Hirdetés
. Hirdetés

Fekete a felhő

|

Közel 3 százalékkal költ majd kevesebbet információtechnológiára idén a koronavírus-járvánnyal küzdő világ az International Data Corporation szerint. A piacelemző havonta frissített előrejelzésében a mutatók fele pirosba fordult, a szoftverek halovány szegmensét leszámítva egyedül az infrastruktúra maradt markáns feketében, és ez elsősorban a felívelő felhőkereslettel magyarázható.

Hirdetés

Hirdetés

Állandó árfolyamon számítva éves alapon 2,7 százalékkal csökkenhet világszinten az IT-költés 2020-ban, miután a Covid-19 elleni küzdelem súlyát nyögő globális gazdaságban a szervezetek minden eshetőséggel számolva átütemezik újonnan tervezett nagyobb beruházásaikat, és kiadásaikból rövid távon is kénytelenek visszavenni, olvasható az International Data Corporation fekete könyvének élő kiadásában (IDC Worldwide Black Book Live Edition), amely a világ száz országában várható informatikai költésről ad havonta frissülő előrejelzést.

Hasonlóan a korábbi gazdasági válságok idején látottakhoz, az elemző szerint a mostani krízisben is várható, hogy a hardverre, szoftverre és IT-szolgáltatásokra fordított költés a bruttó hazai terméknél nagyobb mértékben csökken, bevételeik apadására ugyanis a lakossági és a vállalati technológiavásárlók egyaránt a nadrágszíj gyors összehúzásával reagálnak. Az egészében zsugorodó IT-piac szegmensei azonban eltérő mértékben szenvednek a koronavírus-járvány hatásától, mert egyes technológiák és szolgáltatások iránt a lakosság és a vállalatok körében is nő a kereslet.

Eszközökből ennyi
A legnagyobb visszaesés a személyi számítógépek, tabletek, mobiltelefonok és perifériák piacán várható, az IDC előrejelzése szerint eszközökre idén összességében 8,8 százalékkal költünk majd kevesebbet, mint tavaly. A PC-piacon eleve csökkenésre lehetett számítani azt követően, hogy a Windows 7 támogatásának megszűnése tavaly frissítési hullámmal adott nagyobb lendületet a szegmensnek. A koronavírus-krízis - az első negyedévben felizzó, rövid laptopvásárlási lázat leszámítva - erre csak ráerősít, az okostelefonok piacát azonban keményen sújtja, mert az eladások 5G-s frissítésektől remélt idei felélénkülése a jelekből ítélve elmarad.

Összességében 5,3 százalékkal nő majd a költés az infrastruktúra - felhőt, hardvert és szolgáltatásokat is magában foglaló - szegmensében 2020-ban, köszönhetően a szolgáltatásként adott infrastruktúra (infrastructure as a service, IaaS) népszerűségének és az adatközpontjaikat bővítő felhőszolgáltatók beruházásainak. A felhasználói oldalon ugyanis a kiadásaikat egyelőre visszafogó vállalatok szerverekre és tárolókra idén 3,3 százalékkal, hálózati hardverre pedig 1,7 százalékkal költenek majd kevesebbet, mint 2019-ben.

- Gazdasági válság idején a hardverköltés jellemzően az elsők között esik áldozatul a költségcsökkentésnek, mert a vállalatok ezzel a gyors intézkedéssel rövid távon megőrizhetik nyereségességüket, mondta Stephen Minton, az IDC programvezető alelnöke. - Korábbi krízisek alkalmával tapasztalhattuk a piacon, hogy a hardverköltés kilengése a lejtmenetben és a kilábalás szakaszában is nagyobb volt annál, amit a gazdaság egésze mutatott. A vásárlást kiváltó üzleti igények ugyanis nem változnak olyan gyorsan, mint a körülmények, a vállalatok egyszerűen átütemezik beruházásaikat, és ezt ma már sokkal rugalmasabban tehetik meg, mint a múltban. Lényeges különbség azonban, hogy napjainkban a felhő sokkal nagyobb tényező, mint bármely eddigi világválság idején volt, ezért az IT-költés változásai sem lesznek most olyan viharosak, mint a legutóbbi két piacszűkülés idején voltak.

Szikár szoftverszegmens
Az IT-szolgáltatásokra fordított költés éves szinten 2 százalékkal csökken 2020-ban. Különösen a projektszolgáltatások fognak szenvedni ettől, minthogy a vállalatok későbbre halasztják tervezett nagyobb beruházásaik megvalósítását, de az elmaradó hardver- és szoftverbevezetések következtében a hanyatlást a menedzselt és a támogatási szolgáltatások sem kerülik el.

A felhő mellett idén egyedül a szoftverpiac teljesítménymutatója marad feketében, de szerény 1,7 százalékos éves növekedését nagyrészt olyan, felhővel összefüggő beruházásoknak köszönheti majd, amelyekkel a vállalatok a krízishelyzetre válaszolnak, az üzlet folytonosságát igyekeznek biztosítani.

- Különösen a távmunkát és együttműködést támogató környezetüket bővítő vállalatok költenek többet szoftverre és szolgáltatásra, ami a következő hat hónapban új lehetőségeket is tartogat a szegmens bizonyos szereplőinek, mondta Stephen Minton. - A digitális átalakulás és a felhőmigráció útján előrébb járó szervezetek ezeket a technológiákat a mostani helyzetben hatékony és agilis kríziskezelő megoldásba integrálhatják.

Ha a távközlési piacot is beleszámítjuk, akkor világszinten a teljes infokommunikációs technológiai (ICT-) költés is csökkenni fog idén, 1,6 százalékkal 4,1 billió (ezer milliárd) dollár alá apad. Összehasonlításképp tavaly az ICT-költés 3,5 százalékkal, az IT-költés pedig 5 százalékkal nőtt. Mint látjuk, a Covid-19 okozta krízis a távközlési költésen kisebb nyomot hagy, mivel a szélessávú internetelérés iránti kereslet - részben a távmunkában dolgozó, illetve a kijárás korlátozásával otthon maradásra kényszerülő tömegek kommunikációs igényei miatt - az egekbe szökik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.