Hirdetés
. Hirdetés

Gartner: három dolog, amire figyelni kell a feltörekvő technológiáknál

|

A Gartner előrejelzése szerint 2025-re az új gyógyszerek és anyagok több mint 30 százalékát szisztematikusan generatív AI-technikák segítségével fedezik majd fel.

Hirdetés

A bizalom kialakítása, a növekedés felgyorsulása és a változások alakítása a három uralkodó trend, amelyet a Gartner a 2021-es Hype Cycle for Emerging Technologies (Feltörekvő technológiák hype-ciklusa) című tanulmányában megjelölt. Ezek arra fogják ösztönözni a szervezeteket, hogy a versenyelőny elérése érdekében olyan újonnan megjelenő technológiákat fedezzenek fel, mint a nem helyettesíthető tokenek (NFT), a szuverén felhő, az adatszövet, a generatív AI és az összeállítható hálózatok - közölte az elemzőcég.

Mérnöki bizalom

A bizalomhoz biztonság és megbízhatóság kell - állítja a Gartner. Ez azonban kiterjedhet az innovációk építésére is, amelyek az IT rugalmas magjaként és alapjaként szolgálnak az üzleti értékteremtéshez. Ennek az alapnak megtervezett, megismételhető, megbízható, bevált és skálázható munkamódszerekből és innovációkból kell állnia.

Hirdetés

A digitális- és felhőtechnológiák, illetve -szolgáltatások piacán például jelenleg az amerikai és ázsiai szolgáltatók dominálnak. Ennek eredményeként sok európai vállalat ezekben a régiókban tárolja adatait, ami politikai nyugtalanságot és aggodalmakat okoz az adatok ellenőrzésének megtartásával és a helyi szabályozások betartásával kapcsolatban - figyelmeztet a Gartner.

A cég szerint a szuverén felhő felhasználásával az országok digitális és adatszuverenitást érhetnek el, ami viszont jogi követelményeket állít az adatvédelmi ellenőrzések, a letelepedési követelmények, a protekcionizmus és a hírszerzés számára.

A szuverén felhő, az NFT, a gépleg olvasható jogszabályok, a decentralizált identitás, a decentralizált pénzügyek, a homomorfikus titkosítás, az aktív metaadat-kezelés, az adatszövet, a valós idejű incidensközpont és az alkalmazotti kommunikációs applikációk azok a technológiák, amelyekre figyelni kell a bizalom kialakításához.

Gyorsuló növekedés

A Gartner szerint csak a megbízható alaptevékenység megteremtése után következhet be a helyreállítás és a növekedés. A szervezeteknek egyensúlyt kell teremteniük a technológiai kockázat és az üzleti kockázatvállalási hajlandóság között, hogy a rövid távú célok elérhetők legyenek. Ha az innovációvezérelt mag egyszer már skálázódik, a gyorsított növekedés kiterjeszti a szállítást és az értéket.

A generatív mesterséges intelligencia például olyan feltörekvő technológia, amelyet a gyógyszeripar a gyógyszerkutatás költségeinek és idejének csökkentésére használ. A Gartner előrejelzése szerint 2025-re az új gyógyszerek és anyagok több mint 30 százalékát szisztematikusan generatív AI-technikák segítségével fedezik majd fel. A generatív mesterséges intelligencia nemcsak a tervezést fogja számos területen kiegészíteni és felgyorsítani, hanem olyan újszerű design-okkal is előállhat, amelyekről az emberek máskülönben lemaradnának.

A növekedés felgyorsítása érdekében a következő technológiákat kell megvizsgálni: multi-tapasztalat, ipari felhő, mesterséges intelligencia által vezérelt innováció, kvantum gépi tanulás (ML), generatív AI és digitális ember.

A változás megformálása

A változás hagyományosan diszruptív, felforgató hatású, és gyakran káoszhoz kötődik, de a szervezetek az innovációkat felhasználhatják a változás megformálására és a káosz rendbetételére. Ebben a művészet a változás igényeinek előrejelzése és az automatikus ráhangolódás.

Az összeálítható, komponálható üzleti alkalmazások például lehetővé teszik az alkalmazási tapasztalatok jobb illeszkedését a változó, operatív üzleti környezethez. Az komponálható alkalmazástechnológiára épülő és összeállítható gondolkodásmóddal felépített üzleti tevékenység arra pozícionálja a szervezeteket, hogy felismerjék és kihasználják az üzleti lehetőségeket, reagáljanak a váratlan zavarokra, és az ügyfelek változó igényeit az ő tempójukban elégítsék ki, megtartva hűségüket.

A változásokat megformálni kívánó szervezeteknek fontolóra kell venniük az összeállítható alkalmazásokat és hálózatokat, az AI által kiterjesztett tervezést és szoftverfejlesztést, a fizikával informált AI-t, a befolyásoló mérnöki tevékenységet, a digitális platformvezetői eszközöket, a megnevezett adathálózatokat és az önintegráló alkalmazásokat.

"A technológiai innováció a kompetitív megkülönböztetés egyik legfontosabb eszköze, és számos iparág átalakításának katalizátora. Folyamatosan jelennek meg az áttörést jelentő technológiák, amelyek még a leginnovatívabb szervezeteket is kihívás elé állítják, hogy lépést tartsanak. A vezető szervezetek a folyamatos stratégiai változások és a gazdasági bizonytalanság hátterében a bizalom és az új növekedési lehetőségek kiépítése érdekében az idei hype-ciklusban megjelenő új technológiákra támaszkodnak majd" - írta Brian Burke, a Gartner kutatási alelnöke közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.