Hirdetés
. Hirdetés

Globális szabályozás: az FTX összeomlása után a kriptoplatformokat veszik célba

|

Az FTX tőzsde összeomlása sürgetőbbé tette a kriptoszektor szabályozását, és a "konglomerátum" platformok megcélzása lesz a középpontban 2023-ban, mondta el Jean-Paul Servais, az IOSCO globális értékpapír-felügyeleti szervezet új elnöke.

Hirdetés

Az IOSCO elnöke szerint a kriptoplatformok szabályozása az összeférhetetlenséget kezelő más ágazatokból - például a hitelminősítő intézetektől és a piaci benchmarkok összeállítóitól - átvehetné az elveket anélkül, hogy a nulláról kellene kezdeni. A bitcoinhoz hasonló kriptoeszközök már évek óta léteznek, de a szabályozók eddig ellenálltak az új szabályok megalkotásának. (A madridi székhelyű IOSCO, vagyis az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete olyan piacfelügyeleti szervek ernyőszervezete, mint az Egyesült Államokban a Securities and Exchange Commission, Németországban a Bafin, Japánban a Financial Services Agency és az Egyesült Királyság Financial Conduct Authority, amelyek mindannyian elkötelezik magukat a testület ajánlásainak alkalmazása mellett.)

Az FTX összeomlása azonban, amelynek következtében a becslések szerint egymillió hitelezőnek összesen több milliárd dolláros veszteséggel kellett szembenéznie, segíteni fog megváltoztatni ezt a helyzetet - mondta Servais a Reutersnek. "A sürgősség érzése még két-három évvel ezelőtt sem volt ugyanolyan. Vannak eltérő vélemények arról, hogy a kripto valódi kérdés-e nemzetközi szinten, mert egyesek úgy gondolják, hogy ez még mindig nem lényeges kérdés és kockázat. A dolgok változnak, és a különböző típusú vállalkozások közötti összekapcsolhatóság miatt úgy gondolom, hogy most már fontos, hogy képesek legyünk vitát indítani, és errefelé tartunk" - tette hozzá Servais.

Hirdetés

A G20 és további országok szabályait koordináló IOSCO már lefektette a stabilcoinok szabályozásának elveit, de most a hangsúly az ezekkel kereskedő platformokra helyeződik. A főáramú pénzügyekben funkcionálisan elkülönülnek az olyan tevékenységek, mint a brókertevékenység, a kereskedés, a banki szolgáltatások és a kibocsátás, és mindegyiknek saját magatartási szabályai és biztosítékai vannak. "Vajon ez a kriptopiac esetében is így van? Azt mondanám, hogy legtöbbször nem" - vélekedik a belga pénzpiaci felügyeletet is vezető szakember.

Olyan kripto "konglomerátumok" alakultak ki, mint az FTX, amelyek többféle szerepet látnak el, például brókerszolgáltatás, letétkezelés, saját kereskedés, tokenek kibocsátása, mindezek egy fedél alatt, ami érdekellentéteket eredményez a szakember szerint. "Befektetővédelmi okokból további egyértelműséget kell teremteni ezeknek a kriptopiacoknak a piacai számára célzott iránymutatással az IOSCO elveinek a kriptoeszközökre való alkalmazásához. Szándékunkban áll 2023 első felében konzultációs jelentést közzétenni ezekről a kérdésekről" - jelentette ki a szervezet elnöke.

"Az Európai Unió új kriptoeszköz-piaci vagy MiCA-keretrendszere érdekes kiindulópont a globális iránymutatás kidolgozásához, mivel a kriptoüzemeltetők felügyeletére összpontosít. Úgy gondolom, hogy a világ változik. Tudjuk, hogy van némi tér az ilyen jellegű kriptokonglomerátumok felügyeletéről szóló új szabványok kidolgozására. Erre nyilvánvalóan szükség van" - mondta Servais.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.