Hirdetés
. Hirdetés

Gartner: A Flash mentette meg a DRAM piacot?

|

2005-ben a flash memóriák olyannyira népszerűek voltak a hordozható médialejátszókban, memóriakártyákban, digitális kamerákban, és mobiltelefonokban, hogy ez volt az, ami megmentette a DRAM piacot a teljes összeomlástól - a Gartner piackutató vállalat szerint.

Hirdetés

A DRAM gyártók nagyjai, a Samsung Eletronics és a Hynix Semiconductor egyaránt elszenvedték a zuhanó memóriaárak okozta károkat, amit elsősorban a túltermelés idézett elő. A NAND flash memóriák ugyanis sokkal népszerűbbnek bizonyultak. Szerencsére azonban a DRAM gyártósorok minimális ráfordítással átállíthatók NAND flash termelésre, vagy fordítva, így a piac viszonylag gyorsan kiegyenlítődhet.

A DRAM piacra a hirtelen, ugrásszerű növekedés a jellemző. A gyártók általában óriási beruházásokkal kívánják megelőzni az esetleges készlethiányokat. A tavalyi előrejelzések azonban nem igazolódtak be, a gyártók pedig túlbecsülték a növekedés mértékét. A túltermelés aztán lenyomta az árakat. Ez rövid távon jó ugyan a vásárlóknak, de a gyártóknak annál, s közvetve az egész iparágnak nagyon is káros.

Tavaly a DRAM piacból származó bevételek 5%-ot estek 25 milliárd dollárra, a 2004-es 26,3 millióról. 2001-től nézve a bevételek már 63,2 százalékot zuhantak. A piaci részesedést tekintve a Samsung végzett az első helyen 32,1%-kal, míg a második a Hynix lett 16,4%-kal. Mindkét vállalat dél-koreai székhelyű. A harmadik helyet az amerikai Micron Technology érdemelte ki 15,5%-kal. Őt a németországi Infineon követi 12,7%-kal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.