Hirdetés
. Hirdetés

Hatékony IT rack tartozékok és kábelmenedzsment

|

Az IT rackekbe szánt belső komponensek precíz tervezése rendkívül fontos, különösen, ha a racket nem standardizált adatközponti környezetben helyezik el. Számos tényezőt kell figyelembe venni a rack kiválasztása előtt: a konkrét célját, a tápellátó- és hálózati kábelezés vezetési útvonalát valamint az ideális hűtési megoldást. A Rittal alábbi öt kérdésével és az azokra adott válaszokkal segít optimalizálni a komponens kiválasztást, telepítést és üzembe helyezést.

Hirdetés

Mire használják a racket?

A tartozékok mennyisége és típusa hatással lesz a rack méretére. Amennyiben a szekrényt csak szerverek befogadására tervezik, akkor elegendő lehet egy 600 mm széles IT rack. Ha azonban hálózati komponensek elhelyezése is követelmény, akkor érdemes 800 mm széles szekrényt választani, hogy a kábeleknek elegendő hely álljon rendelkezésre.

Az utóbbi időben a vállalkozások gyakran kombinálják a szerver- és hálózati komponenseiket önálló IT rackekben. Ahogyan az IT egyre inkább válik létfontosságú területté egy vállalat életében, egyre több és több komponenst helyeznek el a szekrényben, és próbálják a meglévő infrastruktúrát a lehető legjobban kihasználni. Emiatt érdemes a lehető legnagyobb méretű racket választani - összhangban a jövőbeli helyigényekkel. Például egy 42 U magas, 800 mm széles és 1200 mm mély IT rack elegendő helyet biztosít az egyedi kiépítésekhez, és lehetőséget ad a jövőbeni bővítésekre is.


Milyen hűtési megoldás az ideális?                        

Vajon egy olyan szobába telepítik a racket, ahol nincs integrált hűtési rendszer? Ha igen, akkor számos lehetséges megoldást érdemes megvizsgálni. Ha csak egyetlen önálló IT racket telepítenek, akkor egyszerűen hozzáépíthető egy külsődleges hűtési rendszer. Ebben az esetben fontos, hogy a szekrény légtömör legyen, vagyis az ajtók tömítése elengedhetetlen. Ha a teljes termet vagy komplett szekrénysort hűtenek - ami egy adatközpontban teljesen szokványos -, akkor a perforált ajtó a megfelelő választás, ami lehetővé teszi a szabad légáramlást.

Megfelelő-e a légvezetés?

A konkrét hűtési megoldáson túl további mérlegelendő lehetőségek vannak az IT szekrények belterének hűtésére. Szerverszekrények esetén a hideg levegő áramoltatása optimális esetben elölről hátrafelé történik; hálózati szekrényekben pedig arra kell, hogy áramoljon a hideg levegő, amerre az eszközök igénylik. Mindkét esetben fontos, hogy lezárjuk a 19" tálcákat, hogy biztosítani lehessen a hideg levegő megfelelő helyre áramlását. A nyitott rackeket le kell zárni a hideg és meleg levegő elkülönítése céljából. Erre a feladatra számos tartozék áll rendelkezésre: a hideg levegő célzott vezetéséhez éppúgy, mint a horizontális légáramlás megvalósításához, vagy más hűtési feladatokhoz. A hatékony légvezetés és az IT rackre szabott hűtési megoldás kombinációja számottevő energiahatékonysági javulást eredményezhet. Egy kis előretervezéssel rengeteg költség takarítható meg hosszú távon.

Hol fussanak a kábelek?

A külső és belső kábelek vezetésének tervét már a szerverszekrény megvásárlása és konfigurálása előtt el kell készíteni, sőt a tápellátó kábelek vezetését is meg kell tervezni. Sok aktív IT eszköz redundáns tápellátást kíván. Ez azt jelenti, hogy két áramelosztó egység (PDU) szükséges, ami a kábelmenedzsmentet tovább bonyolítja. Ráadásul a tápellátó és az adatkábeleket külön kell fektetni, a káros interferenciák kiküszöbölése érdekében. Különös figyelmet kell fordítani az optikai kábelek minimális hajlítási sugarának betartására, hogy elkerülhető legyen a jeltorzulás.

Ha a racket álpadlóra helyezik, akkor a táp- és hálózati kábeleket a szekrény alatt is lehet vezetni. Ennek gyakori alternatívája, hogy a mennyezetre szerelnek kábelvezető csatornákat, és onnan vezetik be őket a szekrénybe a tetőlemezen keresztül. Ebben az esetben a tetőlemezek helyes kiválasztása és konfigurálása a döntő - a kivágásokat kefés betétekkel kell tömíteni a hatékony hűtés, az egyszerűbb kábelvezetés és a megnövelt energiahatékonyság érdekében. A helyes tartozék-kiválasztás lehetővé teszi azt is, hogy a kábelek telepítése után is könnyű legyen azokat, így akár a többrészes tetőlemezeket is eltávolítani az egyszerűbb karbantartáshoz és utólagos átszereléshez.

A Rittal számtalan tartozékot kínál a kábelvezetés megoldásához, akár egyedi komponens kiépítéseket is lehetővé téve. Mind nyílt, mind zárt kábelcsatorna rendszer kiépíthető - függőleges vagy vízszintes kábelvezetéshez, valamint különböző hőmérsékleti zónák között átvezetéshez is. Gyakran követelmény a légtömörség és egy bizonyos légnyomás tartása annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hideg és meleg levegő keverése. A Rittal ezt a szempontot is szem előtt tartotta, amikor kifejlesztette a TS IT szekrényt. Ez a rack maximálisan támogatja a precíz légkeringetési megoldásokat, összhangban a megfelelően kiépített kábelezési tartozékokkal.

Hogyan oldják meg a külső kábelezést?

A sűrű IT rackekben igen kevés hely marad új eszközök számára. Ezekben az esetekben egyetlen lehetőség, ha a kábeleket a szekrényeken kívül vezetik. Sok esetben a kábelcsatornák kijönnek a szekrény oldalán, a kábeleket kívül átvezetik a szekrény felett, majd visszatérnek a szekrénybe a másik oldalon. Noha ez a megoldás sok helyet megtakarít a szekrényben, igencsak nehézkessé válik az egyes kábelek azonosítása és a karbantartási munka.

Ahol a könnyű karbantartás kiemelt prioritás, ott a kábeleket a szekrényen belül érdemes vezetni. Az egyes kábelek kiszűrése és cseréje hiba vagy átkonfigurálás esetén így sokkal egyszerűbbé válik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.