Hirdetés
. Hirdetés

Fellegi kiszámítható gazdasági környezetet ígért

|

Magyarország csak a kis- és középvállalatok tevékeny részvételével válhat ismét a térség vezető gazdasági szereplőjévé.

Hirdetés

Fő cél, hogy Magyarország ismét a térség vezető gazdasági szereplőjévé váljon - fogalmazott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a MAG Zrt. ?A kis- és középvállalkozások szerepe a Strukturális Alapok támogatási rendszerében" című nemzetközi konferenciáján. Ennek érdekében kiszámítható gazdasági környezetet kell kialakítani, ezzel is segítve a kulcsszerepben lévő kis- és középvállalkozásokat (kkv). Növelni kell a foglalkoztatottságot, továbbá erősíteni kell a hazai vállalkozásokat.

A kkv-k fontosságát hangsúlyozandó Fellegi Tamás néhány adattal szolgált: jelenleg a foglalkoztatottság közel 70 százalékát adja ez a vállalati kör, ugyanakkor az összes árbevétel 37 százaléka, az exportbevételek kevesebb mint 40 százaléka származik a kkv-któl.

A kkv-k helyzetének javítását szolgálják az I. Akcióterv különböző pontjai, így például a társasági adó csökkentése, egyéb kisebb adók megszüntetése, valamint a Széchenyi kártya kiterjesztése.

Fellegi Tamás a pályázati rendszer egyszerűsítéséről szólva beszámolt a II. Akcióterv keretében bejelentett további lépésekről. Megemlítette, hogy 20 százalékkal csökken a végrehajtásban közreműködő szervezetek száma, 10 alá csökken a kötelezően beadandó pályázati mellékletek száma, és 30 százalékkal rövidebbek lesznek a pályázati adatlapok. A pályázóknak nem kell iratokat kérniük más állami intézményektől a pályáztatás során. 2011 végére lehetővé válik az elektronikus pályázati adatlapok használata. A miniszter külön kiemelte, hogy 15 nappal, 60-ról 45-re csökken a számla alapú kifizetések átfutási ideje.

Az új közbeszerzési törvénnyel kiszámítható, a kkv-k számára is kedvező környezetet szeretnének teremteni. Cél, hogy a folyamatok egyszerűek, olcsóak és gyorsak legyenek. Jelenleg Magyarországon a kkv-k részvétele a közbeszerzési tenderekben 35 százalék, míg az Európai Unióban ez az érték átlag 70 százalék.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.