Hirdetés
. Hirdetés

Fénysebességű adatátvitel számítógépek között

|

A Hewlett Packard Enterprise egy olyan optikai modult mutatott be, amely másodpercenként 1,2 terabites sebességgel továbbítja az adatokat.

Hirdetés

A Hewlett Packard Enterprise (HPE) fény és lézer segítségével kívánja továbbítani az adatokat a számítógépek között vékony üvegszálakon keresztül minden korábbinál nagyobb sebességgel, felváltva a jelenleg használatos vastagabb és lassúbb rézvezetékeket.

A nemrégiben zajló Discover konferencián a HPE egy olyan, optikai modullal felszerelt alaplapot mutatott be, amely elképesztő 1,2 terabit/másodperces sebességgel képes átvinni az adatokat. Ilyen sebesség mellett egynapi mennyiségű HD felbontású videó továbbítása mindössze egy másodpercet vesz igénybe.

Ez az adatátviteli sebesség lényegesen gyorsabb, mint amire bármely más, jelenleg használatos, rézvezetékeket használó hálózati és kommunikációs technológia képes. Az új módszer felválthatja az adatközpontokban széles körben alkalmazott réz Ethernet kábeleket.

Rézhuzalokat használnak az asztali gépek és laptopok csatlakozókábeleinél is, azonban az új optikai technológia egyhamar nem fog megjelenni a személyi számítógépekben. Azért összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a HPE által kifejlesztett új optikai adatátviteli módszer sebessége messze meghaladja az USB 3.1 (10 gigabit/másodperc) és a Thunderbolt 3 (40 gibabit/másodperc) sebességét.

A HPE X1-nek nevezte el fotonikus modulját, amely egyelőre még korai tesztfázisban van. A jövőben az üvegszálas kábelek csatlakoztatása a számítógépekhez ugyanolyan egyszerű lesz, mint most egy Ethernet kábel csatlakoztatása, mondta Michael McBride, a HPE szilícium alapú eszközöket tervező laboratóriumának igazgatója.

Az új adatátviteli technológiát és kábeleket a Gépben, a HPE új szerver architektúrájában is használni fogják, amely a memóriát és tárolóeszközöket használó feldolgozásra fókuszál.

Az X1 hatósugara 30-50 méter, de a HPE bemutatott egyik más szilíciumos fotonikus technológiát is, amellyel akár 50 kilométeres távolságra is el lehet juttatni adatokat 200 gigabit/másodperces sebességgel.

A fényt már használják nagy hatótávolságú adatátvitelre a nagy telekommunikációs hálózatokban. Az Intel ugyancsak dolgozik szilícium alapú fotonikus modulokon, amelyek várhatóan még az idén megjelennek. Azt nem lehet tudni, hogy a HPE együttműködik-e a lapkagyártóval a saját technológiája fejlesztésében. Az Intel-féle Thunderbolt csatlakozó használható optikai kábellel is, igaz, nem olyan olcsó, mint a rézkábeles megvalósítás.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.