Hirdetés
. Hirdetés

Felhőcsomagok konténerben

|

Száznál több szoftvermegoldását teszi elérhetővé a Red Hat konténerplatformján, és előre integrált csomagokkal gyorsítja fel az infrastruktúra modernizálását, a feladatkritikus alkalmazások felhőbe vitelét többfelhős környezetekben, jelentette be az IBM Belgrádban megtartott regionális konferenciáján. Az első öt felhőcsomag mellett a résztvevők az üzleti innováció és az alkalmazásszállítás folyamatát nagyvállalati méretekben felpörgető Garázs módszertan működésébe is betekinthettek.

Hirdetés

Fordulóponthoz érkezett az üzlet digitális átalakítása, miután a nagyvállalatok többsége a felhőbe vezető út mintegy ötödét már megtette - mondta nyitóelőadásában Johannes Maurer, az IBM dél-kelet-európai vezérigazgatója, a szeptemberben Belgrádban megtartott Think Summit SEE 2019 konferencián. Az első szakaszban a vállalatok a költségek csökkentésében, a hatékonyság növelésében és az ügyféloldali alkalmazások innovatív átalakításában léptek előre. Elérkeztek ezzel a második fázishoz, amelyben a banki alaprendszerektől kezdve az ellátási láncokig az üzletkritikus munkaterhelések felhőbe vitele és optimalizálása kerül napirendre, tette hozzá a vezető.

Hirdetés

A felhőmigráció sikeres folytatásához a vállalatoknak egységes környezetre lesz szükségük, amelyben teljes IT-infrastruktúrájukat egyszerűen, következetesen, integráltan és összehangoltan menedzselhetik házon belül és kívül, magán- és nyilvános felhőkben egyaránt, hogy alkalmazásaikat egyszeri fejlesztést követően bárhol gyorsan bevezethessék, mondta Maurer. Agilis innováció aligha lehetséges a hibrid, többfelhős környezetek könnyű átjárhatósága nélkül, ezt azonban az ügyfeleiket marasztalni igyekvő nyilvános felhőszolgáltatók és szoftverszállítók nem mindig teszik zökkenőmentessé. A problémára a nyílt forráskódú konténertechnológia ígér megoldást.

Felismerve ezt, a nyílt forráskódú szoftverekkel évtizedek óta dolgozó IBM már korábban felvette palettájára a Kubernetes platformot, de maga is nagyot lépett előre ezen az úton, amikor tavaly ősszel bejelentette történetének legnagyobb akvizícióját, a Red Hat felvásárlását.

- Újítóerejük és versenyképességük fokozásához a szervezetek a nyílt forráskódú szoftverekből és az elosztott felhőkörnyezetekből igyekeznek lendületet nyerni, amelyek új távlatokat nyitnak a digitális innováció előtt, mondta akkor Frank Gens, az IDC alelnöke és vezető elemzője az idén júliusban zárult, 34 milliárd dolláros tranzakcióról. - A következő öt évben a nagyvállalatok komoly beruházásokat eszközölnek majd a felhőmigráció és a felhőalapú innováció terén. Költésük jelentős és egyre növekvő részét olyan nyílt, hibrid és többfelhős környezetekre fogják fordítani, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások, az adatok és a munkaterhelések átmozgatását. A Red Hat felvásárlásával és függetlenségének megtartásával az IBM jó pozícióba kerül ahhoz, hogy a nyílt forráskódú technológiával segítse a nagyvállalatok üzleti innovációját a kibontakozó hibrid, többfelhős világban.

Az IBM felhőbevételei a teljes bevétel 2013-ban mért 4 százalékáról napjainkra 25 százalékra nőttek, és az idei év első negyedével zárult, 12 hónapos időszakban elérték a 19 milliárd dollárt. Várakozások szerint a Red Hat-akvizíció a következő öt évben évi két százalékpontot ad majd a felhőbevétel bővüléséhez.

