Hirdetés
. Hirdetés

Elúszik a PC-piac

|

Nem elég, hogy az okostelefonok és a tabletek is az asztali gépek ellen dolgoznak, már az időjárás is PC-ellenes.

Hirdetés

árvíz Thaiföldön
árvíz Thaiföldön
Thaiföld - többek között - két dologról nevezetes. Az indokínai régióban elhelyezkedve évről-évre szembe kell néznie a monszunnal, azzal az elképesztő mennyiségű csapadékkal, ami olyan dússá teszi a régió vegetációját. Másrészt a világ merevlemez-termelésének 45 százaléka található itt, nagyhatalommá téve az országot e téren. A kettő együtt említéséből már könnyen kitalálható: baj van.

Míg Japánt a földrengés, az ebből bekövetkező szökőár, majd az ennek nyomán leálló erőművek rázták meg, addig Thaiföld a monszunnal küzd már hónapok óta. Idén csak nem akar csökkenni a csapadék mértéke, nemrég már Bangkok történelmi városrésze is veszélybe került. És nem csak az: a merevlemezgyártó kapacitás is lecsökkent, ahogy az árvizek lehetetlenné tették az üzemek jelentős részének további működését. Ez - az IDC szerint - 2012 első felében komolyan érinteni fogja a már így is megtépázott PC-piacot; az első negyedévben a természet tombolása miatt várhatóan 20 százalékkal csökken majd a leszállított merevlemezek darabszáma. Tekintve, hogy a PC-kben még mindig ez jelenti a domináns adattároló megoldást, a várható winchesterhiány a teljes szegmenst vissza fogja fogni.

2011 utolsó negyedében is érződik már a hatás, ebben az időszakban várhatóan 10 százalékkal esik a korábban várthoz képest a ténylegesen leszállított merevlemez-darabszám. Ez együtt jár a komplett számítógépek árának növekedésével, vagyis kijelenthetjük: hosszú évek óta idén először drágább lesz karácsonyra desktop, laptop gépet venni, mint tavaly. Loren Loverde, a fent említett piackutató vállalat alelnöke úgy vélekedik, hogy az árnövekedés aránya valahol 7-10 százalék körül fog alakulni. Ezt bizonyos mértékig ellensúlyozhatják a PC-összeszereléssel foglalkozó vállalatok azzal, hogy kisebb kapacitású példányokat szerelnek az egyes masinákba.

Különösen az árérzékeny szegmenst érinti majd kellemetlenül a winchesterhiány generálta árnövekedés, hiszen a netbookokat és a belépőszintű számítógépeket már most is nagyon alacsony profitszint jellemzi. Valószínűleg itt a gyártók kénytelenek lesznek a teljes növekedést a vásárlókra hárítani.

Thaivíz
Kína után Thaiföld a második legnagyobb merevlemez-beszállító ország, az árvíz olyan vállalatok termelését érinti súlyosan, mint a Seagate és a Western Digital. Az eddig több mint 500 ember életét követelő természeti katasztrófa más félvezetőipari cégekre, például a Microsemi és az ON Semiconductor termelésére is hatást gyakorol . Az iSuppli szerint ez azonban kevésbé markáns hatással jelentkezik majd a chipere alapuló megoldások esetében, tekintve, hogy a félvezető-iparág területileg jobban elosztott. A winchesterpiac árszintje jövő nyárra, az IDC becslése szerint június környékére fog stabilizálódni.

Az árvíz egyébként még júliusban kezdett gondokat okozni Észak-Thaiföldön, mára már, mint korábban említettük, a 12 milliós megapolisznak számító Bangkok is komoly veszélybe került.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.