Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódik a Tisztaszoftver program

|

Mégsem kell a diákoknak Linuxból érettségizniük.

Hirdetés

Megállapodás született a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Microsoft között a Tisztaszoftver program folytatásáról, értesült az index.hu. A portál tudomása szerint konkrét szerződés még ugyan nem született, de az elvi megállapodás létrejött, tehát valószínűleg legalább még egy évig maradhatnak a Windows-ok a közoktatásban. A minisztérium és a redmondiak hazai leánya közötti párbeszéd január óta zajlik - vagyis szinte azonnal felvették a kapcsolatot a felek ezügyben.

Windows_7_dobozok
Windows_7_dobozok

Amint arról tavaly év végén írtunk, az állam úgy döntött, nem finanszírozza tovább az oktatásban használt Microsoft-licencek megvásárlását, ezt a tételt Magyarország következő évi központi költségvetésébe már nem is tervezték be. Akkori értesüléseink szerint márciustól az érintettek csak illegálisan használhatják a Microsoft termékeit, kivéve, ha maguk fizetnek érte. A Tisztaszoftver program, amit még az első Orbán-kormány idején Stumpf István kancelláriaminiszterként indított el eredetileg Campus program néven, oktatási intézmények, tanárok és diákjaik számára biztosít Microsoft szoftvereket, Windowst, Office-t, illetve különböző szervermegoldásokat. A nagy mennyiségben beszerzett, épp ezért kedvezményes licencek díját az állam állta.

Tavaly decemberben viszont ugyancsak az Orbán-kormány (de már a mostani, második) "a versenysemlegesség szem előtt tartása, a piaci verseny elősegítése miatt" a Microsoft-licencek támogatásának beszüntetéséről döntött. "Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit - néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is" - utalt a tisztaszoftver.hu-n megjelent pár soros minisztériumi közlemény arra, mit tehetnek azok az iskolák, akik továbbra is szeretnének számítógépet alkalmazni az oktatásban vagy az oktatásszervezésben, és nem kívánják az open source megoldások előretörése ellenére még most is piacvezető Windows, illetve a Microsoft más programjait, például az Office-t illegálisan használni.

A Microsoft még szintén december végén megjelentetett közleménye szerint a Tisztaszoftver konstrukció keretében eddig egy közoktatási PC éves licencdíja egy BigMac menü árával volt összevethető. Az index.hu értesülései szerint a Microsoft szoftverek tavalyelőtt 1,5 milliárd, tavaly 1,13 milliárd forintba kerültek az adófizetők számára, az elmúlt 12 évben pedig összesen 12 milliárd forintot költött erre az állam.

"Az oktatási intézmények a Microsoft szoftverek segítségével piacképes tudást adhattak át diákjaiknak, hallgatóiknak, ami az ország hosszú távú boldogulásának, versenyképességének kulcsa", olvasható az amerikai vállalat decemberi közleményében. Mint írják, folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről, s partnerek lesznek a lehető legkedvezőbb megoldások megtalálásában. Úgy tűnik, a napokban sikerült ezeket megtalálni, noha az NFM a gyorsjelentésen kívül további részleteket egyelőre nem közölt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.