Hirdetés
. Hirdetés

Felhőcsomagok konténerben

|

Száznál több szoftvermegoldását teszi elérhetővé a Red Hat konténerplatformján, és előre integrált csomagokkal gyorsítja fel az infrastruktúra modernizálását, a feladatkritikus alkalmazások felhőbe vitelét többfelhős környezetekben, jelentette be az IBM Belgrádban megtartott regionális konferenciáján. Az első öt felhőcsomag mellett a résztvevők az üzleti innováció és az alkalmazásszállítás folyamatát nagyvállalati méretekben felpörgető Garázs módszertan működésébe is betekinthettek.

Hirdetés

Fordulóponthoz érkezett az üzlet digitális átalakítása, miután a nagyvállalatok többsége a felhőbe vezető út mintegy ötödét már megtette - mondta nyitóelőadásában Johannes Maurer, az IBM dél-kelet-európai vezérigazgatója, a szeptemberben Belgrádban megtartott Think Summit SEE 2019 konferencián. Az első szakaszban a vállalatok a költségek csökkentésében, a hatékonyság növelésében és az ügyféloldali alkalmazások innovatív átalakításában léptek előre. Elérkeztek ezzel a második fázishoz, amelyben a banki alaprendszerektől kezdve az ellátási láncokig az üzletkritikus munkaterhelések felhőbe vitele és optimalizálása kerül napirendre, tette hozzá a vezető.

Hirdetés

A felhőmigráció sikeres folytatásához a vállalatoknak egységes környezetre lesz szükségük, amelyben teljes IT-infrastruktúrájukat egyszerűen, következetesen, integráltan és összehangoltan menedzselhetik házon belül és kívül, magán- és nyilvános felhőkben egyaránt, hogy alkalmazásaikat egyszeri fejlesztést követően bárhol gyorsan bevezethessék, mondta Maurer. Agilis innováció aligha lehetséges a hibrid, többfelhős környezetek könnyű átjárhatósága nélkül, ezt azonban az ügyfeleiket marasztalni igyekvő nyilvános felhőszolgáltatók és szoftverszállítók nem mindig teszik zökkenőmentessé. A problémára a nyílt forráskódú konténertechnológia ígér megoldást.

Felismerve ezt, a nyílt forráskódú szoftverekkel évtizedek óta dolgozó IBM már korábban felvette palettájára a Kubernetes platformot, de maga is nagyot lépett előre ezen az úton, amikor tavaly ősszel bejelentette történetének legnagyobb akvizícióját, a Red Hat felvásárlását.

- Újítóerejük és versenyképességük fokozásához a szervezetek a nyílt forráskódú szoftverekből és az elosztott felhőkörnyezetekből igyekeznek lendületet nyerni, amelyek új távlatokat nyitnak a digitális innováció előtt, mondta akkor Frank Gens, az IDC alelnöke és vezető elemzője az idén júliusban zárult, 34 milliárd dolláros tranzakcióról. - A következő öt évben a nagyvállalatok komoly beruházásokat eszközölnek majd a felhőmigráció és a felhőalapú innováció terén. Költésük jelentős és egyre növekvő részét olyan nyílt, hibrid és többfelhős környezetekre fogják fordítani, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások, az adatok és a munkaterhelések átmozgatását. A Red Hat felvásárlásával és függetlenségének megtartásával az IBM jó pozícióba kerül ahhoz, hogy a nyílt forráskódú technológiával segítse a nagyvállalatok üzleti innovációját a kibontakozó hibrid, többfelhős világban.

Az IBM felhőbevételei a teljes bevétel 2013-ban mért 4 százalékáról napjainkra 25 százalékra nőttek, és az idei év első negyedével zárult, 12 hónapos időszakban elérték a 19 milliárd dollárt. Várakozások szerint a Red Hat-akvizíció a következő öt évben évi két százalékpontot ad majd a felhőbevétel bővüléséhez.

