Hirdetés
. Hirdetés

Első kriptopolitikai szimpózium: mítoszrombolás és új szabályozás követelése Londonból

|

A terület szakértői és kritikusai, köztük közgazdászok, jogászok és kutatók Londonban (és az interneten) gyűltek össze, hogy eljuttassák üzenetüket a szabályozókhoz a virágzó, de változékony kriptoágazatról.

Hirdetés

Több kormány is aggodalmát fejezte ki a kriptovalutákkal kapcsolatban, de az első kriptopolitikai szimpózium (Crypto Policy Symposium) mögött állók azt remélik, hogy az esemény sokkal több "kritikus" beszélgetést indít majd el az ágazatról. "Nagyon sok kriptokonferencia van, de ezeket a kriptoipar finanszírozza. A cél az, hogy eloszlassunk néhány, a kriptoipar által kreált mítoszt, és hogy a politikai döntéshozók elkezdjék feltenni a helyes kérdéseket" - mondta Martin Walker, az egyik társszervező az AFP-nek. A banki informatikai szakértőként dolgozó Walker azonban gyorsan visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a rendezvény kriptoellenes konferencia lenne.

Ehelyett azt mondja, hogy ez egy lehetőség arra, hogy meghallgassák a pénzügyi buborékokkal foglalkozó szakemberek, az iparág szénlábnyomát értékelő kutatók és a decentralizált technológiák hatékonyságát megkérdőjelező mérnökök kritikus hangját. "A világ minden tájáról érkeznek hozzánk szabályalkotók" - tette hozzá.

A konferenciára akkor kerül sor, amikor a bitcoin ára a tavaly októberi közel 69 ezer dolláros csúcsról 20 ezer dollár körüli szintre zuhant. A rendezvényen különösen a kisbefektetők számára rendkívül változékony és rosszul szabályozott piac kockázatos jellegére hívják fel a figyelmet - írja a TechXplore.

Hirdetés

Számos központi bank és pénzpiaci szabályozó hatóság figyelmeztetett a kriptovaluták jelentette veszélyekre. Ám egyértelmű jogszabályi keret hiányában a felhasználók ritkán tájékozódnak a befektetéseik során - állítják a kriptokritikusok.

Például a Celsius kriptopénz befektetési platform összeomlása miatt az ügyfelek kétségbeestek, és nem tudták visszaszerezni az olykor életük megtakarításait is tartalmazó befektetéseket. A cég egyre nagyobb bajokkal nézett szembe, mígnem június közepén befagyasztotta a kifizetéseket, és egy bírósági beadvány szerint akkor már 4,7 milliárd dollárral tartozott a felhasználóinak.

"Az emberek nem értették, hogy a pénzük nem volt biztonságban, és még mindig nem értik, miért nem kapják vissza. Hallatni akarjuk a hangunkat, mert fontos, hogy a szabályozók megértsék a kockázatokat, a kriptopénzek működését, a benne rejlő átverést, hogy többet tudjanak tenni a lakossági befektetők (és) a lakosság védelme érdekében" - mondta Amy Castor, egy elismert szabadúszó újságíró, aki a kriptopénzek leghangosabb kritikusai közé tartozik.

Castor, aki korábban kriptopénzekkel foglalkozó médiumoknak dolgozott, a 2017-es árfolyam-emelkedés és az azt követő összeomlás idején vált ismertté a Tether stabilcoinnal szembeni kritikájával. A Tether árfolyama az amerikai dollárhoz van kötve, de a pénzforgalma továbbra is homályos. "Az a probléma, hogy a kriptopénzek olyan nagyra nőttek, amikor már rengeteg pénz megy a lobbizásba... a politikusok támogatására" - tette hozzá Castor.

Az Egyesült Államokban néhány választott tisztségviselő büszkén mutatott támogatást a szektornak, különösen helyi szinten. Miami és New York polgármesterei kijelentették, hogy városaikat kriptovaluta-fővárossá szeretnék tenni, és a fejlesztés különböző fázisaiban vannak településspecifikus valutaprojektek.

"A tisztviselők széles körben nyilatkoznak a kriptovaluták hasznáról. Arra összpontosítanak, hogy mi jó származhat ebből a technológiából, és figyelmen kívül hagyják a valós kockázatokat" - jelentette ki Tonantzin Carmona, a Brookings Institution kutatója.

Márciusban Carmona közzétett egy kutatási tanulmányt a polgármesterek kriptovaluták iránti lelkesedése miatti potenciális veszélyekről. Attól tartott, hogy a közösségi hálózatokon támadások érik, de ehelyett azt mondja, érvei visszhangra találtak a kriptoszkeptikusok kis közösségében, akik segítettek neki belátni, hogy nem magányos a hangja. "Van különbség a gyűlölködés és a kritika között" - mondta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.