Hirdetés
. Hirdetés

Ellenőrzés alá vonják a Skype-ot

|

Az Európai Bizottság frissíteni kívánja a magánszférát védő szabályozását, kiterjesztve azt az elektronikus kommunikációs szolgáltatásokra, többek között az üzenetküldő alkalmazásokra.

Hirdetés

A Skype-ra, a WhatsAppra és hasonló szolgáltatásokra hamarosan ugyanazok a szabályozások vonatkoznak majd, mint a telefonhívásokra és az sms-ekre, derült ki egy kiszivárgott előterjesztésből.Bár mind a Skype, mind a WhatsApp használható telefonálásra és szöveges üzenetek küldésére, nem vonatkozik rájuk a jelenlegi uniós szabályozás, mivel olyan szolgáltatásokról van szó, amelyeket az interneten keresztül nyújtanak, vagyis nem a hálózat eredeti funkcióját valósítják meg.

Azonban a törvényalkotók a magánszférára vonatkozó szabályozás védőernyője alá akarják vinni ezeket a "ráültetett" szolgáltatásokat a tervbe vett Privacy and Electronic Communications Regulation előírásokkal, amelynek előzetes változatát megszerezte a Politico. Az új szabályozás a 2002-es ePrivacy Directive előírásokat váltja fel, és az összes elektronikus kommunikációt bizalmas jellegűnek fogja tekinteni. Ez azt jelenti, hogy tilos az ilyen kommunikáció bárminemű feldolgozása és megzavarása - lehallgatása, tárolása, figyelése stb. - a végfelhasználó beleegyezése nélkül. Az ePrivacy Directive szabályozást utoljára 2009-ben frissítették az okostelefon korszak hajnalán, és azóta sok minden megváltozott a telekommunikációs szolgáltatások területén.

Bár a mobiltelefont használók még mindig több milliárdnyi sms-t küldenek naponta, az internetes üzenetküldők forgalma már egy évvel ezelőtt meghaladta az sms-ekét. 2015 januárjára csak a WhatsApp üzenetforgalma 50 százalékkal túlszárnyalta az sms-ekét a vállalat adatai szerint. Az új szabályozás az elektronikus kommunikáció definícióját kiterjeszti az appok által megvalósított új szolgáltatásokra. A kiszivárgott tervezet úgy fogalmaz, a beállításokat alapértelmezésben úgy kell konfigurálni, hogy megakadályozza harmadik fél számára információ tárolását és feldolgozását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.