Hirdetés

Európa legjobbja a magyar informatikus csapat

|

Az október 2-4. között Franciaországban lezajlott szakmai Európa-bajnokságon a magyar informatikus csapat magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az aranyérmet.

A 25 ország részvételével 41 különböző szakmában zajló EuroSkills 2014 versenyen az informatikusok a magyar küldöttség legjobb teljesítményét nyújtották, így a „nemzet legjobbja” kitüntetést is ők kapták. A siker mögött egy iparági összefogást összekovácsoló szervezet, a HTTP Alapítvány áll. A versenyről Sisák Zoltánt, a magyar csapat felkészítését vezető és a zsűri tagjaként a helyszínen is közreműködő kuratóriumi elnököt kérdeztük.

Hirdetés

Computerworld: Mi is az az EuroSkills verseny?
Sisák Zoltán: Az EuroSkills a legrangosabb európai szakmai verseny, amit minden második évben rendeznek meg. Ez a rendezvény méltán tekinthető a szakmák Európa-bajnokságának. Az idei seregszemle a franciaországi Lille-ben zajlott 25 ország több mint 450 versenyzője részvételével. A magyar küldöttség 15 szakmában képviseltette magát, és végül 4 arany, 2 ezüst és 5 bronzéremmel térhetett haza. A rendezvény kormányzati szinten is kiemelt figyelemben részesül, amit az is mutat, hogy Magyarország sikerrel pályázott a 2018-as verseny megrendezésére.

 

CW: Hogyan lehet valaki a válogatott tagja?
S.Z.: A hazai válogatóverseny a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával zajlik, de minden szakmában van egy olyan szervezet, amely a kiválasztás és a későbbi felkészítés szakmai részéért felel. A fodrászoknál ez például a Hajas Szalon, a villanyszerelőknél a Legrand, az informatikában pedig a HTTP Alapítvány. A különbség a többiekhez képest az, hogy mögöttünk egészen széles iparági összefogás áll. Itt olyan vezető IT-cégekről van szó, mint az IT Services Hungary, a Cisco Magyarország, a Microsoft Magyarország, a T-Systems Magyarország, a Lufthansa Systems és az SRV Monitoring, de a támogatók között van a Profession.hu is.

Bora Lászlót, Pető Rolandot és Varga Ákost több mint 300 jelölt közül választottuk ki egy kétfordulós verseny keretében. Ők mindannyian egyetemisták, de a versenyre még a debreceni Mechwart Szakközépiskola diákjaiként jelentkeztek.

CW: Hogyan zajlott a felkészítés és a verseny?
S.Z.: A közel másfél éves intenzív felkészítésen László, Roland és Ákos elképesztő mennyiségű munkát végzett, az utolsó hónapokban már szinte csak ezzel foglalkoztak. A verseny három napon keresztül zajlott, és egy összetett informatikai hálózat felépítése, valamint beállítása volt a feladat.

A zsűri minden nap végén értékelte a csapatok teljesítményét, tesztelte a hálózati berendezéseket és szervereket. A magyarok mindhárom napon a legmagasabb pontot érték el a mezőnyben, így teljesen megérdemelten nyerték el az aranyérmet. A verseny során nyújtott teljesítményük alapján kétség sem fért hozzá, hogy jelenleg ez a három fiatalember Európa legjobbja.

CW: Tényleg ennyire jó a magyar informatikus utánpótlás?
S.Z.: Ahogy a versenysportokban, úgy itt is sokat elárul a hazai színvonalról a nemzetközi porondon elért eredmény. Mindig van mit javítani, de informatikában tényleg jók vagyunk. Az Európa-bajnoki aranyérem az informatikai képzés fejlesztésében tett erőfeszítéseink eredménye is egyúttal. A Cisco Hálózati Akadémia, a Microsoft IT Akadémia és más hasonló rendszerek integrációja a hazai szakképzésbe biztosítja, hogy a magyar diákok piacképes és világszínvonalú tudásra tegyenek szert.

Az EuroSkills siker igazi jelentősége abban rejlik, hogy sok pályaválasztás előtt álló vagy a területtel csak most ismerkedő fiatalt inspirál arra, hogy ők is magas szintű tudással rendelkező informatikusokká váljanak.

CW: Milyen folytatás várható?
S.Z.: Hamarosan indul a következő hazai verseny, ahol már a 2016-os Európa-bajnokságra válogatunk. Ezzel párhuzamosan már készülünk a világbajnokságra is, ami egyéni verseny, és jövő augusztusban lesz Brazíliában. A kiválasztott versenyző egy kis Békés megyei faluban lakik, ami mutatja, hogy tehetséggel és kitartással bárhonnan a legjobbak közé lehet kerülni ebben a szakmában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!