Hirdetés
. Hirdetés

Érintésmentesen Covid idején

|

Érthető okokból nagyon felpörgött az interaktív videókonferencia-rendszerek és csoportmunka-eszközök forgalma tavaly március óta. Az LSK Hungáriánál sokszínű kép alakult ki a hazai vállalkozások, intézmények készültségéről.

Hirdetés

Eléggé úgy tűnik, hogy 2020 után 2021-et is a virtuális valóságban vészelik át a vállalatok és dolgozóik. Milyen tapasztalatokkal a háta mögött vág neki az előttünk álló időszaknak az LSK Hungária Kft., amely mára az interaktív csoportmunka- és videókonferencia-megoldások hazai fejlesztőjeként a piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált? Leveli András üzlet- és termékfejlesztési igazgató válaszolt kérdéseinkre.

Leveli András: A korlátozások tavaly márciusi bevezetésekor cégmérettől függetlenül szinte mindenki egyszerre realizálta, hogy azonnali megoldásra van szükség. Viszont nagyon sok olyan vállalkozással találkoztunk, ahol az alap-infrastruktúra is hiányzott, és az otthoni munkavégzés feltételei egyáltalán nem voltak adottak. Meglévő ügyfeleinket szerencsére nem érte váratlanul a helyzet, mert a korábban beszerzett interaktív vizuál-kollaborációs és videókonferencia-ökoszisztéma komplex megoldásként azonnal ki tudta szolgálni a hirtelen megváltozott igényeket. A személyes megbeszélések online platformokra költöztek, míg a lokális tréningek webináriumok formájában éledtek újra.
Saját, nem reprezentatív felmérésünk szerint 2020 legnagyobb nyertesei a Microsoft Teams, a Zoom és a Cisco WebEx lettek, de mellettük a Google Meet, a BlueJeans és a hasonló UC&C-rendszerek is jól teljesítettek. Tavaly gyakorlatilag az összes ismert online platformra építettünk interaktív videókonferencia-megoldást, ami azért is volt vonzó alternatíva az ügyfelek számára, mert nem kellett letenniük a voksot egyik vagy másik szolgáltatás mellett, platformfüggetlenül mindegyik rendszer tökéletesen interoperábilis az általunk fejlesztett ökoszisztémával. A legnagyobb kihívást mégis az jelentette, hogy a lokálisan jól működő kollaborációs folyamatokat hogyan lehet átültetni az online térbe. Gondoljunk csak bele: klasszikus fehértáblán hogy tud online működni egy agilis fejlesztési folyamat, ha mindenki otthonról csatlakozik a meetinghez? Itt jött képbe az interaktivitás fontossága.

Computerworld: Mindez hogyan tükröződött az eredményekben?
LA: Nagyon sok más iparággal ellentétben az IT-szektor jó eredményt ért el 2020-ban, és ez a mi teljesítményünkön is meglátszik. Árbevételünk meghaladta a nettó 1,1 milliárd forintot, ami abból a szempontból különleges, hogy korábban ehhez hasonló eredményt csak egy-egy nagyobb projekt résztvevőiként tudtunk elérni. A vállalati interaktív vizuál-kollaborációs és videókonferencia-ökoszisztémánk közel 230 százalékos növekedést produkált, gyakorlatilag az év szinte minden harmadik napján értékesítettünk egy-egy komplex megoldást. Nagyságrendileg negyven új ügyféllel bővült a klientúránk; többek között minisztérium, több megyei kormányhivatal, egyetem, bank, rendőr-főkapitányság, borászat és megyei oktató kórház menekült az innovációba, és lépett rá a digitális transzformáció útjára, mert egyértelművé vált számukra, hogy a világ és a működés soha nem lesz már olyan, mint régen volt.

CW: Hibrid jövő elé nézünk. Milyen vízió válik még valóra 2021-ben?
LA: Folytatódik az ökoszisztéma fejlesztése, amelyben a távoli együttműködés továbbra is fókuszban marad. A jelenleg elérhető konferenciakamera-portfóliónk újabb taggal bővül, hamarosan érkezik egy 4K felbontású ePTZ modell, amely kompakt kialakításának köszönhetően beépített mikrofonokkal és hangszórókkal egy eszközként lesz képes kiszolgálni a közepes méretű tárgyalók konferenciaigényeit. További kiaknázatlan lehetőségeket tartogat a távmunka, ezért idén folytatjuk a home office működés támogatását is. Mert hiába építünk csillagrombolót a tárgyalóba, ha a távoli résztvevők laptopjuk beépített kamerájának lehangoló minőségű képét küldik vissza. A tavaly tavaszi időszakban jelentkező globális, de itthon is érzékelhető készlethiány miatt vágtunk bele otthoni felhasználásra szánt Full-HD felbontású konferencia-webkameránk fejlesztésébe, mert nagyon sok ügyfelünk keresett meg minket azzal, hogy nem tudnak ilyen eszközöket beszerezni. A piaci bevezetés óta ebből a termékből több mint háromszáz darabot értékesítettünk. De a koronavírus-járvány miatt megváltozott működés is több új fejlesztést generált vagy gyorsított fel: jelenleg is dolgozunk új teremfoglalási rendszerünkön, amelynek jellemzője az érintésmentes működtetés: mobiltelefonnal vagy NFC-képes beléptetőkártyával is lehet foglalást kezdeményezni vagy a már meglévő eseményt meghosszabbítani. Hamarosan érkező saját vezeték nélküli asztali mikrofonunk szintén fel lesz vértezve vezeték nélküli töltési funkcióval.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.