Hirdetés
. Hirdetés

Freiburg visszaállhat a Microsoft Office-ra

|

A város tanácsa szerint az OpenOffice nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hirdetés

A szabad szoftverek evangelistái hosszú évek óta küzdenek azért, hogy a nyílt forráskód egyre nagyobb teret nyerhessen a vállalatok és kormányzatok hétköznapjaiban, éppen ezért is volt hatalmas győzelemnek nevezhető, mikor 2007-ben a németországi Freiburg nagyrészt átállt Microsoft Office 2000-ről az OpenOffice-ra.


Úgy tűnik, hogy az elmúlt körülbelül 5 év során az új megoldás használata közel sem volt olyan zökkenőmentes, mint amilyennek látszott, hiszen a város tanácsa most kedden arról készül szavazni, hogy átálljanak-e a Microsoft Office 2010-es változatára.


A hivatalos tájékoztatás szerint a hivatalok dolgozóinak komoly fejfájást okoz, hogy bizonyos feladatokat nem képesek elvégezni az OpenOffice-szal, ráadásul egyes dokumentumok formázásával is gondok akadnak, amennyiben azok Microsoft Office-szal kerülnek megnyitásra - utóbbi a más hivatalokkal és cégekkel való együttműködés során jelent komoly hátrányt.


A város statisztikái szerint az OpenOffice-szal a szövegszerkesztési műveletek csak 80 százalékát tudják elvégezni, ezen érték táblázatkezelés és prezentációkészítés esetén jelentősen alacsonyabb. Problémának tartják azt is, hogy az OpenOffice és LibreOffice projektek külön utakon való járása nagyban hátráltatja az előbbi fejlesztését. Éppen ezért a hatékony munkavégzés érdekében az egyetlen megfelelő megoldásnak jelenleg azt tartják, ha a momentán használt Office 2000/OpenOffice párosról átállnak az Office 2010 kizárólagos alkalmazására.


Sejthető módon a nyílt forráskódú szoftverek hívei (élükön a Free Software Foundationnel, a Document Foundationnel és az Open Source Business Alliance-szel) nem hagyták mindezt szó nélkül: állításuk szerint a konkrétan kifogásolt problémák csak részben valósak, hiszen a freiburgi városháza még mindig az elavult OpenOffice 3.2.1-et használja, időközben rengeteg funkció bekerült a programcsomagba.


Ezen felül sérelmezik, hogy a váltási terv előkészítése során az informatikusok nem konzultáltak a nyílt forráskódú irodai programcsomagok világában naprakész tudással rendelkező szakemberekkel, plusz az Office 2010-re való átállás kivitelezése évekbe telhet. Utóbbi miatt érdemes lenne először frissíteni a számítógépeiken használt OpenOffice-t a legfrissebb stabil verzióra, hogy egyáltalán fennállnak-e még a problémáik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.