Hirdetés
. Hirdetés

Hagyjuk a részmegoldásokat!

|

A közelmúlt fontosabb híreit, eseményeit az IT-szektor két képviselője, Hernádi József és Weiszbart Zsolt kommentálja ezen a héten.

Hirdetés

Összeállításunkból kiderül, hogy az egyes alkalmazások helyett érdemes a teljes desktop környezetet virtualizálni, és arra is választ kapunk, hogy beleillik-e az Oracle portfóliójába az OpenOffice.


1. Központosított virtuális böngészés

Egy francia fejlesztőcég olyan megoldással rukkolt elő, amelynek révén központosított, vállalati szintű virtualizált böngészés valósítható meg.

Hernádi József, ügyvezető igazgató, Sun Magyarország

- Időszerű probléma, érdekes megoldás, de olyan mintha egy öreg bejárati ajtót pusztán a zár lecserélésével próbálnánk biztonságosabbá tenni. Már jónéhány éve léteznek azok a desktop virtualizációs szoftverek és eszközök, amelyek nem csak a virtuális böngészési szolgáltatást, hanem teljes munkakörnyezet virtualizált, és ezáltal biztonságosabb kialakítását lehetővé teszik. Ilyen például a mi Sun Ray vékonykliensünk és a Sun VDI szoftver. A virtuális böngészés tulajdonképpen ennek egy részfunkciója, amit ebben az esetben szolgáltatás formájában próbálnak értékesíteni.

A desktop környezeteket folyamatosan érő támadások miatt biztosan létezik is piaci igény ilyen jellegű megoldásokra, de még ezen szolgáltatás igénybevétele esetén is komoly biztonsági rések maradnak - például a levelezés, a desktop operációs rendszerek, vagy akár a vállalati alkalmazások védelmében. Ha már biztonságos környezetet akarunk kialakítani, nem érdemes részmegoldásokban gondolkodni. Ne csak a böngésző futtatását virtualizáljuk, hanem a teljes desktop környezetet - amely lehetőséget ad arra, hogy például a kritikus alkalmazásokat akár külön-külön virtuális gépeken futtassuk.

 


2. Mindenki elégedett

Az Oracle-Sun egyesülés kapcsán már megszülettek az elemzések, feltételezések: az Oracle, a Sun, a Microsoft, az IBM is jól járt, de lehet, hogy a dolgozók kevésbé.

Weiszbart Zsolt, ügyvezető igazgató, IFS Hungary Kft.

- A fent szereplő informatikai óriások mindegyike elégedett lehet, hiszen a Sun mint önálló vállalat megszűnésével ismét koncentrálódott a piac, egy erős független versenytárs tűnt el.

Az elmúlt öt év bizonyítja, hogy az Oracle elsősorban az adatbázis üzletágából származó bevételek, valamint a kiváló jövedelmezőség generálta pénzállomány következményeként, szinte korlátlanul képes akvizíciókat lebonyolítani. Több elemző szerint lehet, hogy az Oracle a Sun által jegyzett nyílt forráskódú technológiák, például Java, MySQL, illetve az ezekre épülő alkalmazások, köztük az OpenOffice miatt volt érdekelt a felvásárlásban, legalábbis az Oracle által az utóbbi tíz évben képviselt akvizíciós politikába ez jobban beleillik. Nagy kérdés, hogy az Oracle mit tervez valójában a hardver üzletággal, elképzelhető, hogy idővel eladja majd valamelyik hardverszállító partnerének, például a HP-nek.

Legelégedettebbek azonban azok a Sun részvényesek lehetnek, akik közel egy hónapon belül kétszer is mintegy 40 százalékos árfolyamnyereséget realizálhattak, amennyiben az IBM bejelentéskor eladták, majd az üzlet meghiúsulásakor visszavásárolták részvényeiket, hogy az Oracle bejelentésekor ismét eladhassák őket.


 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.