Hirdetés
. Hirdetés

Felhő a házban

|

Átjárhatóbbá teszik az IBM új platformszolgáltatásai a hibridkörnyezeteket alkotó, felhőalapú és hagyományos rendszereket, így a felhő- és a mobilalkalmazások is gyorsabban készülhetnek, amit az üzlet meghálál. Az IBM felhőjét azonban Watson teszi igazán különlegessé.

Hirdetés

A hibrid felhőkörnyezetek álltak az IBM InterConnect 2015 konferenciájának középpontjában, amely február végén több mint 21 ezer résztvevőt vonzott Las Vegasba a világ valamennyi régiójából.

Hirdetés

Az International Data Corporation szerint a vállalati IT-szervezetek több mint 65 százaléka a hibrid felhőtechnológiák mellett fogja elkötelezni magát még 2016 előtt (IDC Reveals Cloud Predictions for 2015), és ez nagyban felgyorsítja a szervezetek digitális átalakulását. A Gartner ennél is magasabbra, 72 százalékra becsüli a szervezetek arányát, amelyek már jelenleg is hibrid felhőkörnyezetekre alapozzák stratégiájukat – ezek kiépítésére és üzemeltetésére a Markets and Markets piacelemző előrejelzése alapján 80 milliárd dollárt fognak költeni világszinten.

Korántsem egyszerű azonban a nyilvános, a magán- és a hibridfelhők összekapcsolása, a bennük kezelt adatok, kialakított folyamatok menedzselése. Az IDC tanulmánya szerint az újonnan bevezetett felhőalkalmazások 80 százaléka ugyanakkor adatintenzív, bigdata-vonatkozású lesz, miután a vállalatok igyekeznek értékes üzleti betekintéshez jutni a konvergáló mobilalkalmazások, e-kereskedelmi tranzakciók és más webalkalmazások által generált adatáradatból.

Felhőkben járó alkalmazások
Az IBM most olyan szoftvertechnológiákat és szolgáltatásokat jelentett be, amelyekkel a szervezetek a házon belül működő rendszereknél és magánfelhőknél megszokott rálátást és ellenőrzést gyakorolhatnak, irányítást és védelmet alakíthatnak ki a hibrid felhőkörnyezetekben, valamint könnyebben hordozhatják az adatokat és az alkalmazásokat a különböző felhők és hagyományos rendszerek között.

Egyrészt egy sor olyan terméket bocsát ki az IBM, amely Bluemix felhőplatformjának szolgáltatásait a szervezetek házon belüli adatközpontjába hozza, és ezzel növeli a fejlesztői munka hatékonyságát. A Secure Passport Gateway segítségével a fejlesztők például önkiszolgáló módon, percek alatt biztonságosan, a meglévő IT-kontrollok megtartásával összekapcsolhatják az adatokat és a szolgáltatásokat az IBM Bluemix felhőplatformjával. Az API Harmony a nyilvánosan elérhető alkalmazásprogramozó interfészek leggazdagabb tárházát kínálja a fejlesztőknek, míg a Bluemix Local szoftver az IBM felhőplatform-szolgáltatásainak alkészletét teszi elérhetővé felhőalkalmazások házon belüli fejlesztéséhez.

Az IBM Enterprise Containers néven emellett egy olyan szolgáltatást is bejelentett, amellyel az alkalmazások könnyen mozgathatók a külső – nyilvános vagy menedzselt – és a házon belüli felhők, illetve hagyományos rendszerek között. Az Amazon, a Google és a Microsoft szolgáltatásaihoz hasonlóan az IBM konténermegoldása is a nyílt forráskódú Docker API-kra épül, amelyekhez a Kék Óriás nagyvállalati szintű rálátást, ellenőrzést, biztonságot, és kiterjedtebb automatizálást biztosító eszközöket adott. A különböző környezeteket átjárhatóvá tevő konténerek segítségével a fejlesztők például a felhőben készített alkalmazásokat házon belül futtathatják – így akkor sem kell lemondaniuk a felhőalapú technológiák előnyeiről, ha olyan alkalmazáson dolgoznak, amely az adatok érzékenysége vagy mérete, illetve a teljesítménnyel összefüggő megfontolások miatt nem vihető a felhőbe.

Olyan termékeket is bejelentett az IBM a nagyvállalati képességeket adó eszközök sorában, mint az adatkészletek kezelésére szolgáló DataWorks, a hibridkörnyezetekről egységes, átfogó képet adó Collaborative Operations, valamint az Orchestration menedzsmentszolgáltatás. A palettát analitikai funkciókat felvonultató, biztonsági szoftverek egészítik ki, amelyek az érzékeny adatok védelmét erősítik a vállalati rendszerekben, a felhőkben és a mobilklienseken.

Watson-zóna
Ugyancsak Las Vegasban jelentette be az IBM a Watson Zone forrásközpontot, amely a Bluemix felhőplatformon API-kat, kódmintákat, oktatóanyagot és felhasználási forgatókönyveket kínál kognitív képességekkel bíró és hibridkörnyezetben futó alkalmazások fejlesztéséhez.
Mostantól érhető el a Watson Personality Insights szolgáltatás is, amellyel a fejlesztők a közösségi hálókról és más forrásokból származó adatfolyamokban minták és trendek felismeréséhez szükséges analitikai képességeket adhatnak alkalmazásaikhoz. Nem sokkal korábban az IBM öt új Watson-szolgáltatás béta változatával bővítette a Bluemix platform palettáját.