Kék óriás vörös kalapban
Lezárva az akvizíciót az IBM augusztus elején bejelentette, hogy teljes szoftverportfólióját elérhetővé teszi a Red Hat OpenShift konténerplatformján, a Kubernetes legátfogóbb, nagyvállalati szintű disztribúcióján. A szervezetek így üzletkritikus alkalmazásaikat is futtathatják a legnagyobb nyilvános felhők mindegyikében - például az Amazon, a Microsoft, a Google, az Alibaba és az IBM felhőplatformján -, valamint magánfelhőikben, anélkül, hogy a szoftvereket ehhez további fejlesztésekkel optimalizálniuk kellene.

A felhőre termett képességeket az IBM az új Cloud Pak csomagokban különböző használati esetekre előre integrálja, tanúsítja és konténerezi. A csomagok egységes működési modellre és szolgáltatáskészletre - például azonosságkezelésre, kibervédelemre, monitorozásra és naplózásra - épülnek, kialakításuknál, valamint közös felügyeleti műszerfaluknál fogva lényegesen javítják a rálátást és az irányítást a felhőkön keresztül. Az előfizetéses modellben használható Cloud Pak csomagokat, amelyek a hardvertől az alkalmazásokig teljes szoftvertámogatást tartalmaznak, a vállalatok gyorsan bevezethetik az üzletkritikus alkalmazások migrálásához, integrálásához és modernizálásához, mondta a konferencia nyitóelőadásában Zoran Hrustic, az IBM felhőalapú és kognitív szoftvermegoldásaiért felelő közép-kelet-európai alelnöke.

Elsőként az adatvirtualizáláshoz, alkalmazásfejlesztéshez, integrációhoz, automatizáláshoz és többfelhős felügyelethez készített csomagot az IBM. A Cloud Pak for Data akár 430 százalékkal gyorsíthatja az adatok előkészítését mesterséges intelligenciával történő elemzéshez. A Cloud Pak for Applications az alkalmazásfejlesztést és -bevezetést 84 százalékkal teszi gyorsabbá, a Cloud Pak for Automation csomaggal pedig a manuális munkafolyamatok száma csökkenthető 80 százalékkal. A Cloud Pak for Integration és a Cloud Pak for Multicloud Management segítségével a vállalatok 33, illetve 75 százalékot faraghatnak le az integráció és a többfelhős környezet támogatásának költségéből. Az IBM weboldalán részletes információ található arról, hogy ezeket az eredményeket a felhőcsomagokat bevezető vállalatok pontosan milyen projektekben érték el.

Továbbá bejelentette az IBM, hogy nyilvános felhőjében a Red Hat OpenShift platformja mostantól egyetlen kattintással bevezethető, menedzselt szolgáltatásként is elérhető, amely automatikus üzembiztonsággal, adatmegfeleléssel és -védelemmel segíti az üzletkritikus alkalmazások korszerűsítését és migrálását hibrid felhő-infrastruktúrára. A Red Hat OpenShift platformot az IBM Z és LinuxONE nagyvállalati rendszerein is támogatni fogja, hasonlóan ahhoz, ahogyan ezt Power Systems szerverein és tárolóin már korábbról teszi, és mindehhez a világ egyik legnagyobb Red Hat-tanúsítványokkal rendelkező tanácsadói csapatával ad szolgáltatásokat.

Hrustic vendégeként pódiumra lépett Adam Wojtkowski, a Red Hat régiós igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy ma már több mint 15 millió fős fejlesztői közösségével a Linux forradalmasította a szoftverinnovációt, mert a választás szabadságát adja a felhasználóknak. A Red Hat sikerrel termékesíti és támogatja nagyvállalati méretekben a nyílt forráskódú technológiát, amit jól érzékeltet, hogy bevételei 80 negyedéve töretlenül nőnek. Az akvizíció nyomán ezek a termékek az eddiginél jóval nagyobb piacot érhetnek el. Az IBM nemcsak hússzor nagyobb szervezet, mint a Red Hat, hanem tanácsadói kompetenciáit és innovatív megoldásait tekintve is a világ egyik meghatározó IT-szállítója, és ez a megoldásközpontú szemlélet közös a két cégben, mondta Wojtkowski.

