Hirdetés
. Hirdetés

Egyre környezetszennyezőbb az Apple

|

Megdöbbentő adatok az iPhone gyártójától.

Hirdetés

green it billentyűzet
green it billentyűzet

Közzétette környezetszennyező „lábnyomát” a Steve Jobs alapította vállalat, 2011-re vonatkozóan. Becslésük szerint 23,1 millió tonna üvegházhatást okozó gáz szabadult fel és került a Föld légkörébe a cég működésének következtében - igaz, ennek mindössze 2 százalékát produkálták az Apple létesítményei, a teljes termelés 98 százaléka az almás termékek életciklusából (szállítás, eladás, elavulás stb.) adódott.

Közel duplázott a fenti adattal az Apple, hiszen 2010-ben még 14,8 millió tonnányi emisszióról számolt be - annak ellenére, hogy közismertek az energiafogyasztás optimalizálásának lehetőségei. Természetesen a negyedéves bevételek minden korábbit megdöntő mivolta okolható a jelentősen megnövekedett kibocsátásért. Ugyanakkor nem is az Apple-ről lenne szó, ha ne talált volna egy olyan mérőszámot a vállalat, ami kedvezőbb színben tünteti fel. Cupertino szerint a teljes bevétel egy dollárjára eső üvegházhatást okozó gáz kibocsátott mennyisége 2008 óta esik, azóta mintegy 15,4 százalékkal lett kevesebb. Nagy „öröm” ez akkor, amikor az Apple piaci kapitalizációja nemrég átlépte az 500 milliárd dollárt, hiszen ez egyáltalán nem a cég környezettudatosságát jelzi, hanem elképesztő pénztermelési képességét.

Környezetszennyező cégek sora

Nincsen sok büszkélkednivalója a konkurenseknek sem. A Dell a 2011-es üzleti évre 481 ezer tonnányi üvegházhatást okozó gáz emissziójáról számolt be, ami 1 millió dollárnyi bevételre vetítve 7,14 tonnát jelent (az Apple hasonló értéke 210 tonna). Noha ez alapján úgy tűnik, az előbbi tevékenysége jóval kevésbé károsabb a környezetre, az eltérő számítási sémák miatt sajnos közvetlenül nem összevethető a két szám.

A HP adja a legteljesebb képet: nem csak termelési, szállítási és recycling tevékenységéből adódó károsanyag-kibocsátással számol, hanem többek között az alkalmazottainak üzleti útjai okozta környezetszennyezést is beszámítja a végső értékbe. Sajnos 2011-es adat még nem áll rendelkezésre, de 2010-es igen: akkor a Hewlett-Packard majdnem 27 millió tonnányi emisszióról adott hírt.

Eközben a Samsung a két fenti vállalatnál is jobban szennyezte Földünket: a dél-koreaiak 2010-es jelentése szerint valamivel több mint 55 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz létrehozásáról tehetnek a távol-keletiek. Ez 1 millió dolláros bevételre átszámítva 72,1 tonnás adatnak felel meg, vagyis a Samsungnak is van még mit tenni a zöld informatika terén.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.