 

A Speech to Text, Text to Speech, Visual Recognition, Concept Insights és Tradeoff Analytics szolgáltatásokat a fejlesztők jelenleg ingyenesen elérhetik kipróbálásra.
A felhasználói oldalhoz hasonlóan az IBM is a hibrid felhőkörnyezetekre összpontosít, amelyek nyílt technológiákkal támogathatók a leghathatósabban. A Cloud Foundry és az OpenStack nyílt forráskódú projektek legnagyobb támogatójaként az IBM több száz, dedikált fejlesztőt foglalkoztat, akik hibridfelhőkhöz készülő, nyílt technológiákon dolgoznak. A Linux-alapú Docker konténerekhez hasonlóan az InterConnect konferencián bejelentett szolgáltatások és eszközök közül több ilyen nyílt forráskódú technológiákra épül.

Eközben SoftLayer felhőinfrastruktúráját is bővíti az IBM, mint Las Vegasban bejelentette, még márciusban egy-egy új felhőközpontot nyit Montrealban és Sydneyben. A két új adatközpont azt követően kezd működni, hogy az IBM az elmúlt három hónapban Frankfurtban, a mexikói Querétaróban és Tokióban is felhőközpontot adott át. Még az év vége előtt Milánóban és az indiai Chennaiban is SoftLayer adatközpont épül, hangzott el az InterConnect konferencián.
Mindezek a fejlesztések az IBM tavaly bejelentett, 1,2 milliárd dolláros felhőberuházásához köthetők, és a SoftLayer adatközpont-hálózatát kiterjesztve rövidítik a szolgáltatások válaszidejét, földrajzilag elosztott biztonsági mentésekkel növelik a rendelkezésre állást, és az adatkezelésre vonatkozó, helyi szabályozásoknak való megfelelést is megkönnyítik.

Azóta, hogy 2013-ban felvásárolta a SoftLayert, az IBM kétszeresére növelte felhőközpont-kapacitását.

 

Csak az idén 4 milliárd dollárt fog beruházni az IBM felhőalapú, analitikai és mobiltechnológiák fejlesztésébe – a közösségi és IT-biztonsági technológiákat is beleértve –, és arra számít, hogy 2018-ban ezeken a területeken már 40 milliárd dollár bevételt fog elérni. Összehasonlításképp ezek a területek tavaly 16 százalékkal 25 milliárd dollárra nőttek, és a cég összbevételének 27 százalékát adták. A számokból is kiolvasható, hogy a gyorsan átalakuló piacon az IBM – amelynek összbevétele a 2013-ban elért, több mint 98 milliárd dollárról tavaly mintegy 93 milliárd dollárra csökkent – milyen ütemben, és milyen gyökeresen alakítja át stratégiáját.

Mobilalkalmazások hibrid platformon

Felhőalapú és házon belüli szolgáltatásokat és eszközöket felvonultató, moduláris platformot is bejelentett mobilalkalmazások fejlesztéséhez az IBM InterConnect konferenciáján. Az IBM MobileFirst platform segítségével a szervezetek jobb felhasználói élményt adó, biztonságosabb appokat fejleszthetnek, amelyeket könnyebben bevezethetnek és felügyelhetnek a cég szerint.

A felhőben, illetve helyben elérhető eszközökkel a fejlesztők egyszerűbben védhetik, integrálhatják és személyre szabhatják az appokon keresztül különböző forrásokból elérhető adatokat, amivel javíthatják például a mobilalkalmazásokkal támogatott döntéshozatal folyamatát. Az IBM MobileFirst platform segítségével a szervezetek a harmadik féltől származó fejlesztőeszközökkel készített applikációkat is integrálhatják mobilkörnyezetükbe. A platform HTML5-alapú, natív és hibrid alkalmazások fejlesztését és bevezetését egyaránt támogatja, iOS operációs rendszeren futó, natív alkalmazások fejlesztéséhez az IBM egy külön változatot is kínál.

Egy éven belül a szervezetek több mint fele 6 vagy több mobilalkalmazást készül fejleszteni, derült ki a Forrester felméréséből (The Impact of Good and Bad Mobile Applications), amelyet tavaly októberben készített az IBM megbízásából. Bár az igyekezet nagy, az IT-biztonsággal, az integrációval és a felügyelettel összefüggő nehézségek miatt a megvalósítás sokszor döcög. Az OutSystems által támogatott, ugyancsak tavaly év végén készült tanulmány (Mobile App Backlog is Directly Damaging Revenue in the Enterprise) szerint a szervezetek 85 százaléka ismerte el, hogy a tervezettnél akár 20-szal kevesebb applikációt tudott csak elkészíteni.

Segíthet a lemaradás behozásában az IBM MobileFirst platformja, amelynek bevezetésén a szervezetek a Forrester értékelése (Infographic for The Total Economic Impact of IBM MobileFirst) szerint 8 hónapnál rövidebb idő alatt közel 107 százalékos megtérülést érhetnek el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.