Hirdetés
. Hirdetés

Elérhetőbb lesz a 3D-nyomtatás

|

A 3D-nyomtatással gyártott prototípusok piaca 2004-től évente 20 százalékkal nő, a jövőben pedig még inkább felgyorsul ez a növekedés. Nemsokára 3D-s gyárak is létrejöhetnek, a nyomtatók ára pedig jelentősen csökkenhet, állapítja meg a Roland Berger legújabb kutatása.

Hirdetés

A 3D-s nyomtatással készült prototípusok piaca az elmúlt 12 évben, évi 20%-al nőtt, a technológiát elsősorban az orvosi eszközök gyártásában, az űrkutatásban, a légiközlekedésben és a turbinák gyártásában használják. A jövőben az iparág akár évi 30%-os növekedést is elérhet, köszönhetően a technológiai innovációnak, olvashatjuk a Roland Berger "Prototípus gyártás - következő generáció" című tanulmánya.

"Körülbelül két évvel ezelőtt, amikor a 3D-s nyomtatás körüli média felhajtás megszűnt, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a technológia elérte zenitjét" - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. "De épp az ellenkezőjéről van szó. Az innováció kiterjesztésével további lehetőségek rejlenek a fém prototípus-gyártásban. Ezek a gyártási rendszerek jelenleg kevesebb, mint 1%-os részesedéssel rendelkeznek a szerszámgép piacon. Ez alapot biztosít a jelentős növekedésre, s elég ahhoz, hogy az iparág növekedése fenntartható legyen a következő öt évben."

 

A tanulmány a különböző innovációkra és trendekre fókuszál, illetve ezek következményeit vizsgálja a piaci növekedés és költségek vonatkozásában. A szerzők számos új technológiát, trendet és alkalmazást mutatnak be a prototípus-gyártás témaköréből, és rávilágítanak az ipari szektor folyamatos innovációs gyorsaságára.

A 3D-s prototípus-gyártási technológia számos fontos előnnyel rendelkezik, például olyan fém elemeket lehet segítségével elkészíteni, amelyek amúgy elérhetetlenek lennének az adott vastagságban. "A prototípus-gyártás új anyagok és kombinációk előállítására is képes lehet" - mondta Schannen - "s ez számos innovációt tartogat a különböző iparágak számára is. A digitalizációval és a negyedik ipari forradalommal karöltve, a 3D-s nyomtatás teljesen új termék-koncepciókat tesz lehetővé: a gépgyártók tanulmányozása kimutatta, hogy hamarosan teljesen automata 3D-s gyárak is elképzelhetőek lesznek."

A szakértők szerint néhány éven belül meg fog szűnni a német cégek monopóliuma ezen a területen. Eddig ők értékesítették a 3D-s rendszerek 70%-át, azonban új piaci szereplők megjelenése várható, amely a 3D-s nyomtatók árát is lejjebb fogja nyomni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.