Hirdetés
. Hirdetés

Felhők és partnerek

|

Hibridkörnyezetekbe szánt, valamint a dolgok internetét hasznosító alkalmazások fejlesztését, integrálását és automatizálását megkönnyítő szolgáltatásokkal bővül a Microsoft-felhő még az év vége előtt.

Hirdetés

Satya Nadella irányítása alatt a Microsoft produktivitásnövelő eszközöket és platformmegoldásokat kínáló vállalatként határozza meg magát a mobilitás- és felhőközpontú világban. A Microsoft-felhő minden eszközt, operációs rendszert és adattípust támogat – mondta Budai Péter, a magyar leányvállalat szerverekért és felhőtechnológiákért felelős üzletágvezetője a cég Nagyvállalati Technet Szemináriumán.

Hirdetés

Megtestesül ez a stratégia a Microsoft márciusban bejelentett Azure Application Services szolgáltatáscsomagjában is, amellyel a szervezetek a felhőben, illetve házon belül, hagyományos üzemeltetési modellben működő rendszereket összekapcsoló, webes és mobilalkalmazásokat készíthetnek. A csomagot négy, önállóan és együttesen is használható elem – Web Apps, Mobile Apps, Logic Apps és API Apps – alkotja.

A Web Apps – amelyet a felhasználók korábban Azure Websites néven ismertek –, miként neve is utal rá, webalkalmazások fejlesztésére szolgál, és olyan elterjedt technológiákat támogat, mint a .NET, a Java, a PHP és a Python. Android-, iOS- és Windows-alapú eszközökre készíthetők natív applikációk a Mobile Apps csomaggal. A Microsoft BizTalk alkalmazásintegrációs szolgáltatására épülő Logic Apps segítségével a fejlesztők a hibridkörnyezetekben működő üzleti folyamatokat automatizálhatják, míg az API Apps a harmadik féltől származó alkalmazásokat integráló, felhőalapú API-k (alkalmazásprogramozó interfészek) készítését fogja megkönnyíteni a Microsoft szerint.

A Web Apps már jelenleg is elérhető, a másik három komponens az év hátralevő részében várható, és a szolgáltatások használata után percalapon számlázott díjat kell majd fizetni.

Azure-csomag
Sokat fejlődött a Microsoft-felhő az utóbbi négy-öt évben – mondta Michael Newberry, a Microsoft nagyvállalati adatközpontokért felelős regionális vezetője, aki újságírókkal találkozott a budapesti konferencián. Mostanra a Microsoft a világ 19 régiójában 100-nál több adatközpontot épített, amelyekben 600 ezernél több szerver működik. Ez a felhő a világ három legnagyobb hálózatának egyike, amelyben több mint 20 millió szervezet, 1 milliárdnál több végfelhasználó több mint 200 féle szolgáltatást használ, 90-nél több országban. A magyar ügyfeleket jellemzően a Microsoft amszterdami adatközpontja szolgálja ki, amelynek terhelését meghibásodás esetén a dublini adatközpont veszi át.

 

Februárban a Microsoft felhője megkapta az ISO/IEC 27018 szabvány szerinti tanúsítványt is. A felhőszabvány nemzetközi szinten egységesíti a felhőben tárolt személyes adatok védelmét szolgáló irányelveket és eljárásokat. Előírja például, hogy az ügyfelek személyes információi nem használhatók fel marketing- és reklámcélokra a hozzájárulásuk nélkül. A szabványt alkalmazó szolgáltató időben tájékoztatja ügyfelét arról, hogy milyen alvállalkozóra bízta a személyes adatok feldolgozását, az ügyfelek felhőben tárolt adatait 90 napig megőrzi, illetve 180 napon belül megsemmisíti azokat az előfizetés megszűnése esetén.

A Windows Server 2012 R2, a Hyper-V és a System Center 2012 R2 mellett a Microsoft felhőplatformjának része az Azure Pack is. Ezzel a csomaggal a nagyvállalatok és a szolgáltatók – kellő szakértelem birtokában – olyan környezetet alakíthatnak ki saját adatközpontjukban, amely technológiáját tekintve megegyezik a Microsoft felhőjével.
Így tett az Invitel is, amely februárban régiós szinten is egyedülálló partneri megállapodást kötött a Microsofttal. Az együttműködés értelmében az Invitel – Cloud OS Network Silver Partnerként – saját adatközponti, illetve felhőalapú megoldásait a Microsoft felhőjével kapcsolja össze, zökkenőmentes átjárást, integrációt és automatizációt biztosítva az ügyfeleinél működő rendszerek, saját adatközpontja és a Microsoft felhőplatformja között. A hibrid infrastruktúrának az Invitel által tavaly megvásárolt, Kozma utcai DataCenter ad helyet.

Dolgok felhője
Ugyancsak az Azure Pack az alapja annak a készüléknek, amelyet a Microsoft a Ciscóval közösen jelentett be márciusban. A szoftver- és hardverelemeket integráló Cisco Cloud Architecture for the Microsoft Cloud Platform másik összetevője a Cisco alkalmazásközpontú infrastruktúrája, hálózati kapcsolók készlete a hozzájuk tartozó szoftverekkel. Az appliance segítségével a nagyvállalatok rövidebb idő alatt vezethetnek be IaaS-, PaaS- és SaaS-szolgáltatásokat, és a környezet karbantartása is egyszerűbbé válik számukra.

Valamivel korábban, a múlt év végén a Microsoft és az Accenture közös megoldáscsomagot jelentett be, amely a házon belül, helyben működő rendszerek összekapcsolását hivatott megkönnyíteni az Azure felhőszolgáltatásokkal. Az Accenture Hybrid Cloud Solution for Microsoft Azure csomagot a két cég közös vállalata, az IT-szolgáltató Avanade kínálja elsősorban nagy, a Fortune 2000-es listán szereplő szervezeteknek, amelyek a megoldást az informatikai infrastruktúra modernizálása mellett végfelhasználókat célzó applikációk gyors fejlesztésére és bevezetésére is használhatják.

Az Azure App Services mellett a Microsoft hamarosan egy másik szolgáltatáscsomaggal is bővíti felhőplatformját. Az Azure IoT Suite olyan integrált felhőszolgáltatások csomagja lesz, amelyekkel a szervezetek gyorsabban vezethetik be és működtethetik a dolgok internetét hasznosító alkalmazások elosztott rendszereit. Olyan területeken lehet majd különösen hasznos az Azure IoT Suite, mint a vagyontárgyak menedzsmentje, a távoli monitorozás és a hibamegelőző karbantartás. A csomagot a Microsoft márciusban megrendezett Convergence konferenciáján jelentette be Atlantában, előzetes verzióját várhatóan az év vége felé lehet majd kipróbálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.