Hirdetés
. Hirdetés

Európának nem kellenek a szerverek

|

Az IDC felmérése szerint majd' 12 százalékkal csökkentek az eladások régiónkban.

Hirdetés

A piackutató vállalat legutolsó, EMEA régióra vonatkozó felmérése szerint az év első negyedében 3,1 milliárd dolláros értékű volt a szerverpiac. Ez ugyan soknak tűnik, de jelentős zsugorodást mutat: a 2011-es év hasonló időszakával összevetve 11,9 százalékos zuhanást tapasztalhatunk. A leszállított darabszám 556.877 lett, ami 3,8 százalékos éves szintű csökkenést jelent; ebből a két adatból megállapítható, hogy az egy szerverre jutó átlagos eladási ár jelentősen csökkent.

Még siralmasabb a helyzet, ha a negyedévről negyedévre való számokat nézzük. Ekkor 23,9 százalékos csökkenést tapasztalunk 2011 utolsó három hónapjához képest az értékesítés összegszerűségét illetően, miközben a darabszám 13,1 százalékkal csökkent a kvázi ünnepi időszakhoz viszonyítva. Ez volt a második negyedév, melynek során éves szinten visszaesést tapasztaltak az EMEA régióban az IDC szakemberei, és az első kétszámjegyű zuhanás 2009 harmadik negyedéve, vagyis a válság legdurvább időszaka óta.

Továbbra is az x86-os szerverek adták a bevétel javát: 2,2 milliárd dollárral a teljes piaci érték 73 százalékát tudhatták magukénak. Ugyanakkor ez a szegmens is visszaesőben van: az ipari szabvány szerint összeállított kiszolgálók 3,4 és 3,2 százalékos (árbevétel és mennyiség szerinti) visszaesést könyvelhettek el. Míg az x86-os masinák a fenti adatok tanúsága szerint nem lettek érezhetően olcsóbbak, addig az ezen kategórián kívül eső szerverek esetében jelentős árrés-csökkenéssel voltak kénytelenek szembenézni a gyártók. Az ebbe a szegmensbe tartozó kiszolgálók kevesebb mint 1 milliárd dollárt hoztak (egészen pontosan 841,9 millió dolláros bevételt termeltek a vendoroknak), ami éves szinten 28,7 százalékos visszaesést jelent.

A trend, miszerint az x86-os szerverek adják a piac nagyobb részét, már jó ideje tart. A piackutató számai szerint az idei első negyedév volt sorban a tizenharmadik, melynek során az x86-os gépek eladásai meghaladták az egyéb kiszolgálók által generált bevételt.

Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika (CEMA) összesített eredményei szintén lehangolóak. 3,7 százalékos éves szintű visszaesést mért az IDC; így ebben a régióban 752,96 millió dollár értékben adhattak el szervereket a nagy vendorok. A visszaesés okául Jiri Helebrand, az IDC CEMA kutatási menedzsere a bizonytalan gazdasági környezetet jelölte meg, ugyanakkor általánosságban pozitív várakozásokkal a jövőre nézve, ami a szűkebb, közép- és kelet-európai övezetet illeti. Az adatok sokkal rosszabbul alakultak volna az orosz eladások nélkül, így viszont hazánk tágabb értelemben vett szomszédjai éves szinten 4 százalékos bevételnövekedést produkáltak.

Az EMEA piacon a HP mondható piacvezetőnek 38,2 százalékos piaci részesedéssel, ez némi visszaesést jelent az egy évvel korábbi 41,6 százalékos aránnyal szemben. Másodikként az IBM következik, mely 26,3 százalékot ért el, szintén piacot vesztve (2011 első három hónapjában még 28,2 százalékos részesedéssel bírt a Kék Óriás ebben a szegmensben). A nagy gyártók közül egyedül a harmadiknak rangsorolt Dell tudott bevételt növelni (6,3 százalékkal), ezt közel 2,5 százalékos piacirészesedés-növekedés mellett tudta hozni az amerikai cég (14 százalék). Javított a negyedik helyre került Oracle és az ötödik Fujitsu is, igaz, csak marginális mértékben; a vállalatok a piac 7,2 és 5,8 százalékát tudhatják magukénak. A fennmaradó 8,4 százalékon a kisebb cégek osztoznak, ugyanakkor ezek jelentősen, összességében majdnem 20 százalékkal növelték árbevételüket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.