Hirdetés
. Hirdetés

Goldman Sachs: az orosz kibertámadások pusztító gazdasági károkat okozhatnak

|

Oroszország viszont a kiberhadviselést inkább pszichológiai sokkolásra használja, mintsem maximális gazdasági károkozásra.

Hirdetés

Oroszország és Ukrajna konfliktusának eszkalálódása további "rosszindulatú kibertevékenységet" válthat ki, amely jelentős gazdasági és társadalmi költségeket okozhat - figyelmeztetett a Goldman Sachs Group (GSG) elemzője. Kutatások szerint a kibertámadások évente mintegy 1 billió dollár kárt okoznak a világgazdaságnak, és az elmúlt években ezek kétharmadát állítólag Oroszország okozhatta - mondta Ronnie Walker, a Goldman közgazdásza.

A Goldman Sachs szakértői aggódnak, mivel az ukrajnai válság fokozza a feszültséget az Egyesült Államok, szövetségesei és Oroszország között. A cég vezető közgazdásza, Jan Hatzius szerint március 7-éig nem azonosítottak az Egyesült Államokat célzó orosz alapú kibertámadást az ukrajnai februári invázió kezdete óta. Hatzius azonban megjegyezte, hogy a növekvő feszültségek "megnövelték a két ország közötti kiberháború kockázatát". Ez különösen valószínű, mivel tavaly az államilag támogatott kibertámadások csaknem 60 százalékát Oroszországnak tulajdonították.

Hirdetés

Amerika kibervédelmét az újonnan kiképzett szakértők mellett erősíti a hackerekkel szembeni erőteljes amerikai kormányzati megtorlás fenyegetése és a bűnszervezetek és állami szereplők gyakori kibertámadásaival kapcsolatos hosszú tapasztalat. Emellett Oroszország esetében azt tapasztalták, hogy a kiberhadviselést inkább pszichológiai sokkolásra használja, mintsem maximális gazdasági károkozásra.

"Az Egyesült Államok kevésbé sebezhető a kibertámadásokkal szemben, mint a legtöbb ország, mert többet fektet be a kiberbiztonságba, és szigorúbb szabályozási követelményei vannak, különösen a pénzügyi szektorban" - mondta Walker, hozzátéve, hogy Oroszország múlt havi támadásai, köztük a hamistartalmú, zavarkeltő szöveges üzenetek, amelyekben tévesen azt állították, hogy ATM-ek nem működnek, nem hagytak maradandó károkat.

Az egyik gyenge pont az amerikai védelemben, hogy az ország erősen függ a digitális technológiától, ami növelheti az ilyen támadások költségeit és kockázatait. "Az Egyesült Államok nagyfokú függősége a digitális technológiától növeli a felforgató kibertámadások lehetőségeit, és szakértők szerint nehéz vagy lehetetlen lenne teljes mértékben védekezni a kibertámadások szélsőséges eszkalációja ellen" - mondta Hatzius.

Tavaly októberben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója, Paul Nakasone azt mondta, hogy a következő öt évben "minden egyes nap" zsarolóvírus-támadásokra számít. A Federal Reserve Bank of New York 2020 januárjában készült tanulmánya pedig arra a következtetésre jutott, hogy egy sikeres támadás csak az egyik legnagyobb amerikai bank ellen a napi fizetések 5-35 százalékát megszakíthatja.

Jerome Powell jegybankelnök már korábban figyelmeztetett, hogy a bankrendszer elleni kibertámadás a 2008-as recesszióhoz hasonló mértékű piaci összeomlást idézhet elő, ha a pénzintézeteknek a fizetések nyomon követésére való képessége sérül - írta a The Epoch Times. A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint egy nagyobb gazdasági kibertámadás évente mintegy 100 milliárd dollárba kerülhet a bankoknak.

Eközben a Lloyds elemzői kiszámolták, hogy az Egyesült Államok északkeleti áramhálózatát érő súlyos támadás 250 milliárd és 1 billió dollár közötti kárt okozhat. A Goldman rámutatott, hogy egy ilyen támadás a régió áramhálózata ellen "rendkívül pusztító" lenne, és 15 államot taszítana sötétségbe.

A Chainalysis nevű blokklánc adatszolgáltató cég által februárban közzétett 2022-es Crypto Crime Reportja szerint a ransomware-támadások révén kizsarolt több mint 400 millió dollárnyi kriptovaluta mintegy 74 százaléka Oroszországhoz köthető.

A Goldman arra figyelmeztet, hogy bármelyik fél folyamodhat a vállalatok és a kritikus infrastruktúrák ellen irányuló rosszindulatú kibertevékenységhez, mint olyan eszközhöz, amellyel jelentős gazdasági károkat okozhatnak, miközben elkerülhetik a közvetlen katonai konfliktust.

A kormányok által vezetett kibertámadások általában szellemi tulajdon, érzékeny pénzügyi tervek és stratégiai információk ellopását jelentik, a kritikus infrastruktúrát ért támadások mellett. A múlt hónapban Oroszországot azzal vádolták, hogy az ország legnagyobb kibertámadása során feltörte Ukrajna legnagyobb pénzintézeteinek rendszereit.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági csapata állítólag az ukrajnai válság kirobbanása után az ilyen támadások elrettentésére készül. A Biden-kormányzat nem cáfolta, hogy elkészítette az Oroszország elleni megtorló kibertámadásokhoz felhasználható lehetőségek listáját.

Az elnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy a nemzet "felkészült a válaszadásra", ha Oroszország saját kibertámadásokat folytat amerikai vállalatok vagy kritikus infrastruktúrák ellen. "Hónapok óta szorosan együttműködünk a magánszektorral, hogy megerősítsük kibervédelmünket, élesítsük azt a képességünket, hogy az orosz kibertámadásokra is reagáljunk" - mondta Biden.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.