Johannes Maurer kérdésünkre megerősítette, hogy az akvizíció térségünkben sem változtat a két cég meglévő ügyfeleinek eddigi felhasználói élményén, mivel a Red Hat továbbra is önálló üzleti egységként működik az IBM-en belül. A vállalatoknak azonban az eddiginél is több lehetőségük nyílik arra, hogy nyílt forráskódú, hibrid és többfelhős környezetekre termett megoldásokkal gyorsítsák fel digitális átalakulásukat, tette hozzá.

Üzletújítók a garázsban
Az IDC jelentése (Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size) szerint Közép- és Kelet-Európában - a délkelet-európai országokat is beleértve - továbbra is nő az infokommunikációs technológiákra fordított költés összege, amely 2019-ben eléri a 127,3 milliárd dollárt. Iparági összehasonlításban a távközlési és a bankszektor fordít a legtöbbet a folyamatok digitalizálására és automatizálására, a fejlett analitikára, a mesterséges intelligenciával támogatott ügyfélkiszolgálásra és csalásfelderítésre, valamint az IT-infrastruktúra ehhez szükséges korszerűsítésére.

Tükrözte ezt a régiós konferencia esettanulmány-felhozatala is, az IBM régiós ügyfélköréből számos bolgár, horvát, szerb, szlovák és szlovén bank, távközlési cég, valamint nagy energetikai és kereskedelemi vállalat osztotta meg projekttapasztalatait a résztvevőkkel a délutáni előadásokban. Az OTP Bank a felhő és infrastruktúra szekcióban számolt be arról, hogy a nyílt forrású technológiák, a mesterséges intelligencia és a blokklánc segítségével, valamint az IBM OpenPower szervereivel miként gyorsítja fel a fejlesztést és a piacra jutást, működtet sikerrel nagyon hatékony üzleti megoldásokat. Az adat és AI szekcióban pódiumra lépett Raiffeisen Románia az IBM Cloud platformon elérhető Watson Assistant szolgáltatással újította meg humánerőforrás-osztályát, virtuális ügynökkel támogatja alkalmazottait az ügyintézésben, és ad nekik azonnali hozzáférést személyre szabott tartalomhoz, releváns információkhoz.

A Watson Assistant képességeit Boa László, az IBM közép-kelet-európai adatkutató és AI-szakértője demózta a konferencián, Jelena Skalec, az IBM horvát analitikai szakértője pedig azt mutatta be, hogy a Watson Visual Analytics, valamint drónokra szerelt kamerák és telepített mikrofonok segítségével milyen költséghatékonyan monitorozható a múlt század derekán épült, mára elöregedett közúti és más létesítmények állapota. A megoldásban fontos szerephez jutnak az IBM Budapest Lab által fejlesztett technológiák, többek között a Ustream Live Video Streaming Analytics. A kibervédelmi szekcióban a Hungaro Digitel, az Antenna Hungária leányvállalata ismertette az IT-infrastruktúrát, amelyet az IBM Security azonosságkezelő, SIEM és más biztonsági technológiáival épített ki rövid átfutással a FINA 2017-es vizes világbajnokságára Budapesten a több mint 100 ezer résztvevő és vendég akkreditálásához és beléptetéséhez.

Bepillanthattak a konferencia résztvevői az IBM Garázs módszertanának gyakorlati alkalmazásába is, amely a technológia helyett a kívánt üzleti kimenetel felől közelíti meg az innovációt, elősegítve az érintett csapatok, az üzleti felhasználók, a fejlesztők és az üzemeltetők együttműködését és az új megoldások folyamatos szállítását.

A módszertant a magyar vállalatok ingyenesen is kipróbálhatják a Garázsok világszerte bővülő hálózatának valamelyik helyszínén, mondta lapunknak Rehus Péter, az IBM magyar országigazgatója. Hozzánk az egyik legközelebbi Garázs a Watson IoT müncheni központjában működik, míg a legújabb hub Milánóban nyitotta meg kapuját. A 4 órás, személyes látogatásra az IBM Garage weboldalán egy tényleges innovációs ötlettel lehet jelentkezni, amelyet az igények felmérését követően az IBM szakemberei segítenek továbbfejleszteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.