Hirdetés
. Hirdetés

Gondban a Firefox fejlesztője

|

A múlt héten elbocsátotta 70 alkalmazottját a Mozilla.

Hirdetés

A Firefox böngészőt készítő vállalatnak a reméltnél kevesebb, bevételt generáló terméket sikerült    előállítania 2019-ben, ezért leépítést határozott el. Ugyanakkor új termékek fejlesztésére félretett 43 millió dollárt.

Hirdetés
   

Emlékezhetnek arra, hogy bevételekre számítottunk 2019-ben és 2020-ban új előfizetéses termékekből, valamint nagyobb bevételt akartunk elérni keresésekből, de ez nem történt meg, írta egy, a TechCrunch által megszerzett belső emlékeztetőben Mitchell Baker, a Mozilla Foundation elnöke. Hozzátette: további elbocsátásokra lehet számítani az Egyesült Királyságban és Franciaországban folyó tárgyalások eredményeként. A Mozilla több mint 1000 embert foglalkoztat.

- 2019-es tervünkben alábecsültük az új bevételt generáló termékek előállításának és terjesztésének költségeit. A tapasztaltak alapján egy konzervatívabb megközelítést alkalmazunk a 2020-as bevételek előrejelzésekor, olvashatjuk az emlékeztetőben. Később Baker kiadott egy nyilvános nyilatkozatot, amelyben elismerte a leépítéseket.

A Mozilla régóta dolgozik azon, hogy új bevételi forrásokat találjon: a vállalat hagyományosan abból szerzi bevételei nagy részét, hogy keresőmotorokat tesz elérhetővé a Firefoxban. Az újabb projektek között volt egy fizetős VPN-nel való kísérletezés, valamint a Lockwise jelszókezelő és a Send fájlmegosztó szolgáltatás kifejlesztése. Ezeket egy éves előfizetési konstrukció keretében kívánta értékesíteni, azonban ennek bevezetése nem történt meg 2019-ben.

Az új termékek kifejlesztése olyannyira fontossá vált a Mozilla számára, hogy amikor az innováció finanszírozása és az elbocsátások között kellett választania, az utóbbi mellett döntött. Baker szerint a vállalat jövője azon múlik, hogy mennyire kiválóan végzik a munkájukat és milyen hatékonysággal fejlesztenek ki új termékeket.

A mostani döntés értelmében a Mozilla 43 millió dollárt tett félre úgynevezett innovációs alapként új bevételeket generáló új termékek kifejlesztésének finanszírozására.

A Mozilla akkor beszélt először nehéz idők eljöveteléről, amikor tavaly kiadta 2018-as pénzügyi jelentését. Ebben az állt, hogy a 2018-as bevétel, 451 millió dollár 20 százalékkal, vagyis 111 millió dollárral volt kevesebb az előző évinél, és a kiadások a cég történetében először meghaladták a bevételeket. A Mozilla 2018-as bevételének 87 százaléka származott a kereső megállapodásokból, és csupán 1 százalék az előfizetésből és hirdetésekből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.