Hirdetés
. Hirdetés

Felvásárlás helyett vegyesvállalat?

|

Egyre érdekesebben alakul az AT&T és a Deutsche Telecom története. A legújabb fejlemények szerint felvásárlás helyett vegyesvállalatban gondolkodnak a cégek.

Hirdetés

A Wall Street Journal tegnapi cikke szerint a két vállalat olyan alternatív megoldáson töri a fejét, amellyel mindketten jól járnak: az akvizíció helyett infrastruktúrát egyesítenének.

Hosszú az út

Az óriáscégek kálváriája idén márciusban kezdődött, akkor jelentették be ugyanis, hogy az AT&T 39 milliárd dollárért felvásárolja a Deutsche Telekom tulajdonában álló amerikai T-Mobile-t. Persze már akkor sem ment minden simán. Március végén New York állam hivatalos vizsgálatot indított a cégek ellen azzal az indokkal, hogy a felvásárlás veszélyeztetheti az Egyesült Államokban működő szolgáltatók közötti versenyhelyzetet. Mindezt tetézte, hogy szeptemberben az amerikai igazságügyi minisztérium újabb pert indított annak érdekében, hogy megakadályozza a két vállalat egyesülését. Miután az USA bírósága a C Spire Wireless és a Sprint Nextel AT&T ellen irányuló pereit is engedélyezte, a kártyavár összedőlni látszott. Bár az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Hatóság (FCC) tiltó döntést hozott, a két távközlési óriás mégsem adta fel. Pedig nagyon rájuk járt a rúd: az amerikai állam kommunikációs felügyelete szerint a telekommunikációs óriás erőteljes csúsztatásokkal próbálta rávenni őket, hogy támogassák a T-Mobile amerikai leányvállalatának felvásárlását.

Az AT&T november végén vonta vissza az FCC-hez benyújtott, az akvizíció engedélyezésére vonatokozó kérelmét. A lépésre azután került sor, hogy az FCC újabb meghallgatás-sorozatot kezdeményezett az akvizíció ügyében.

B-terv

Ha valóban létrejön a vegyesvállalat, az mindkét cégnek jót tesz majd, és ráadásul a versenyhatóságoknak sem olyan rossz. Hogy miért? Az AT&T a vegyesvállalattal gyakorlatilag minden olyan dologhoz (szolgáltatások bővítése, lefedettség- és kapacitásnöveléshez használható spektrumok használati jogai) hozzájuthatna, ami az eredeti fúzió célja is volt. A T-Mobile pedig azért járna jól, mert mindezek fejében használhatná az AT&T LTE-hálózatát. A versenyhatóságok pedig végre megnyugodhatnának, hiszen a piacon nem történne túl nagy változás - a két cég továbbra is egymás versenytársa maradna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.