Hirdetés
. Hirdetés

Előkerült Kína leggazdagabb embere, de ezzel nincs vége a bajoknak

|

Kínában még a leggazdagabb tech-guruk sem engedhetik meg maguknak, hogy bírálják a rendszert: a jelek szerint az Alibaba cégcsoport alapítója sem mindenható.

Hirdetés

Hónapok óta nem látta senki, így egyre nagyobb aggodalom övezte Kína leggazdagabb emberét. Jack Ma ugyanis jó ideig nem adott hírt magáról, és végül ezen a héten került elő róla egy videó, amely szerint részt vett egy iskolai online jótékonysági eseményen. Bár a felvétel pontos időpontja nem derül ki, a Jack Ma Alapítvány, illetve az Ant Group pénzügyi-technológiai óriás szóvivője megerősítette, hogy az eseményt január 20-án tartották.

Az Alibaba alapítója azután tűnt el a nyilvánosság elől, hogy a kínai hatóságok pénzügyi és technológiai innovációkat akadályozó magatartását bírálta. A helyzet most sem jobb, sőt, úgy tűnik, hogy a gondok, amik főként üzleti birodalmát érintik, még csak most kezdődnek. A hollétével kapcsolatos spekulációk az utolsó nyilvános októberi megjelenése óta egyre jobban elterjedtek, ezzel párhuzamosan pedig visszavonták az Ant Group tőzsdei bevezetésének engedélyeit, szigorították a tőkekövetelményeket, felszólították az Ant csoportot, hogy működési modelljüket haladéktalanul vizsgálják felül az aktuális jogszabályoknak megfelelően, több hatósági razziát is tartottak a Ma-birodalom cégeinél, és a kínai monopóliumellenes hatóság eljárást indított az Alibaba ellen.

Bár a befektetők kedvező jelnek vették Ma újbóli megjelenését, az Alibaba részvényei 8,5%-kal megemelkedtek, és a piac várta a szabályozási vihar végét, de nem ez történt, a kínai központi bank ugyanis aznap, hogy Jack Ma feltűnt a nyilvánosság előtt, közzétette a banki fizetési rendszerekre vonatkozó szabálytervezetét, amely területen pont az Alipay a legnagyobb szereplő.

Még mindig sok a bizonytalanság arról, hogy mit jelentenek a szabálytervezet egyes pontjai, ennek milyen következményei, illetve milyen jogorvoslati lehetőségei lehetnek. Pláne, hogy a szabályzat a piaci dominancia meghatározását is tágabb értelemben kezeli.

De a cél mindenesetre egyértelműnek látszik: a kínai kormány a gyorsan növekvő online pénzügyi szolgáltatások szigorúbb szabályozására törekszik, mivel az rendszerszintű kockázatot jelenthet az ország államilag dominált pénzügyi rendszerére.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.