Hirdetés
. Hirdetés

Elkezdeni a változást

|

A közelmúlt fontosabb híreit, eseményeit az IT-szektor három képviselője, Glottlieb István, Klotz Tamás és Fábián Miklós kommentálja.

Hirdetés

Összeállításunkból megtudhatjuk, vajon a Vista után milyen esélyekkel indul a Windows 7 a hazai vállalatok körében (a Lenovo magyarországi leányvállalatának tapasztalatai szerint); lényeges kérdés-e egy IT-architektúra esetében, hogy az alkalmazott forráskód nyílt-e vagy zárt, és végül pedig milyen esélyekkel lehet szabályozni a tápegységek energiafelhasználását.


1. A Windows XP élt és élni fog?

Véget ért a Windows XP és az Office 2003 terméktámogatása, de a Windows 7-ről is vissza lehet majd lépni XP-re. Arról nincsenek információk, hogy a downgrade lehetőség meddig lesz érvényes.

Gottlieb István, vezérigazgató, Lenovo Magyarország:

- A mi vevőkörünkben a Vista nem aratott nagy sikert. Hosszabb ideje már csak Windows Vistával szállítjuk számítógépeinket, és a visszajelzések szerint sokan igényelték a downgrade-et XP-re. A nagyvállalati, illetve a kis- és középvállalatokra is érvényes, hogy várják a Windows 7-et, és ha az első tapasztalatok alapján megéri váltani - és nem utolsósorban a jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalati költségvetés megengedi -, akkor áttérnek XP-ről az új operációs rendszerre.

A Vistával kapcsolatban megfogalmazott panaszok közé tartozott, hogy az átállás XP-ről óriási tesztelési és fejlesztési munkát igényelt volna, márpedig ügyfeleink tapasztalatai szerint a Vista nem hozott olyan gyökeres javulást az XP-hez képest, hogy ezt a befektetést megérte volna. Tény, hogy megjelenése óta sokat javítottak a Vistán, megjelent hozzá javítócsomag is, de ügyfeleink úgy látják, hogy a Windows 7 már olyan közelségbe került, hogy erre az időre már nem fognak migrálni, hanem megvárják az új Windowst.

Az új rendszerről érkező hírek egyébként biztatók. Úgy tűnik, hogy a Microsoft egészen más koncepció mentén fejleszti a Windows 7-et, mint eddig, és ennek alapján valószínűleg jogosan lehet remélni, hogy az új operációs rendszer legalább annyira megbízható és jól használható lesz, mint most az XP.


2. Idén csökkennek a szervereladások

A Microsoft Windows Server és a Linux szervereladásokat egyaránt sújtja a válság, az IDC szerint mindkettő esetében visszaesés várható.

Klotz Tamás, főtitkár, IVSZ:

- Az informatika átszövi szinte minden szegmensét a gazdaságnak, hiszen az automatizálás modern eszköze, így közvetett módon, de sajnos érintett a válság által. Érdemes észrevenni, hogy a visszaesés szerencsére nem olyan mértékű, mint más iparágakban. Az ok, hogy az informatika egyszerre egy kitörési lehetőséget is biztosít, egyfajta előre menekülési lehetőség.

Minden válságnak voltak és lesznek is nyertesei, szerintem azok, akik felismerik és jól alkalmazzák az informatikát e nehéz időszakban is. A nyílt forráskód üzleti modellje természetes vizsgálódási területnek tűnik ebben a környezetben. De fontos, hogy ne csak a rövid távú beszerzési költségek szempontjából hasonlítsuk össze a megoldásokat, hanem a teljes birtoklási költségelemzéssel, és annak alapján tudjunk megalapozottan dönteni. Amúgy a forráskód kérdésénél ma szerintem sokkal fontosabb az interoperabilitás megléte a különböző rendszerek, szolgáltatások és dokumentumformátumok között, egy hatékony IT-architektúra kialakításánál.


3. Le az energiapocsékoló tápegységekkel!

Az EU új szabályozása az elektromos áram pocsékolásának megállítását tűzi ki célul, és 2010-es hatállyal komoly megszorításokat léptet életbe, hogy aztán 2011-ben még szigorúbb feltételeket diktáljon.

Fábián Miklós, magyarországi irodavezető, Epson:

- A téma nagyon aktuális napjainkban. Épp a minap tartottunk egyeztetést a budapesti irodánkban egy környezetvédelmi kezdeményezés kapcsán, hogyan tehetjük munkahelyünket, munkánkat "környezetbarátabbá". Az elhangzott ötletek közt több is foglalkozott az ún. fantom energia kérdésével. Sajnos a szabályozások és az azokat követő hardverszabványok csak a lehetőségét teremtik meg az energiatakarékos üzemnek. Mi magunkon is azt tapasztaltuk, hogy ha távozáskor kikapcsoljuk a számítógépet, a monitor már többnyire bekapcsolt állapotban marad.

Magyarán, a környezetvédelmi kultúra legalább annyira fontos, mint az említett szabályozások. És itt vannak még kétségeim a társadalom érettsége tekintetében. A jólétben felnőtt generációk már természetesnek veszik a villanyt, a meleg vizet, a fűtést és sok más szolgáltatást, ahol nagyságrendekkel többet spórolhatnánk, mint egy bekapcsolt tévé készenléti áramán. Ezt bizton állíthatom két kamaszgyermek nevelőjeként. Az égve felejtett világítás vagy az órákon át folyatott meleg víz napi téma nálunk otthon. Azt hiszem, itt kellene kezdeni a változást.

De ne értsenek félre, minden apró lépés számít, a kezdeményezésnek örülni kell.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.