Hirdetés
. Hirdetés

Elismerte a Microsoft az engedély nélküli másolást

|

A Plurk mikroblog-szolgáltatás üzemeltetői szerint a Microsoft ázsiai MSN-üzletága lemásolta szolgáltatásuk felhasználói felületét, és a kód közel 80 százalékát átemelte saját mikroblogjába. A Microsoft elismerte a történteket.

Hirdetés

A Plurk egy Twitterhez hasonló ingyenes mikroblog-szolgáltatás, amellyel 140-karakteres státuszüzeneteket lehet közzétenni, amelyek kronologikus sorrendben, egy idővonalon jelennek meg a követők (ismerősök) számára, akik a weboldalon keresztül, azonnali üzenetküldő szolgáltatásokkal vagy SMS üzenetekkel véleményt fűzhetnek társaik aktivitásaihoz. A Plurk az egyik legnépszerűbb mikroblog Ázsiában, Tajvanban például tízszer többen használják, mint a Twittert (ezzel az első helyen áll), és Kínában is folyamatosan erősödik.

Nem volt más ötletük?

A szolgáltatás üzemeltetői a hét elején azzal vádolták meg a Microsoft ázsiai MSN-üzletágát, hogy novemberben elindított, MSN Juku/Mclub névre keresztelt, egyelőre bétaállapotú mikroblogjuk nagyrészt - közel 80 százalékban - a Plurk kódjából épül fel, továbbá a felhasználói felülete is az övékre hasonlít, és szintén központi eleme az idővonal-koncepció.

A blogbejegyzés szerint a Microsoft semmilyen ajánlattal nem kereste meg a Plurk üzemeltetőit. A közleményben az áll, az internet egy dinamikusan fejlődő piac, rengeteg egymással versengő szolgáltatással, ezért természetes, hogy a konkurencia figyeli egymást, és bizonyos elemeket átvesz a másiktól, azonban itt komplett kódrészletek átemeléséről van szó, ami felháborítja a Plurk készítőit. A start-up azt is furcsának tartja, hogy a Microsoft az egyik oldalon nagy hangsúlyt fektet a kínai kalózszoftverek elleni küzdelemre, a másikon viszont ő maga folytat hasonló tevékenységet.

Vizsgálat és kiegyezés

A Microsoft elismerte a vádakat és felfüggesztette a Juku szolgáltatás üzemeltetését, egyúttal vizsgálatot indított az ügyben. A hivatalos kommunikáció szerint a helyi MSN egyik beszállítója elismerte, valóban átvett komplett kódrészeket a Plurk szolgáltatásból. A Microsoft közleményben kért kért elnézést az ügy kapcsán, amelyben vállalta ugyan a felelősséget, de rögzítette, egyik  beszállítója megsértette az MSN-nel kötött szerződését, eljárása inkonzisztens a redmondi szoftvercég elveivel és szabályaival.

A vizsgálat lezárásáig a Juku szünetelni fog, és a Microsoft azt ígérte, személyesen fogja megkeresni a Plurk illetékeseit a helyzet tisztázása céljából, illetve felülvizsgálja a harmadik féltől származó kódok alkalmazási körülményeit.

A Plurk egyelőre nem reagált a Microsoft közleményére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.