Hirdetés
. Hirdetés

Érintésmentesen Covid idején

|

Érthető okokból nagyon felpörgött az interaktív videókonferencia-rendszerek és csoportmunka-eszközök forgalma tavaly március óta. Az LSK Hungáriánál sokszínű kép alakult ki a hazai vállalkozások, intézmények készültségéről.

Hirdetés

Eléggé úgy tűnik, hogy 2020 után 2021-et is a virtuális valóságban vészelik át a vállalatok és dolgozóik. Milyen tapasztalatokkal a háta mögött vág neki az előttünk álló időszaknak az LSK Hungária Kft., amely mára az interaktív csoportmunka- és videókonferencia-megoldások hazai fejlesztőjeként a piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált? Leveli András üzlet- és termékfejlesztési igazgató válaszolt kérdéseinkre.

Leveli András: A korlátozások tavaly márciusi bevezetésekor cégmérettől függetlenül szinte mindenki egyszerre realizálta, hogy azonnali megoldásra van szükség. Viszont nagyon sok olyan vállalkozással találkoztunk, ahol az alap-infrastruktúra is hiányzott, és az otthoni munkavégzés feltételei egyáltalán nem voltak adottak. Meglévő ügyfeleinket szerencsére nem érte váratlanul a helyzet, mert a korábban beszerzett interaktív vizuál-kollaborációs és videókonferencia-ökoszisztéma komplex megoldásként azonnal ki tudta szolgálni a hirtelen megváltozott igényeket. A személyes megbeszélések online platformokra költöztek, míg a lokális tréningek webináriumok formájában éledtek újra.
Saját, nem reprezentatív felmérésünk szerint 2020 legnagyobb nyertesei a Microsoft Teams, a Zoom és a Cisco WebEx lettek, de mellettük a Google Meet, a BlueJeans és a hasonló UC&C-rendszerek is jól teljesítettek. Tavaly gyakorlatilag az összes ismert online platformra építettünk interaktív videókonferencia-megoldást, ami azért is volt vonzó alternatíva az ügyfelek számára, mert nem kellett letenniük a voksot egyik vagy másik szolgáltatás mellett, platformfüggetlenül mindegyik rendszer tökéletesen interoperábilis az általunk fejlesztett ökoszisztémával. A legnagyobb kihívást mégis az jelentette, hogy a lokálisan jól működő kollaborációs folyamatokat hogyan lehet átültetni az online térbe. Gondoljunk csak bele: klasszikus fehértáblán hogy tud online működni egy agilis fejlesztési folyamat, ha mindenki otthonról csatlakozik a meetinghez? Itt jött képbe az interaktivitás fontossága.

Computerworld: Mindez hogyan tükröződött az eredményekben?
LA: Nagyon sok más iparággal ellentétben az IT-szektor jó eredményt ért el 2020-ban, és ez a mi teljesítményünkön is meglátszik. Árbevételünk meghaladta a nettó 1,1 milliárd forintot, ami abból a szempontból különleges, hogy korábban ehhez hasonló eredményt csak egy-egy nagyobb projekt résztvevőiként tudtunk elérni. A vállalati interaktív vizuál-kollaborációs és videókonferencia-ökoszisztémánk közel 230 százalékos növekedést produkált, gyakorlatilag az év szinte minden harmadik napján értékesítettünk egy-egy komplex megoldást. Nagyságrendileg negyven új ügyféllel bővült a klientúránk; többek között minisztérium, több megyei kormányhivatal, egyetem, bank, rendőr-főkapitányság, borászat és megyei oktató kórház menekült az innovációba, és lépett rá a digitális transzformáció útjára, mert egyértelművé vált számukra, hogy a világ és a működés soha nem lesz már olyan, mint régen volt.

CW: Hibrid jövő elé nézünk. Milyen vízió válik még valóra 2021-ben?
LA: Folytatódik az ökoszisztéma fejlesztése, amelyben a távoli együttműködés továbbra is fókuszban marad. A jelenleg elérhető konferenciakamera-portfóliónk újabb taggal bővül, hamarosan érkezik egy 4K felbontású ePTZ modell, amely kompakt kialakításának köszönhetően beépített mikrofonokkal és hangszórókkal egy eszközként lesz képes kiszolgálni a közepes méretű tárgyalók konferenciaigényeit. További kiaknázatlan lehetőségeket tartogat a távmunka, ezért idén folytatjuk a home office működés támogatását is. Mert hiába építünk csillagrombolót a tárgyalóba, ha a távoli résztvevők laptopjuk beépített kamerájának lehangoló minőségű képét küldik vissza. A tavaly tavaszi időszakban jelentkező globális, de itthon is érzékelhető készlethiány miatt vágtunk bele otthoni felhasználásra szánt Full-HD felbontású konferencia-webkameránk fejlesztésébe, mert nagyon sok ügyfelünk keresett meg minket azzal, hogy nem tudnak ilyen eszközöket beszerezni. A piaci bevezetés óta ebből a termékből több mint háromszáz darabot értékesítettünk. De a koronavírus-járvány miatt megváltozott működés is több új fejlesztést generált vagy gyorsított fel: jelenleg is dolgozunk új teremfoglalási rendszerünkön, amelynek jellemzője az érintésmentes működtetés: mobiltelefonnal vagy NFC-képes beléptetőkártyával is lehet foglalást kezdeményezni vagy a már meglévő eseményt meghosszabbítani. Hamarosan érkező saját vezeték nélküli asztali mikrofonunk szintén fel lesz vértezve vezeték nélküli töltési funkcióval.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.