Hirdetés
. Hirdetés

Ennyi pénzt hozott volna egy tíz évvel ezelőtti 1000 dolláros befektetés a Teslába

|

Elon Musk 7,92 millió darab Tesla részvényt adott el mintegy 6,88 milliárd dollár értékben augusztus 5. és augusztus 9. között.

Hirdetés

Állítólag 17 ezer milliárd forint (nagyjából 43 milliárd dollár) parkol a magyarok bankszámláin, ahelyett, hogy befektették volna. Pedig lettek volna jó célpontok, például a Tesla-részvények.

A cég vezérigazgatója, Elon Musk 7,92 millió darab Tesla részvényt adott el mintegy 6,88 milliárd dollár értékben augusztus 5. és augusztus 9. között - derül ki a SEC-bejelentéseiből. Augusztus 9-én a Tesla-részvények a kereskedés zárásakor darabonként körülbelül 850 dollárt értek.

Ami a részvényesek hosszabb távú helyzetét illeti, ha valaki egy évvel ezelőtt, 2021. augusztus 11-én 1000 dollárt fektetett volna a Teslába, akkor a CNBC számításai szerint a befektetése körülbelül 23 százalékkal emelkedett volna, és 2022. augusztus 10-én már 1230 dollár körül jegyezték volna az értékét.

Hirdetés

Ha öt évvel ezelőtt, 2017. augusztus 11-én történt volna az 1000 dolláros befektetés, akkor az értéke már körülbelül 12 160 dollárt tenne ki. Ha pedig 2012. augusztus 11-én vásárolt valaki 1000 dollárért Tesla részvényt, igazán örülhet, mert 2022. augusztus 10-én körülbelül 145 341 dollárja lenne. (Magyar szempontból ez 225 000 forintról 55 520 000 forintra való 247-szeres növekedést jelent.)

Musk legutóbbi eladására annak ellenére került sor, hogy az év elején bejelentette, "nem tervez további TSLA eladásokat", miután áprilisban mintegy 8,4 milliárd dollár értékben adott el a vállalat részvényeiből.

A milliárdos azt mondja, hogy a mostani lépése mögött a Twitterrel folytatott jogi csatája áll. "Abban a (remélhetőleg valószínűtlen) esetben, ha a Twitter rákényszerít az üzletet a lezárásra *és* néhány tőkepartner nem jön össze, fontos, hogy elkerüljük a Tesla-részvények sürgős eladását" - tweetelte Musk, miután igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy befejezte-e a részvényeladást.

Musk még áprilisban jelentette be, hogy 44 milliárd dollárért, azaz részvényenként körülbelül 54,20 dollárért kívánja megvásárolni a közösségi médiaóriást. Augusztus 10-én a Twitter-részvényeket a kereskedés zárásakor fejenként körülbelül 44 dollárra értékelték. Egy Twitter-részvényt április 14-én, Musk bejelentésekor körülbelül 45 dollárra értékeltek.

Júliusra azonban az üzletember közölte a Twitterrel, hogy le akarja mondani az üzletet. A vállalatnak írt levelében Musk ügyvédei azt állították, hogy a Twitter nem adott át "olyan információkat", amelyek lehetővé tették volna számára, hogy "független értékelést készítsen a hamis vagy spam fiókok elterjedtségéről a Twitter platformján".

A Twitter "a képmutatás mintapéldájának" nevezte Musk próbálkozását, hogy kihátráljon az üzletből, és azt mondta, hogy állításai "minden alapot nélkülöznek" - olvasható a cég által benyújtott jogi panaszban. Bár Musk most nyilvános vitát szorgalmaz a Twitter vezérigazgatójával, Parag Agrawallal, a mikroblog-szolgáltatás vezetője elmondta, hogy a bíróságra kívánja bízni az üzlet sorsának eldöntését, a tárgyalás októberben kezdődik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.