Hirdetés
. Hirdetés

Felnőni a Nagy Adathoz

|

Fórumokon és magánbeszélgetések alkalmával egyaránt gyakran halljuk, hogy a hazai szervezetek zöme túl kevés adattal rendelkezik a Big Data alkalmazásokhoz. Pedig a változások, amelyek életre hívták ezeket a megoldásokat, bennünket sem kerülnek el.

Hirdetés

A jelenlegi analitikai és riportigények kiszolgálása érdekében a hazai szervezetek, többek között a pénzügyi, a közmű, a közigazgatási, az ipari és a kereskedelmi szektor szereplői az elmúlt tíz évben jelentős IT-beruházásokat eszközöltek, adattárházakat építettek, kialakították az adattárházat a forrásrendszerekkel összekapcsoló adatréteget, és üzletiintelligencia-rendszereket vezettek be.

 

A kialakított környezet megnehezítheti a továbblépést, de nem feltétlenül. Az egyszeri ráfordításon túl a szervezetek számára ugyanis folyamatos költséget jelent a bevezetett rendszerek karbantartása, az adatok aggregálása, az elemzések optimalizálása.

– Mindezt a komplexitást egyetlen, integrált hardver- és szoftverelemekből felépülő infrastruktúrával, memóriaalapú adattárház-megoldással ki tudjuk váltani, amellyel a költségek már rövid távon jelentős mértékben csökkenthetők – mondta Berczik Márton, az SAP Hungary szakértője. – A váltás mellett szóló, legalább ennyire fontos érv, hogy az említett szektorok többségében a verseny ma sokkal kiélezettebb, mint akár 3-4 évvel ezelőtt volt, miközben az ügyfelek számára az időközben elterjedt közösségi hálók elsődleges információforrássá váltak, amit a szállítók és a szolgáltatók többé nem hagyhatnak figyelmen kívül. A mind nagyobb és több forrásból származó, változatos adatmennyiség egyre sokrétűbb és gyorsabb elemzéséből fakadó, üzleti igényeket a szervezetek meglévő rendszereikkel, adattárházaikkal és adatpiacaikkal már nem tudják kiszolgálni.

A szakértő szerint ehhez memóriaalapú adattárház-megoldás szükséges, amely iránt megfelelő megtérülési mutatók láttán a hazai szervezetek is érdeklődnek, függetlenül attól, hogy meglévő infrastruktúrájuk az életciklus mely szakaszában jár.

– A memóriaalapú appliance-megoldás ugyanis a tranzakciós rendszerek és az adattárházak elemzéséhez szükséges adatbázisokat, az OLTP és az OLAP-lekérdezéseket egyetlen, egységes környezetben támogatja, így a beruházás, amely a nagyobb hatékonyság és teljesítmény mellett új analitikai képességekkel, új perspektívával ruházza fel a szervezetet, átlagosan három év alatt megtérül – mutatott rá Berczik Márton. – Ezt a hazai távközlési és pénzügyi szektorban megvalósított, memóriaalapú megoldások bevezetését célzó projektek eredményei is alátámasztják.

A nagyvállalati körön túl változást hozhat, hogy az SAP márciusban, az idei Cebiten bejelentette a Business One új, SAP HANA in-memory platformon futó változatát. A memóriaalapú, kisvállalati ERP-megoldással a közeljövőben valószínűleg a hazai szervezetek szélesebb köre is tapasztalatokat szerez majd a valós idejű analitikával, így más megvilágításban láthatja a Nagy Adat alkalmazásokat is, illetve felismeri, hogy külső adatkészletek bevonásával miként finomíthatja elemzéseit és előrejelzéseit.

Egyébként erre is találunk már példát idehaza. Húsiparunk egyik kis- és középvállalati méretű szereplője az elemzéseket az SAP HANA in-memory analitikai platformján tervezi futtatni – rácáfolva a piac, a szervezetek és az adatvagyon méretével kapcsolatos előítéletekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.