Hirdetés
. Hirdetés

Hat helyszínen nyíltak Digitális Tudásközpontok Magyarországon

|

Ezek létrehozása egy olyan pályaorientációs és készségfejlesztő hálózat megteremtését célozza, amelynek fókuszában a fiatalok digitális felkészültségének javítása áll.

Hirdetés

A már működő Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) tapasztalatait felhasználva hat vidéki városban - Békés, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Oroszlány és Veszprém - 2022. tavaszán Digitális Tudásközpontot adtak át, amelyek felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint, és a GINOP-3.1.6-20-2021-00001 projekt kereteiben valósult meg.

A kiemelt projekt célja, hogy a tudásközpontok létrehozása és továbbfejlesztése révén a Digitális Jólét Nonprofit Kft. - mint konzorcium vezető és az 5G Koalíciót működtető és irányító szervezet -, valamint a Széchényi Egyetem tapasztalatokat szerezzen az ötödik generációs technológia alkalmazási lehetőségeiről, az 5G hálózatok kiépítéséhez kapcsolódóan a tervezési, engedélyezési, telepítési, létesítési, üzemeltetési tevékenységekről, a fejlesztésekhez szükséges IT munkaerőpiaci igényekről, továbbá a hatékony állami szerepvállalás lehetőségeiről. Ennek érdekében a Digitális Jólét Nonprofit Kft. az IT pályaorientációt a tudás- és élményközpontok szakmai célú tevékenységei keretében az 5G technológiát bemutató helyszínek létrehozásával és pilot programok kialakításával támogatja.

Hirdetés

A digitális tudásközpontok létrehozása egy olyan pályaorientációs és készségfejlesztő hálózat megteremtését célozza, amelynek fókuszában a fiatalok digitális felkészültségének javítása áll, azaz annak elérése, hogy a fiatalok felkészültebben és eredményesebben legyenek képesek a munkaerőpiaci kulcskompetenciáik, munkaszocializációjuk fejlesztésével foglalkozni. A Digitális Tudásközpontok szerepe nélkülözhetetlen a társadalmi felzárkóztatás és a tehetséggondozás, az esélyteremtés terén. Azon gyermekek és felnőttek számára, akik saját otthonukban nem találkoznak a legmodernebb technológiával, esélyt kínál arra, hogy megismerjék, elsajátítsák ezen eszközök használatát és fejlesszék azon képességeiket, amelyek a digitális technológián keresztül hozzájárulnak az egyéni boldogulásukhoz és a társadalmi szerepvállalásukhoz.

A Digitális Tudásközpontok a digitális technológia bemutatásán és a digitális kompetencia fejlesztésen túl betekintést nyújtanak a jövő munkaerőpiacára, amelyben a mai diákok dolgozni fognak, ezáltal hozzájárulnak a természettudományos és mérnöki pályaorientációhoz és a magas hozzáadott értékű technológiák alkalmazásának széleskörű elterjesztéséhez, amely nemcsak az egyéni, hanem a nemzeti versenyképességet is javítja. Az iskolák számára díjmentes foglalkozásokon a tanulók megismerhetik a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.

A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg. A fentieken kívül a Digitális Tudásközpont nem csak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek és az aktív idősebb korosztály számára is számos programmal készül, hiszen a digitális kultúrával való ismerkedés és az abba való integráció nem lehet korfüggő.

A megnyílt tudásközpontokon kívül a kiemelt projekt keretében két, az 5G technológiát bemutató helyszín került létrehozása Kecskeméten és Mezőhegyesen. A pilotok során az kerül vizsgálatra, hogy hogyan lehet különböző környezetben - például sűrűn lakott belvárosban, illetve vagy agrárterületen - gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos és fenntartható módon széles körben megvalósítani.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.