Hirdetés
. Hirdetés

Földcsuszamlással kezdődött

|

1964. február 29-én Dunaújvárosban körülbelül egy kilométer hosszúságban és 30 méter szélességben leomlott a löszfal. Hétmilliárd köbméter föld mozdult el a rossz állapotú csatornahálózat miatt.

Hirdetés

A betoncsövek utólagos légzáróvá tételére kifejlesztett megoldás újszerű alkalmazásával javították meg anno a város teljes csatornahálózatát. A technológia későbbi továbbfejlesztésére létrejött mérnökcsapatnak a Polinvent Kft. későbbi alapítója, Nagy Gábor is tagja volt; övék lett a világon az egyik első, ipari méretekben alkalmazott bontásmentes csatornajavítási módszere. Fia, Nagy Attila Áron, a Polinvent jelenlegi ügyvezetője volt beszélgetőpartnerünk.

Computerworld: Az alkalmazott anyagok és komponensek sokat változtak az évek során. Hogyan tartott lépést, évtizedről évtizedre, a vegyipar és a szigeteléstechnológia szereplőivel a Polinvent?

Nagy Attila Áron: A kutatás-fejlesztés mindig is a Polinvent egyik legnagyobb erőssége volt. Ez a záloga annak, hogy folyamatosan lépést tudjunk tartani az egyre korszerűbb és mindinkább környezetbarát technológiákkal. Édesapám vegyészmérnökként irányította a vállalatot, előtte több évtizeden keresztül a Budapesti Műszaki Egyetemen tanított. Magam is vegyész diplomát szereztem, de utána foglalkoztam szoftverfejlesztéssel, gépészettel és a mesterséges intelligencia területeivel is. A Polinvent így már az én irányításom alatt lett olyan vállalat, ahol egy időben van jelen a vegyipari, irányítástechnikai és a robotikai csapat és szaktudás is.

CW: Új gyárukban már robot is dolgozik. Van ennek köze a Covid-járványhoz?

NAÁ: A Covid járványhoz ennek külön nincsen köze, a sokrétű fejlesztéseket már előtte elindítottuk. A cégen belüli vertikális integráció során villamosmérnöki, gépészmérnöki, mechatronikai, szoftverfejlesztő és AI-szakértelemmel rendelkező saját robotikai csapatot építettünk fel. Mindehhez megteremtettük a teljes gyártási infrastuktúrát 3D-s nyomtatókból, CNC marókból, lézervágókból és más berendezésekből, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjunk iterálni és fejleszteni több területen is. Az általunk fejlesztett vállalatirányítási rendszerünkbe, a Cognityv Cloud Platformba integráltuk a gyártócsarnokban zajló munkák vezérlését, de a telephely világításának, fűtésének vagy például vízhasználatának monitorozását is úgy, hogy minden igényünknek megfeleljen. Saját fejlesztésünk az a k+f vegyészrobot, a közepén hattengelyű robotkarral, amely a szintén saját fejlesztésű modulokkal teljesen automatikusan tud az elhelyezett alapanyagokból próbatesteket készíteni és azokat összenyomással, szakítással bevizsgálni. A tesztfázist követően a jövőben lényegesen több kísérletet végezhetünk, illetve a mesterséges intelligencia ezek kiértékelését is megkönnyíti majd. 

Hirdetés

CW: Mit jelent a Polinvent felfogásában az Ipar 4.0?

NAÁ: Számunkra azt, hogy a kutatás-fejlesztéstől kezdve a gyártáson át olyan integrált, automatizált és részben robotizált működést tudunk felépíteni, ahol ezek egymással képesek kommunikálni, ezáltal lényegesen felgyorsítják a munkát, növelik a hatékonyságot és az ellenőrizhetőséget.

CW: A kutatás-fejlesztés terén számos hazai és külföldi egyetemmel működnek együtt, kísérleteznek közösen. Milyen eredmények köszönhetőek ezeknek a kooperációknak?

NAÁ: Egyetemi oktatóként és termékeink tökéletesítése érdekében édesapám komoly egyetemi-kutatóintézeti kapcsolatrendszert alakított ki. Olyan hazai és külföldi partnerekkel dolgozunk együtt, mint az ELTE, a BME, az OKI, az ÉMI, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem vagy az Institut für Verbundwerkstoffe Universität Kaiserslautern. Utóbbival közös fejlesztésünk egy környezetbarát gyanta is. Számunkra nagyon fontos a jó kapcsolat, sok esetben az egyetemekről vagy egyetemek ajánlása nyomán keresnek meg minket, ha egy projekt ipari segítséget igényel, és persze csapatunk tagja több pályakezdő kolléga is ezekből az intézményekből.

CW: Milyen hálózat biztosítja az összeköttetést a berendezések között; tervezik-e az 5G bevezetését?

NAÁ: A telephelyen belül optikai hálózatba kapcsoltuk a legkritikusabb komponenseket, mások wifin kommunikálnak a rendszerrel. A már említett mérnökcsapat segít abban is, hogy gyantáinkat teljes rendszerként tudjuk árulni, és a felhasználásukhoz egyedi gépeket tudjunk gyártani és értékesíteni, amely gépek ugyanúgy mobilinternet, később majd 5G segítségével közvetlenül hozzánk lesznek bekötve, hogy mind a fejlesztés, mind a monitorozás hatékonyabb legyen. Azt hiszem, ritka az olyan tehetséges, motivált és kivételes csapat, mint a miénk, ahol a vegyipari feladatok megoldásához éppúgy megvan a szakértelem, mint a robotikai feladatokhoz vagy az alkatrészek házon belüli gyártásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.