Hirdetés

Fejlesztőből sosem elég

|

A Hays a magyar munkaerőpiac egyik meghatározó szereplője. Évente mintegy hétszáz ember helyezkedik el a Hays Hungary nyolcvan munkatársának közreműködésével.

Hirdetés

Beszélgetőpartnerünk Rónai Dániel, a Hays Hungary informatikai területének vezető tanácsadója.

COMPUTERWORLD: A Hays Hungary toborzással és kiválasztással, valamint munkaerő-kölcsönzéssel és egyéb HR-szolgáltatásokkal foglalkozik. Anyavállalata, a Hays Plc. több mint harminc országban van jelen. Magyarországon mely szolgáltatásokra van a legnagyobb kereslet?

Rónai Dániel: Magyarországon a közvetítési divízióink a legnagyobbak, melyek közül mindegyik a munkaerőpiac egy adott szegmensére specializálódott. Irodánk számos szakterületet fed le, mint például az IT, mérnöki, pénzügyi és számviteli, sales és marketing, üzleti kiszolgáló központok, logisztika stb. Én az IT divízió vezetéséért vagyok felelős. Amikor egy megbízónk például fejlesztő pozícióba keres munkatársat, mi segítünk neki felkutatni a megfelelő szakembert. Természetesen ilyenkor külső és belső adatbázisokban is keresünk, de legnagyobb fegyverünk a saját kapcsolatrendszerünk, illetve a fejvadászat. A toborzás- és kiválasztáson kívül munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozunk: ez esetben a kiközvetített személy a mi alkalmazottunk marad, ami több rugalmasságot biztosít a munkaadónak - ez az üzletágunk a Hays Response alá tartozik. Ezek mellett nemrég kezdtük kiépíteni a contractinggal foglalkozó területünket, melynek keretében alvállalkozókat közvetítünk.

Hirdetés

CW: Az informatika mely ágaiból érkezik a legtöbb megkeresés?

RD: Az IT divízión belül a fejlesztés a legerősebb, azon belül pedig az ismertebb objektumnyelvek. A Java fejlesztők iránt van a legnagyobb kereslet, de .Net és C++ fejlesztők iránt ugyancsak kimagasló az igény, újabban pedig a Java Script és mobilfejlesztőket kereső vállalatok száma is nőtt. A fejlesztőkön kívül természetesen más területekre is fókuszálunk, illetve divízión belül is erősen specializálódunk. Csak hogy egy példát említsek, külön tanácsadónk van, aki csak tesztelők kiválasztásával foglalkozik, de ugyanígy említhetném az infrastruktúra különböző területeit.

Vezetői pozíciókba szintén közvetítünk szakembereket egészen CIO szintig, beleértve a projektvezetőket.

Hirdetés

 

CW: Megmutatkozik a szakemberkeresleten az Internet of Things, a felhőalapú megoldások és a bigdata-elemzés hazai terjedése?

RD: Az IoT az én olvasatomban azt jelenti, hogy egyre több olyan eszközünk van, amelyek kapcsolódnak az internethez, így egyre több adat keletkezik. Az okoseszközökből származó adatok elemzésével a vállalatok üzletileg hasznosítható információhoz juthatnak. Magyarországon azonban a data science, a bigdata-analitika mind a keresések számából, mind a jelöltek elmondása alapján még gyerekcipőben jár. Megbízásaink körülbelül 5 százalékát teszik ki a bigdata-elemző pozícióra szóló keresések. Az már gyakoribb, hogy olyan fejlesztőt kell találnunk, például egy back-end rendszer fejlesztésére, akinek van némi tapasztalata a big data területén, vagy legalábbis érdeklődik iránta. Ezek nem adattudományi vagy adatelemzői, hanem fejlesztői feladatok: az ő dolguk az, hogy a megfelelő eszközöket fejlesszék ki nagy adatmennyiség elemzéséhez.

Hirdetés

CW: A Hays tapasztalatai is megerősítik azokat a becsléseket, amelyek szerint Magyarországon legalább húszezer informatikai szakember hiányzik a piacról?

RD: Valóban nagyon sok a nyitott pozíció, rengeteg partnerünk szeretne például tapasztalt Java fejlesztőt felvenni, de nincs a piacon annyi jelölt, amennyire szükség van. Ennek következtében az informatikai területen egészen más a helyzet, mint az olyan területeken, ahol több a jelölt, mint a nyitott pozíció.

Az IT-piac zömmel passzív álláskeresőkből áll, ami azt jelenti, hogy szinte mindenkinek van munkája, ezért nincsenek fenn az állásportálokon, nem jelentkeznek be az álláshirdetésekre - emiatt van szükség a mi segítségünkre. Mi a megfelelő módszerekkel meg tudjuk találni őket, illetve fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket.

CW: Ekkora kereslet mellett meddig kúszhatnak feljebb a bérek?

Hirdetés

RD: Az elmúlt néhány évben megugrottak az informatikusi fizetések, különösen a pályakezdők és a három-négy éves gyakorlattal rendelkezők körében. Várakozásaink szerint a következő időszakban némi kiegyenlítődésre lehet számítani: a munkaadók korrigálni fogják azoknak a szenior szakembereknek a béreit, akiknek a fizetése nem emelkedett olyan mértékben, mint a fiataloké. 

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.