Hirdetés
. Hirdetés

Ezért bánjon óvatosan a segítséget kérő e-mailekkel

|

A szíriai háború miatt megszaporodtak az elmúlt időszakban a nemzetközi közösséget célzó csaló levelek.

Hirdetés

A Kaspersky Lab spamekről és adathalászati technikákról szóló jelentése szerint a legtöbb e-mailben a csalók szír állampolgárnak adják ki magukat, akik Európában menedéket keresve kérnek pénzbeli támogatást, hogy az útra összegyűljön a szükséges magas pénzösszeg. Sokan özvegynek állítják be magukat, akinek a férje a háborúban halt meg, és emiatt nagy összeggel rendelkeznek a számlájukon, amelyet egy másik országba szeretnének átutalni, miközben elhagyják Szíriát. Hogy az e-maileket minél meggyőzőbbé tegyék, számos tartalmaz hiteles híroldalakra mutató hivatkozást.

Amellett, hogy a segítségért cserébe magas jutalmat ígérnek, a csalók egyúttal az együttérzésre és sajnálatra építenek az erősen érzelmi tartalmú személyes történetekkel. Ilyen sztorik lehetnek például a kormányerők és az Iszlám Állam zaklatásai, vagy az egész család elvesztésével járó bombázás.

"A civil lakosság és a menekültek jelenlegi helyzete Szíriában a netes csalók számára tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy kihasználják az érintetteket támogatni akaró nemzetközi közösséget. Az e-mailekben lévő részletes leírás és közvetlen hangnem felkelti a címzettek érdeklődését, és eloszlatja a gyanakvásukat. Ugyanakkor, mint minden ismeretlen feladótól származó e-mailnél, azt javasoljuk az embereknek, hogy legyenek óvatosak, és ha kétségeik vannak, töröljék az e-mailt olvasatlanul. Az e-mailek együttérzést keltő tartalma ellenére kizárólag a csalóknak származik haszna az adományokból és segítségnyújtásból." - nyilatkozta Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab antispam elemzője.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.