Kék óriás vörös kalapban
Lezárva az akvizíciót az IBM augusztus elején bejelentette, hogy teljes szoftverportfólióját elérhetővé teszi a Red Hat OpenShift konténerplatformján, a Kubernetes legátfogóbb, nagyvállalati szintű disztribúcióján. A szervezetek így üzletkritikus alkalmazásaikat is futtathatják a legnagyobb nyilvános felhők mindegyikében - például az Amazon, a Microsoft, a Google, az Alibaba és az IBM felhőplatformján -, valamint magánfelhőikben, anélkül, hogy a szoftvereket ehhez további fejlesztésekkel optimalizálniuk kellene.

A felhőre termett képességeket az IBM az új Cloud Pak csomagokban különböző használati esetekre előre integrálja, tanúsítja és konténerezi. A csomagok egységes működési modellre és szolgáltatáskészletre - például azonosságkezelésre, kibervédelemre, monitorozásra és naplózásra - épülnek, kialakításuknál, valamint közös felügyeleti műszerfaluknál fogva lényegesen javítják a rálátást és az irányítást a felhőkön keresztül. Az előfizetéses modellben használható Cloud Pak csomagokat, amelyek a hardvertől az alkalmazásokig teljes szoftvertámogatást tartalmaznak, a vállalatok gyorsan bevezethetik az üzletkritikus alkalmazások migrálásához, integrálásához és modernizálásához, mondta a konferencia nyitóelőadásában Zoran Hrustic, az IBM felhőalapú és kognitív szoftvermegoldásaiért felelő közép-kelet-európai alelnöke.

Elsőként az adatvirtualizáláshoz, alkalmazásfejlesztéshez, integrációhoz, automatizáláshoz és többfelhős felügyelethez készített csomagot az IBM. A Cloud Pak for Data akár 430 százalékkal gyorsíthatja az adatok előkészítését mesterséges intelligenciával történő elemzéshez. A Cloud Pak for Applications az alkalmazásfejlesztést és -bevezetést 84 százalékkal teszi gyorsabbá, a Cloud Pak for Automation csomaggal pedig a manuális munkafolyamatok száma csökkenthető 80 százalékkal. A Cloud Pak for Integration és a Cloud Pak for Multicloud Management segítségével a vállalatok 33, illetve 75 százalékot faraghatnak le az integráció és a többfelhős környezet támogatásának költségéből. Az IBM weboldalán részletes információ található arról, hogy ezeket az eredményeket a felhőcsomagokat bevezető vállalatok pontosan milyen projektekben érték el.

Továbbá bejelentette az IBM, hogy nyilvános felhőjében a Red Hat OpenShift platformja mostantól egyetlen kattintással bevezethető, menedzselt szolgáltatásként is elérhető, amely automatikus üzembiztonsággal, adatmegfeleléssel és -védelemmel segíti az üzletkritikus alkalmazások korszerűsítését és migrálását hibrid felhő-infrastruktúrára. A Red Hat OpenShift platformot az IBM Z és LinuxONE nagyvállalati rendszerein is támogatni fogja, hasonlóan ahhoz, ahogyan ezt Power Systems szerverein és tárolóin már korábbról teszi, és mindehhez a világ egyik legnagyobb Red Hat-tanúsítványokkal rendelkező tanácsadói csapatával ad szolgáltatásokat.

Hrustic vendégeként pódiumra lépett Adam Wojtkowski, a Red Hat régiós igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy ma már több mint 15 millió fős fejlesztői közösségével a Linux forradalmasította a szoftverinnovációt, mert a választás szabadságát adja a felhasználóknak. A Red Hat sikerrel termékesíti és támogatja nagyvállalati méretekben a nyílt forráskódú technológiát, amit jól érzékeltet, hogy bevételei 80 negyedéve töretlenül nőnek. Az akvizíció nyomán ezek a termékek az eddiginél jóval nagyobb piacot érhetnek el. Az IBM nemcsak hússzor nagyobb szervezet, mint a Red Hat, hanem tanácsadói kompetenciáit és innovatív megoldásait tekintve is a világ egyik meghatározó IT-szállítója, és ez a megoldásközpontú szemlélet közös a két cégben, mondta Wojtkowski.

