Hirdetés
. Hirdetés

Emeli a városi élet színvonalát a Deutsche Telekom

|

A november 15-17 között Barcelonában megrendezendő Smart City világkongresszuson mutatja be legújabb fejlesztéseit a Deutsche Telekom, a megoldások teljes körű megjelenését a T-Systems Magyarország koordinálja.

Hirdetés

Bonntól Budapestig, Gijóntól Dubrovnikig, Bukaresttől Prágáig - a Deutsche Telekom okos város kezdeményezéseinek köszönhetően egyre kényelmesebbé válik az élet sok európai nagyvárosban. A dolgok internete (IoT) és az informatikai integráció terén felhalmozott szakértemére építve a csoport innovatív okos város megoldásokat mutat be egész Európában. A Deutsche Telekom partnereivel, és a városok vezetésével azon dolgozik, hogy  a változások előnyeit mind a városlakók, mind pedig az önkormányzatok egyaránt élvezhessék. A távközlési szolgáltatók közül elsőként a Deutsche Telekom vezette be az új Narrowband vagyis keskenysávú IoT (Keskenysávú IoT) technológiára épülő innovatív okos város megoldásokat.

"A városoknak számos kihívással kell megküzdeniük, hiszen az urbanizáció, az ebből eredő gazdasági és környezeti változások, valamint a nemrégiben bekövetkezett technológiai átalakulás által támasztott követelményekkel kell szembesülniük" - nyilatkozta Ralf Nejedl, a Deutsche Telekom európai szegmensének Értékesítési & szolgáltatási vezetője. "A Deutsche Telekom smart city megközelítése arra összpontosul, hogy a városok egyértelmű fókuszpontok mentén adhassanak választ ezen kihívásokra, miközben javul a városlakók életminősége, növekszik a biztonság, egyre több látogató érkezik a településre, és mindez támogatja a gazdasági fejlődést."

 

 

Okos városban könnyebb az élet
A Deutsche Telekom régóta együttműködést folytat városokkal és technológiai partnereivel, és ezek keretében olyan pilot projekteket valósított meg, mint például az okos parkolás, közösségi közlekedés szervezés vagy az intelligens közvilágítás. Most a Deutsche Telekom újabb okos városban alkalmazható megoldásokat mutat be, mint például a közbiztonságot, az elektromos járművel töltését illetve az okos hulladékgazdálkodást segítő szolgáltatásokat.

Az egyik ilyen megoldást a Kiwi Security biztosítja. Ez a szolgáltatás javítja a városlakók és látogatók biztonságát, ugyanis videó kamerákkal megfigyeli a közterületeket, fejlett képelemzési megoldásokat alkalmaz, és ezáltal automatikusan észleli az incidenseket és értesíti azokról a hatóságokat.

További példa az EcoMobile elnevezésű, intelligens hulladékgazdálkodási megoldás, amely hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi a hulladéklerakást. A szemetes tartályok úgynevezett RFID matricákkal vannak ellátva, melyek jelet küldenek a szemétszállító jármű hátoldalán elhelyezett vevőkészülékre, részletezve az adott cím, a megrendelt szolgáltatások illetve a tartályok telítettségi adatait. Az adatok biztonságos megoldással a felhő alapú adatbázisba kerülnek, ahonnan automatikusan továbbítják azokat az önkormányzat hulladékgyűjtő vállalatának erőforrás tervezési (ERP) programjához.

Az elektromos járművek töltésére kifejlesztett rendszer összeköti a parkolók üzemeltetőit az energiaszolgáltatókkal, biztosítva a biztonságos és egyszerű töltési lehetőséget az elektromos járművek tulajdonosai számára. A megoldással tovább bővíthető a töltőállomások hálózata. Európában jelenleg 60 ezer töltőpont létezik, becslések szerint azonban 2020-ra csaknem 4 millió elektromos járművet fognak használni a kontinensen.

Felszállás a Narrowband-IoT gyorsvonatra
A múlt hónapban a Deutsche Telekom Németországban élőben mutatta be a világ első Narrowband-IoT (Keskenysávú-IoT) alapú end-to-end (végponttól végpontig terjedő) rendszerét, amely a holnap okos városának alapja lesz. A Narrowband-IoT technológia alacsony költséggel, nagy területen képes hálózati valamint hatékony beltéri lefedettséget biztosítani, minimális energiafogyasztás mellett. Ideális megoldást kínál tehát nagyszámú intelligens városi megoldás esetén, melyeknél gyakran csak kis mennyiségű információ továbbítására van szükség, például "ki vagy bekapcsolás", "tele vagy üres" illetve "szabad vagy foglalt".

A Deutsche Telekom első Narrowband-IoT okos város alkalmazása egy Németországban, Bonn városában már működő intelligens parkolási rendszer. A Deutsche Telekom jövőre egész Európában be kívánja vezetni a Narrowband-IoT hálózatát és már jelentősen előrelépett a Narrowband IoT alapú okos város megoldások fejlesztése terén, a bonni 'Narrowband IoT Prototyping Hub' kezdeményezések, valamint a berlini és krakkói hub:raum létesítményeiben zajló fejlesztések eredményeként.

Smart city kongresszus Barcelona
Piacvezetőként, a Deutsche Telekom továbbra is az okos fejlesztések hajtómotorja marad. A Smart City World Congress rendezvényen a csoport bemutatja az okos városra vonatkozó jövőképét valamint az intelligens városi megoldásait Barcelonában, november 15-17. között. Az expón idén először önálló standdal vesz részt a Deutsche Telekom európai szegmense, melynek megjelenését teljes körűen a T-Systems Magyarország koordinálja.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.