Hirdetés
. Hirdetés

Hajrá Hölgyek!

|

A nemek esélyegyenlőségét segíti a Lányok Napja.

Hirdetés

Mintegy háromezer középiskolás diáklány indul az április 25-én megrendezésre kerülő Lányok Napján, hogy „férfias” szakterületekről, például IT-vel, elektronikával és műszaki területekkel foglalkozó vállalatoknál, intézményeknél első kézből szerezhessen tapasztalatot az adott foglalkozásról.

A hazánkban második alkalommal megrendezett esemény célja, hogy a lányok pályaválasztása túllépjen a megrögzött szokásosokon, és az arra indíttatást érzők nyugodt szívvel építsenek karriert a nők számára ma még szinte tabunak számító területeken is.

A nemek esélyegyenlősége a gyakorlatban néhány ágazatban még mindig nem teljes Magyarországon, különösen az úgynevezett STEM-területeken (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika). Ennek egyik gyakori oka, hogy az érdeklődő fiatalokat automatikusan lebeszélik a családtagok vagy a tanárok ezekről a szakirányokról, azzal a felkiáltással, hogy nem nőknek valók.

„Itthon ma még gyakran rácsodálkoznak arra, hogy mi is az a Lányok Napja, de az USA-ban vagy Németországban egy évtized alatt természetessé vált, hogy a problémával súlyának megfelelően kell foglalkozni. Magyarország sem engedheti elveszni tehetségeit, sem a lányokat, sem a fiúkat, és ebben kiemelt felelősség jut a tanároknak és a szülőknek is, hogy a tipikus női karrier fogalma kinyíljék.” – hangsúlyozta dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke

A 62 programból álló eseménysorozatban 38 vállalat, 10 egyetem 12 kara, 4 kutatóintézet és egy múzeum vesz rész Győrtől Nyíregyházáig, Váctól Szegedig Magyarország 18 városában. A Lányok Napja eredetileg az USA-ból indult 1993-ban. Egész Európában, így hazánkban is egy meghatározott napon, idén 2013. április 25-én tartják meg. A telekommunikációs és infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos foglalkozások népszerűsítésére létrejött párhuzamos kezdeményezéshez, a „Girls in ICT” naphoz is csatlakozik Magyarország. A „Girls in ICT” napot a Nők a Tudományban Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közösen rendezi meg, a Lányok Napja tematikus részeként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.