Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan jön a Windows felhője

|

Nemsokára érkezik az egyelőre Windows Cloud nevű környezet, amelyre számos internetes alkalmazást fejleszthetnek.

Hirdetés

Steve Ballmer egy londoni IT menedzsereknek szervezett konferencián jelentette be, hogy egy hónapon belül bemutatják a "Windows Cloudot", azt a környezetet, amelyre a fejlesztők számításifelhő-alkalmazásokat írhatnak majd. Az új "operációs rendszer" végleges verzióját valószínűleg más néven fogják bemutatni - derül ki az IDG News Service tudósításából. Számítási felhőn azokat a programokat értik, amelyek egy webböngészőben jelennek meg, ugyanakkor a tényleges számítás egy távoli adatközpontban történik.

Ballmer egyelőre nem túl sok részlettel szolgált, mivel nem akarta a bejelentést előre lelőni, annyit azonban elárult, hogy a Cloudot a - Vistát néhány év múlva leváltó - Windows 7-től külön projektként fejlesztik.

Szoftver plusz szolgáltatás
Az elmúlt időszakban néhány vállalat - mint például a Google vagy a Salesforce.com - fejlesztéseinek köszönhetően egyre inkább előretörnek az interneten keresztül nyújtott szoftverszolgáltatások, amelyek révén a korábbinál alacsonyabb áron és kisebb üzemeltetési igény mellett érhetők el az alkalmazások. Az utóbbi időben azonban már a hagyományos, deszktop-környezetre fejlesztő cégek, így a Microsoft is egyre elszántabban próbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak terveik az internetes szoftverszolgáltatásokra.

Ballmer gyorsan hozzátette, hogy a Microsoft továbbra sem tervez olyan szoftvereket, amelyek teljes mértékben az interneten elérhetők, inkább olyan szolgáltatásokon dolgoznak, amelyek segítségével például egyszerűbb szerkeszési feladatokat végezhetnek a felhasználók az Office dokumentumaikon.

A Microsoft jelenleg is számos szoftveréhez fejleszt online komponenseket, mint például a Sharepoint kollaborációs alkalmazáshoz, az Exchange e-mail szerverhez vagy a Dynamics ügyfélkapcsolat-kezelő szoftverhez. A szoftverszolgáltatásokhoz képest a Microsoft stratégiája az, hogy "szoftvert plusz szolgáltatást" nyújtson, azaz a központi alkalmazásait webes funkcionalitásokkal látja el.

A Microsoftra ugyanakkor egyre nagyobb nyomás helyeződik a Google részéről, amely egy ideje már webes vállalati produktivitási csomagot is kínál Google Alkalmazások néven. Ballmer lekezelően beszélt az előadások a Google szolgáltatásáról, amelyet véleménye szerint kevesen használnak, mivel a felhasználók több funkciót várnak el egy irodai szoftvercsomagtól. "Mi erősebb szoftvert akarunk nyújtani annál, mint amilyen egy böngészőben futó szoftver lehet" - tette hozzá a Microsoft vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.