Hirdetés
. Hirdetés

Életrevaló mobilitás

|

Az informatikai környezet gyors átalakulásával szembesülő hazai vállalatokat ma még elsősorban a mobilitástámogatás biztonsági aspektusa foglalkoztatja, de már látják, hogy az később az üzleti stratégia szélesebb összefüggésében is fontos szerephez jut.

Hirdetés

Harminc százalékkal bővülhet idén a vállalati mobilitás hazai piaca az International Data Corporation (IDC) Hungary szerint. A piacelemző a szoftverpiac más alszegmenseiben végzett kutatásai alapján első ízben készített jelentést a vállalati mobilitás magyarországi helyzetéről. Míg a mobileszközök szegmensét az IDC a hardverpiacon belül régóta méri, a vállalati mobilitás támogatásához szükséges szoftverek eddig az IT-biztonsági, a tartalom-kezelő és csoportmunka-támogató, valamint a rendszerfelügyeleti megoldások szegmenséről szóló elemzésekben jelentek meg.

- A vállalati mobilitás támogatásához szükséges eszközök az IT-piac egyik legdinamikusabban fejlődő szegmensét alkotják nemzetközi téren és idehaza egyaránt, és ennek oka kézenfekvő - mondta Bakk József, az IDC Hungary elemzője. - Minthogy a mobileszközök használata futótűzként terjedt el mind a vállalati, mind a lakossági piacon, a szervezetek szembesültek a biztonsági kockázatokkal is, amelyeket magával hozott.

Biztató jelek
Cikksorozatunkban korábban már foglalkoztunk azzal, hogy Magyarországon viszonylag kevesen használják saját tulajdonú, lakossági piacra szánt mobileszközeiket munkavégzésre, mert munkaadójuktól még mindig jobb telefonokat és laptopokat kapnak, mint amilyen hardvert maguk vásárolhatnának. A hivatalos BYOD-programot indító vállalatok aránya ezért nálunk Észak-Amerikához, de még Nyugat-Európához mérten is jóval kisebb.

- Az érzékeny üzleti adatok védelme terén azonban a munkavállalóknak adott és központilag menedzselt mobileszközök is kihívások elé állítják a vállalatokat - mondta Bakk József. - A felhasználókkal folytatott beszélgetéseink rávilágítottak: a hazai szervezetek vezetőiben tudatosult, hogy az informatikai környezet házon belül és azon kívül gyors és lényeges változáson megy keresztül, ezért a mobilitás támogatását is ebben az összefüggésben kezelik. A hazai szervezetek túlnyomó többsége persze a harmadik vállalati platformra vezető út legelején jár, vagy még hozzá sem kezdett a digitális átalakításhoz, és a vállalati mobilitás támogatásakor is elsősorban az adatok védelmével, az azonosítás és a hozzáférés, az eszközök és az alkalmazások központi menedzselésével foglalkozik. Ott van azonban már a fejekben, hogy a későbbiekben mindezzel a vállalati stratégia szélesebb kontextusában is kezdeni lehet majd valamit, és ez biztató jel.

Változatos stratégiák
Többféle megközelítés, technológiai megoldás közül választhatnak a szervezetek, amikor a mobileszközökön kezelt vagy azokról elért adatok védelmére törekednek. Az IDC tapasztalatai szerint gyakran a méreten múlik, hogy a vállalat milyen döntést hoz ebben a kérdésben.

- A magyar piacon működő nagyvállalatok, gyakran a külföldi anyacégek stratégiáját megvalósítva, az utóbbi pár évben mind a szabályozás, a házirendek, mind a technológiai megoldások tekintetében kialakították a mobilitást támogató környezetüket - mondta Bakk József. - Kevésbé preferálják a felhőszolgáltatásokat, ezért gyakran a mobileszközökön kezelt adatok, futtatott alkalmazások konténerbe zárása, virtualizálása mellett döntenek. Informatikai osztályukon belül az ehhez szükséges szakértelem is sokkal inkább elérhető, mint egy közép- vagy kisvállalatnál. Tavaly azonban a kkv-k és az állami vállalatok is számos projektet indítottak a mobilitás támogatására. A viszonylag kevesebb IT-erőforrással és házon belüli kompetenciával bíró kkv-k nyitottabbak a külső szolgáltatók irányába, és ez új szereplőket csábított a hazai piacra. Kis- és középvállalatok számára egyébként a felhőalapú megoldások olcsóbb, vagy költség szempontjából legalábbis tervezhetőbb alternatívát jelentenek a mobilitás támogatásában is, és a piac egyértelműen ebbe az irányba fejlődik.

Eltérő stratégiákat követnek a vállalati mobilitást támogató megoldások korábbról ittlévő szállítói is. Megjelentek a termékek, amelyek az IT-biztonságot beágyazzák valamely más funkcióba, míg más szereplők meghatározott felhasználószám felett ingyenesen adják a mobilbiztonsági eszközöket licencdíjas MDM- (mobile device management) és MAD- (mobile application management) rendszereik mellé.

Vállalati mobilitást támogató megoldásaival a területre szakosodott MobileIron és AirWatch éppúgy ott található a hazai piac élmezőnyében, mint a sokkal szélesebb portfólióval bíró Microsoft. Bár az eszközmenedzsmentben nem érdekeltek, az IT-biztonsági cégek is kivétel nélkül kínálnak mobilkörnyezetbe szánt megoldásokat.

- Ezzel együtt Magyarországon, ahol csak a telefonszerződések száma meghaladja a tízmilliót, a laptop- és tablethasználók milliós táboráról nem is szólva, a központi felügyelet alá vont mobileszközök száma nem éri el az 500 ezret - mondta Bakk József. - Vállalati mobilitás támogatása terén bőven van még hová fejlődni, ezért a következő években is folytatódhat a piac két számjegyű növekedése.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.