Johannes Maurer kérdésünkre megerősítette, hogy az akvizíció térségünkben sem változtat a két cég meglévő ügyfeleinek eddigi felhasználói élményén, mivel a Red Hat továbbra is önálló üzleti egységként működik az IBM-en belül. A vállalatoknak azonban az eddiginél is több lehetőségük nyílik arra, hogy nyílt forráskódú, hibrid és többfelhős környezetekre termett megoldásokkal gyorsítsák fel digitális átalakulásukat, tette hozzá.

Üzletújítók a garázsban
Az IDC jelentése (Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size) szerint Közép- és Kelet-Európában - a délkelet-európai országokat is beleértve - továbbra is nő az infokommunikációs technológiákra fordított költés összege, amely 2019-ben eléri a 127,3 milliárd dollárt. Iparági összehasonlításban a távközlési és a bankszektor fordít a legtöbbet a folyamatok digitalizálására és automatizálására, a fejlett analitikára, a mesterséges intelligenciával támogatott ügyfélkiszolgálásra és csalásfelderítésre, valamint az IT-infrastruktúra ehhez szükséges korszerűsítésére.

Tükrözte ezt a régiós konferencia esettanulmány-felhozatala is, az IBM régiós ügyfélköréből számos bolgár, horvát, szerb, szlovák és szlovén bank, távközlési cég, valamint nagy energetikai és kereskedelemi vállalat osztotta meg projekttapasztalatait a résztvevőkkel a délutáni előadásokban. Az OTP Bank a felhő és infrastruktúra szekcióban számolt be arról, hogy a nyílt forrású technológiák, a mesterséges intelligencia és a blokklánc segítségével, valamint az IBM OpenPower szervereivel miként gyorsítja fel a fejlesztést és a piacra jutást, működtet sikerrel nagyon hatékony üzleti megoldásokat. Az adat és AI szekcióban pódiumra lépett Raiffeisen Románia az IBM Cloud platformon elérhető Watson Assistant szolgáltatással újította meg humánerőforrás-osztályát, virtuális ügynökkel támogatja alkalmazottait az ügyintézésben, és ad nekik azonnali hozzáférést személyre szabott tartalomhoz, releváns információkhoz.

A Watson Assistant képességeit Boa László, az IBM közép-kelet-európai adatkutató és AI-szakértője demózta a konferencián, Jelena Skalec, az IBM horvát analitikai szakértője pedig azt mutatta be, hogy a Watson Visual Analytics, valamint drónokra szerelt kamerák és telepített mikrofonok segítségével milyen költséghatékonyan monitorozható a múlt század derekán épült, mára elöregedett közúti és más létesítmények állapota. A megoldásban fontos szerephez jutnak az IBM Budapest Lab által fejlesztett technológiák, többek között a Ustream Live Video Streaming Analytics. A kibervédelmi szekcióban a Hungaro Digitel, az Antenna Hungária leányvállalata ismertette az IT-infrastruktúrát, amelyet az IBM Security azonosságkezelő, SIEM és más biztonsági technológiáival épített ki rövid átfutással a FINA 2017-es vizes világbajnokságára Budapesten a több mint 100 ezer résztvevő és vendég akkreditálásához és beléptetéséhez.

Bepillanthattak a konferencia résztvevői az IBM Garázs módszertanának gyakorlati alkalmazásába is, amely a technológia helyett a kívánt üzleti kimenetel felől közelíti meg az innovációt, elősegítve az érintett csapatok, az üzleti felhasználók, a fejlesztők és az üzemeltetők együttműködését és az új megoldások folyamatos szállítását.

A módszertant a magyar vállalatok ingyenesen is kipróbálhatják a Garázsok világszerte bővülő hálózatának valamelyik helyszínén, mondta lapunknak Rehus Péter, az IBM magyar országigazgatója. Hozzánk az egyik legközelebbi Garázs a Watson IoT müncheni központjában működik, míg a legújabb hub Milánóban nyitotta meg kapuját. A 4 órás, személyes látogatásra az IBM Garage weboldalán egy tényleges innovációs ötlettel lehet jelentkezni, amelyet az igények felmérését követően az IBM szakemberei segítenek továbbfejleszteni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.