Hirdetés
. Hirdetés

Feketelistára került Kína legnagyobb chipgyártója

|

A Huawei után újabb kínai cég lett nemkívánatos az USA számára. A SMIC vállalatot az Egyesült Államok védelmi minisztériuma katonai kapcsolatai miatt tette tiltólistára. Idáig olyan óriások vásároltak tőle, mint a Texas Instruments és a Qualcomm.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma úgy látja, hogy a világ egyik legnagyobb lapkagyártója, a kínai SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) a kínai hadsereg irányítása alatt áll, és ezért feketelistán a helye. Korábban Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az amerikai beruházóknak, hogy biztonsági eszközöket vásároljanak olyan cégektől, amelyeket a hadsereg nemzetbiztonsági kockázatként azonosít.

Hirdetés

Nyilatkozatában a SMIC képviselője annyit mondott, hogy továbbra is konstuktivitásra és nyitottságra törekszik az Egyesült Államok kormányával, nem áll kapcsolatban a kínai hadsereggel, és nem gyárt katonai felhasználásra. Kína legnagyobb félvezetőgyártóját, amely olyan amerikai óriásoknak szállít, mint a Qualcomm, a Broadcom és a Texas Instruments, már a korábbi exportkorlátozások is fájdalmasan érintették, ugyanis elvágták kulcsfontosságú technológiáktól.

Bár a leghangosabban manapság mindenki a Huawei helyzetével foglalkozik, jelenleg több, mint harminc további cég neve szerepel azon az amerikai kormányzati feketelistán, amelyre a SMIC mellett most a China Construction Technology, a China International Engineering Consulting Corp és China National Offshore Oil Corp (CNOOC) is felkerült. A legelső közismert haragszomrád néhány évvel korábban a ZTE mobilgyártóval kapcsolatban indult, mostanában pedig a TikTok app mögött álló ByteDance hányattatásairól szól a legtöbb sajtóhír.

Ennek a kemény Kína-politikának a jövőjét azonban bizonytalanná teszi, hogy január 20-tól (most már szinte biztosan) Joe Biden veszi át az ország irányítását. Arról viszont a megválasztott új elnök és stábja nem beszélt hivatalosan,mit terveznek a jelenleg is tartó, kínai techcégek elleni embargókkal és tiltásokkal kapcsolatban. Esélyes, hogy a kormányváltás után újra megindul a lobbizás azon amerikai vállalatok részéről, akik számára komoly üzleti fennakadásokat jelent a kereskedelmi háborúskodás, de ennél tovább senki nem lát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.