform állítása szerint egy HitChain nevű, testreszabott blokkláncon működik, amely az Ethereum blokklánccal párhuzamosan fut (más néven "sidechain"). Az oldal szerint az NFT-ket csak egy aukció lezárása után verik ki és utalják át a vevőknek. A HitPiece block exploreréből kiderül, hogy a szolgáltatás indulása óta több száz NFT-t vertek ki.

Az Instagramon a HitPiece két művésszel való hivatalos együttműködését hirdette. Az egyik szám a The National Parks nevű indie rockegyüttes egyik dalának remixe volt. Amikor a Vice a zenekarok menedzsmentjét kereste, nem kapott érdemi választ.

A közösségi médiában a csalódott művészek azt találgatták, hogy a HitPiece a digitális szolgáltatók, például a Spotify és az Apple Music API-ján keresztül tudott ilyen széles zenei kínálatot összegyűjteni, bár a Motherboard ezt nem tudta megerősíteni. A Hitpiece mögött álló csapatot viszonylag gyorsan azonosították a LinkedIn-en a feldühödött művészek: Rory Felton, aki egykor a Billboard 30 under 30 zenei vezetője volt, a Sony-nál dolgozott, és saját kiadót vezet; Michael Berrin, zenei vezető és egykori rapper, aki a kilencvenes évek elején MC Serch néven volt nagy sztár; valamint Ryan Singer és Blake Modersitzki, két technológiai kockázati tőkés.

Bár az emberek már egy ideje lopnak zenét, és megpróbálnak engedély nélkül hasznot húzni belőle, ennek a rendszernek a mértéke és pimaszsága nem kis részben az NFT-k bevezetésének és annak a katasztrofális ökoszisztémának köszönhető, amelyben ezek a rendszerek működnek - jegyezte meg a Vice.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.