Hirdetés
. Hirdetés

Greenpeace-jelentés az e-hulladékról

|

A Greenpeace IT-környezetvédelmi jelentése szerint egyes gyártók nem tartják be a veszélyes anyagok felhasználásának csökkentésére tett ígéretüket.

Hirdetés

A számítástechnikai alkatrészek veszélyes hulladéknak számítanak. A régebbi monitorok nagy mennyiségben tartalmaztak ólmot, de a veszélyes anyagok felhasználásáról a gyártók ma sem tudnak teljes egészében lemondani. A forrasztóanyagok ón és ólom, az akkumulátorok pedig higany és kadmium tartalmúak, továbbá arzén és halogénezett szerves vegyületek is találhatók a gépekben. A PC üvegből készült része sem bomlik el, ezért környezetszennyező, hasonlóan a számítógép műanyag házából égés közben felszabaduló mérgező gázokhoz.

Ígéret és előírás
A PC-gyártók sokáig az alapvető környezetvédelmi követelményeknek sem feleltek meg, de az egyre szigorodó előírások idővel pozitív irányba mozdították az e-mérgezés ügyét: a nagyobb gyártók vállalták, hogy fokozatosan leállítják a rákkeltő anyagok, a gyártás során tisztításra használt oldószerek, valamint a PVC használatát, és ezeket új, kevésbé ártalmas anyagokkal helyettesítik. Az EU is direktívákban rendelkezik az elektromos és elektronikus készülékek hulladékainak kezeléséről, valamint a berendezésekben található veszélyes összetevők sorsáról.

Az egyik a WEEE (Waste Electrical & Electronic Equipment), ami az alkatrészekben felhasználható veszélyes kémiai anyagok mennyiségét korlátozza, és kötelezővé teszi a nagyvállalatoknak, hogy fizessenek termékeik begyűjtéséért, válogatásáért és esteleges újrahasznosításáért. Ezt egészíti ki a 2006. július 1-jén életbe lépett ROHS ( Reduction of Hazardous Waste) irányelv, ami csaknem az összes IT-termékben megtiltja egyes veszélyes anyagok, köztük nehézfémek használatát. A WEEE kötelezettségeinek eleget tevő gyártóknak az egész világra ki kell terjeszteniük az uniós gyakorlatot.

A Greenpeace jelentése
A környezetvédő szervezet szerint az uniós direktívák csak a megoldás elodázásához vezetnek, és az egyes kormányoknak kellene választ találniuk a problémára. A Greenpeace legfrissebb, negyedéves IT-környezetvédelmi rangsorolása a múlt hónapban jelent meg. A megvizsgált gyártók rangsorának kialakításában szerepet játszott a környezetvédelmi elkötelezettség, az újra felhasználható termékek előállítására való törekvés, vagy például a termékek energiaszükséglete és a vegyi összetétele.

A listán a legjobb mutatókat a Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson érte el, de az Acer, a Toshiba, és az Apple is elismerésben részesült. A környezetvédő csoport ezzel szemben kritikával illetett néhány nagyobb PC-gyártót, amiért nem tesz eleget a veszélyes anyagok felhasználásának csökkentéséről szóló vállalásának. A Greenpeace szerint a HP, a Dell és a Lenovo sem teljesítette korábbi vállalásait a veszélyes anyagok felhasználását illetően. Habár a felmérésben rosszabb mutatóval bíró cégeket is találunk - ilyen a Microsoft, a Fujitsu vagy a Nintendo -, a Greenpeace aktivisták azért támadják élesen az előbbieket, mert azoknál vagy visszaesés mutatkozott, vagy nem találtak tényleges szándékot a "kizöldülésre".


Greenpeace-aktivisták a HP elnök-vezérigazgatóját, Mark Hurdöt ábrázoló maszkban tiltakoztak Pekingben, mert - állításuk szerint - a világ legnagyobb PC-gyártója megszegte azt az ígéretét, amely szerint 2009-ig fokozatosan kivonta volna a mérgező anyagokat a számítógépek gyártásából. A HP utóbb 2011-re tolta ki ezt a határidőt, addig folytatja a veszélyes összetevőket is tarlamazó termékek gyártását és értékesítését.

Veszélyes e-hulladék
A folyamatosan modernizálódó eszközök gyártásából adodóan az elavulási idő is egyre rövidül. A javítás egy új gép beszerzési árához mérten drága, ezért a régi számítógépeket többnyire kidobják, így keletkezik évről évre egyre több e-hulladék. Ebből évente 50 millió tonnát termelnek világszerte; a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének adatai szerint Magyarország 160 ezer tonnával járul hozzá az európai e-szemétdombhoz.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.