Hirdetés
. Hirdetés

Egyre több pénzt mozgatunk pénzküldő szolgáltatással

|

Tranzakciónként, átlagosan 92.000 forintra nőtt a pénzküldő szolgáltatással Magyarországra küldött összegek értéke az év első kilenc hónapjában.

Hirdetés

A magyar háztartások és magánszemélyek, elsősorban Németországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Ausztriából kaptak készpénzt, jellemzően kétszer nagyobb összegben, mint amennyit ők maguk ugyanilyen módon, elsősorban a környező kelet-európai országokba családtagjaik vagy ismerőseik számára küldtek - derült ki a MoneyGram nemzetközi személyközi pénzküldő szolgáltató partnere a Corner Group, több mint 1.000 magyar vonatkozású tranzakció adatait vizsgáló elemzéséből.

Hirdetés

A magánszemélyek közötti nemzetközi készpénz átutalás és fogadás sokáig drága mulatság volt, hiszen a számláról számlára történő banki átutalások során, nagyságrendtől és devizanemtől függően, az összeg 10-15-20%-át is felszámolta a pénzintézet utalási, kezelési és átváltási költségként. A pénzküldő szolgáltatások esetében ezzel szemben - ahol a pénzösszeg nem a pénzt küldő és fogadó felek bankszámlái, hanem egy meghatározott díj ellenében a pénzküldő szolgáltató cég hálózatán belül, vagyis bankszámláktól függetlenül kerül utalásra - egy tranzakció, például 1.000 euró küldése esetében, mindössze 32 euróba, vagyis az utalt összeg 3%-ába kerül.

A Magyarországra irányuló pénzküldések során, a felhasználók tranzakciónként átlagosan 92.355 forintot, vagy 527 eurót, vagy 733 dollárt küldtek haza családtagjaiknak. A tranzakciók 17%-át Németországból, 11%-át az Egyesült Királyságból, 10,5%-át az Egyesült Államokból, 6%-át Olaszországból, 5%-át pedig Ausztriából indították Magyarországra, de a 10 legjelentősebb küldő ország között szerepel még Hollandia, Románia, Franciaország és Svájc is. A tranzakciók 44%-a budapesti, 10%-a debreceni, 9%-a pécsi, 8,5%-a szegedi, 3%-a pedig székesfehérvári kedvezményezetteknek érkezett.

Jelentősen nőtt a Magyarországról közvetlenül külföldre küldött összegek értéke és a tranzakciók száma is. A magyar magánszemélyek által, külföldön élő családtagjaiknak vagy ismerőseiknek küldött összegek értéke pedig tranzakciónként, átlagosan 102.159 forint, vagy 681 euró, vagy 853 dollár volt. Az elküldött pénzösszegek 7,8%-át Romániában, 5%-át pedig Ukrajnában vették át a címzettek.

A MoneyGram pénzküldő szolgáltató felmérése szerint, a felhasználók 7%-a "végszükség esetén", például egy-egy nem várt kiadásra, egy váratlan orvosi kezelés költségére, a megemelkedett iskolai tandíj összegének, vagy egy adósság rendezésére veszi igénybe a közvetlen pénzküldést.

A felhasználók 55%-a ezzel szemben rendszeres és gyakorlott pénzküldő vagy pénz fogadó és ilyen módon fedezi saját vagy családtagjai megélhetési költségeit, közüzemi számláit, születésnapok vagy más különleges családi alkalmak költségeit, vagy a nagyobb fesztiválokon felmerülő kiadásait. A felhasználók fennmaradó 38%-a mind végszükség esetén, mind pedig rendszeresen használja a közvetlen pénzküldést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.