Hirdetés
. Hirdetés

Elvesztette dominanciáját a Windows XP

|

Immár a Net Applications mérései szerint is 50 százalék alatt van a Windows XP piaci részesedése.

Hirdetés

A Net Applications friss adatai szerint 50 százalék alá esett a Windows XP globális részesedése. Habár az egy évtizede velünk élő platform még mindig a legnagyobb részesedéssel rendelkezik a windowsok között, de ha az összes operációs rendszert nézzük, akkor már nem igaz azon állítás, mely szerint minden második internetező gépén XP fut. Júliusban ugyanis 1,3 százalékos visszaeséssel 49,8 százalékra esett vissza a platform részaránya.

 


Habár a StatCounter adatai alapján már januárban 50 százalék alá esett az XP, szakértők szerint érdemesebb inkább a Net Applications méréseiből kiindulni, mivel utóbbi kutatóintézet jobban súlyozza az országokat, s így a kínai XP felhasználók magas száma (ahol még mindig nagy népszerűségnek örvend a 2001-es platform) pontosabban jelenik meg a mérésben. A StatCounter friss adatai szerint egyébként az XP globális részesedése 43,9 százalék.

Az XP visszaesése jelentős. A platform még a Windows 7 megjelenésekor a gépek több mint 70 százalékán volt megtalálható. Tavaly a Net Applications mérései alapján 12 százalékkal esett vissza a részesedése, amely zuhanáshoz komolyan hozzájárult az, hogy az XP közeledik a 2014 áprilisában bekövetkező nyugdíjához.

 


Az XP visszaeséséből főként az Windows 7 profitál. A Net Applications adatai szerint júliusban 27,9 százalékos részesedést ért el az operációs rendszer, ami 0.79 százalékos növekedésnek felel meg júniushoz képest. Tavaly egyébként 13,4 százalékkal növelte részesedését a Windows 7, amely meghaladta az XP 12 százalékos piavesztését. A Net Application adatai alapján összeállítottunk egy grafikont, amelyből jól látszik, hogy az XP elmúlásából főként a modernebb társa profitál és nem a tradicionális vetélytársak, amelyek még mindig nem tudták elérni az 5 százalékos lélektani határt (a Mac 3,76 százalékon, a Linux 0,91 százalékon áll).

Hirdetés

A Gemius magyarországi adatai alapján hazánkban még mindig domináns az XP, hiszen a piackutató intézet mérései alapján 62,31 százalékos részesedéssel rendelkezik. A második helyen nálunk is a Windows 7 található 29, 84 százalékos részesedéssel, amelyet a Vista (4,77 százalék), a Mac OS X (1,01 százalék) és a Linux (0,87 százalék) követ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.