Hirdetés
. Hirdetés

Erősen árnyalt szerverpiac

|

Az International Data Corporation (IDC) éves jelentése szerint tavaly az x86-os és a RISC-alapú szerverek forgalma nőtt ugyan a hazai piacon, de ezt értékbeli csökkenés kísérte. Az évtized közepére a másik két szerverplatform értékesítése teljesen leállhat Magyarországon.

Hirdetés

A teljes szerverpiac mérete - amely magában foglalja az x86-os, az Itanium és a RISC-alapú kiszolgálók, valamint a mainframe-ek értékesítéséből származó szállítói bevételeket - 2011-ben 70,4 millió dollár volt, ami 12,5 százalékos visszaesést jelent az azt megelőző évhez képest.

- Részszegmensenként vizsgálva a piac teljesítményét, már jóval árnyaltabb képet kapunk - mondta Fauszt Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője. - Tavaly egyetlen mainframe vásárlás sem volt Magyarországon. Ez nem meglepő, mivel a vállalatok ma már az olcsóbb szerverek virtualizálásával hasonló szintű szolgáltatásokat adó rendszereket építhetnek. Ebben a kategóriában idén sem számítunk újabb eladásokra, csak a meglévő rendszerek hardverfrissítése valószínű.

Az Itanium-alapú szerverek - bár a HP nem tett ilyen bejelentést - pár éven belül eltűnhetnek a piacról. Az Oracle 2011-től nem fejleszt szoftvert erre a hardverplatformra, követve a Microsoft és a RedHat példáját.

- A Unix operációs rendszer önmagában kevés ahhoz, hogy a HP hosszabb távon is továbbfejlessze az Itanium platformot, a felhasználók ugyanis nagyon kevés alkalmazást tudnának futtatni ezeken a szervereken - fogalmazott Fauszt Gábor. - Várható, hogy 2014-15-től Magyarországon a vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak majd Itanium-alapú szervereket. Tavaly egyébként 57 darab talált belőlük gazdára a hazai piacon, ami 40,5 százalékos visszaesést jelent 2010-hez képest. A részszegmens értékbeli csökkenése is jelentős, 33 százalékos volt, miután a 9 millió dolláros bevételt a múlt évben 6,2 millió követte.

Kétszereplős szerverpiac

Mindez azt jelenti, hogy a hazai szerverpiac - legalábbis a hardverplatformok tekintetében - az évtized közepére kétszereplőssé válhat.

- A RISC-alapú szerverek részszegmensét Magyarországon az IBM uralja 90 százalék körüli piaci részesedéssel - folytatta az elemző. - Ebben a kategóriában tavaly 264 darab szerver talált tulajdonosra, ami éves összehasonlításban 34 százalékos növekedésnek felel meg. Az ár és az átlagos rendszerméret csökkenése következtében azonban a részszegmens mérete 40 százalékkal, a 2010-ben regisztrált 17 millió dollárról 11,2 millióra esett vissza a múlt évben.

Az eladott darabszám alapján az x86-os szerverek kategóriájában is két számjegyű, 12,4 százalékos volt a növekedés 2011-ben.

- A hazai szervezetek tavaly 16 757 darab x86-os szervert vásároltak, ami szép teljesítménynek látszik, de csak addig, amíg nem nézünk a számok mögé - fűzte hozzá Fauszt Gábor. - A darabszámbeli növekedés fő hajtóerejét ugyanis a HP mikroszerverei adták, amelyek a mérés módszertana szerint szervernek számítanak, processzorteljesítményüket tekintve azonban inkább a PC kategóriába tartoznak. Ennek megfelelően áruk is alacsony, 30 ezer forint alól indul. Tárkapacitásuk ugyanakkor 16 terabájtig bővíthető, ezért elsősorban fájlszerverként működnek, és a lakosság is előszeretettel vásárolja őket, amiből a médiafogyasztás szokásaira is következtethetünk. Így bár az x86-os szerverek részszegmense az eladott darabszám alapján szépen nőtt az elmúlt évben, dollárban kifejezett értéke 3 százalékkal csökkent.

Viruló virtualizáció

Az x86-os kategória másik alszegmense a blade szervereké, amelyek eladásai a vállalatoknál zajló szerverkonszolidáció ütemére is utalnak.

- A hazai vállalatok tavaly 5598 darab blade szervert vásároltak, ami 10,6 százalékos visszaesést mutat - mondta az elemző -, de ezt 3 százalékos értékbeli növekedés kísérte, az alszegmens mérete így elérte a 11,4 millió dollárt. A nagyobb arányú szerverkonszolidáláshoz a vállalatok ugyanis egyre több két-, illetve négyprocesszoros, drágább blade-et választanak. A hazai szerverpiac egészén belül azonban a penge szerverek részaránya 9,8 százalékra csökkent.

A rackszekrénybe szerelhető x86-os szerverek alszegmense 6436 darabbal 11,1 százalékkal nőtt, értékét tekintve stagnált ugyanebben az időszakban. A toronyszerverek kategóriája - amelybe a mikroszerverek is tartoznak - 20,2 százalékos darabszámbeli növekedést, dollárban számított méretét nézve 10 százalékos csökkenést mutatott fel.

- A múlt évben az újonnan vásárolt x86-os szerverek 18,3 százalékát virtualizálták a felhasználók Magyarországon, ami egészséges növekedésnek mondható az egy évvel korábbi 14,4 százalékhoz képest - állapította meg Fauszt Gábor. - Ha kiszűrnénk a mikroszerverek hatását, akkor a virtualizált szerverek aránya jóval meghaladná a 20 százalékot. A nemzetközi tapasztalatok alapján a virtualizálás üteme 30 százalék feletti szinten átmenetileg lassulhat, és akkor vesz újabb lendületet, amikor a felhasználók szélesebb köre a felhőalapú megoldások felé fordul, és a szolgáltatók nagyobb beruházásokat eszközölnek.

Az IDC idén darabszám alapján 3,4 százalékos növekedést vár az x86-os szerverek hazai piacán, az Itanium-alapú szerverek kategóriája szinten maradhat a hardvercseréknek köszönhetően, míg a RISC-alapú szerverek alszegmensében 17 százalékos csökkenés következhet. Ezt az előrejelzést a piacelemző negyedévente frissíti - egyrészt a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt, másrészt azért, mert a hazai piac teljesítményét egy-egy nagyberuházás megvalósulása vagy elmaradása jelentősen befolyásolja. A CERN nálunk épülő adatközpontja például - ha a szolgáltatások mellett a hardver és a szoftver beszerzése is Magyarországon történik - a hazai IT-piac méretét 9 százalékkal növelheti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.