Hirdetés
. Hirdetés

Hatékony közigazgatás üzleti szoftverrel

|

Gyorsabban indulhatnak a projektek a közszférában, miután az SAP-megoldások KEF-listára kerültek. Interjú Ablonczy Balázzsal, az SAP Hungary Kft. ügyvezetőjével.

Hirdetés

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) és az SAP Hungary áprilisban megállapodást írt alá SAP vagy azzal egyenértékű szoftverek, fejlesztőeszközök és kapcsolódó szolgáltatások szállításáról. A központosított közbeszerzési eljárás három évre kiterjedő, teljes keretösszege 13 és fél milliárd forint.

Hirdetés

Computerworld: A közszférában eddig is használtak a szervezetek SAP-termékeket, miért éppen most kerültek KEF-listára ezek a szoftverek és szolgáltatások, és mi fog változni a beszerzés eddigi gyakorlatához képest?

Ablonczy Balázs: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a hozzátartozó KEF megítélése szerint az SAP megoldásai mostanra terjedtek el olyan mértékben a közigazgatás területén, hogy a velük kapcsolatban jelentkező, felhasználói igényeket a továbbiakban célszerű lesz egységes, átlátható keretben kezelni. A korábbi gyakorlat szerint a közbeszerzésre kötelezett szervezeteknek az SAP-szoftverek bővítését, frissítését és fejlesztésekkel történő kiegészítését, a támogatási szerződések meghosszabbítását külön meg kellett pályáztatniuk, ami eleve hosszabb, 3-4 hónapos átfutással és nagyobb költségekkel járt, olykor a projektek csúszásához vezetett.

A mostani megállapodásnak köszönhetően a közbeszerzésre kötelezett, és az ide önként csatlakozó intézményeknél negyedére, 4-6 hétre csökkenhet az SAP-termékek, szolgáltatások beszerzésére fordított idő, amihez alacsonyabb ár is társulhat. A KEF gyakorlatilag folyamatosan versenyezteti öt hazai partnerünket, amelyek az elmúlt évben minősítést szereztek közszféra programunkban, és közel ötszáz SAP-tanácsadóval állnak a keretből termékeket lehívó szervezetek rendelkezésére. A hosszú távon is kedvezőbb árat és jobb szolgáltatást eredményező versenyt szolgálja, hogy az egyedi fejlesztések szoftverkódját átadjuk ügyfeleinknek, így szabadon választhatnak az előnyösebb ajánlatot adó SAP-partnerek közül.

CW: A közigazgatás mely területein terjedtek el az SAP megoldásai?
AB: Közel négy évtizede vagyunk jelen a piacon megoldásainkkal, amelyek messze túlmutatnak a pénzügy és a könyvelés területén. Mintegy tíz éve stratégiánk középpontjába az iparági megoldásokat állítottuk, amelyeket a különböző iparágak legnagyobb szereplőivel együttműködve, az adott terület igényeire és folyamataira szabottan fejlesztünk. Összesen 25 iparágnak kínálunk a bevált gyakorlatra épülő, szabványos, ugyanakkor testre szabható megoldásokat. Közülük több – pl. a közműszolgáltatás, az oktatás, az egészségügy, az adóügyi és az önkormányzati informatika – a közigazgatással együtt állami érdekeltségi körbe tartozik.

Magyarországon az állami vállalatok, a Magyar Posta, a MÁV, az MVM, hogy csak néhányat említsek, amelyek versenyeznek, illetve együttműködnek a versenyszféra szereplőivel, az eddigiekben is hatékonyabb működésre törekedtek, ezért jelentős részük már használ SAP-megoldásokat. A központi közigazgatás, legyen szó e-kormányzati szolgáltatásokról, a digitális állam megteremtéséről, üzleti-pénzügyi felügyeletet biztosító szolgáltatásokról vagy akár kincstári-adóügyi informatikáról, az a terület, amelyen termékeink és szolgáltatásaink idehaza egyelőre nem terjedtek el olyan széles körben, mint más országokban.

A KEF-fel kötött megállapodásunk nyomán a központi közigazgatásban is gyorsabban elindulhatnak azok a projektek, amelyek a könnyebben implementálható, olcsóbban üzemeltethető és továbbfejleszthető iparági megoldások bevezetésével a kormányzati szolgáltatások hatékonyságát javítanák. Különösen nagy előrelépésre adnak lehetőséget e téren a magán- vagy nyilvános felhőben, szolgáltatásként elérhető, illetve a nagy teljesítményű, akár valós idejű analitikát támogató platformunkon, az SAP HANA-n futó szoftveralkalmazásaink.

CW: Nemrég tette közzé az SAP első negyedéves gyorsjelentését, amely szerint a cloud-portfólió 32 százalékos bevételnövekedést hozott, a 2011 júniusában bejelentett HANA platformot pedig, amelyre már 1200 start-up fejleszt alkalmazásokat, több mint 3200 szervezet használja világszerte. Miként teljesít a magyar leányvállalat?
AB: E trendek sok tekintetben a hazai piacon is érvényesek, sőt, a méretarányokat is figyelembe véve némelyiküket egy-egy időszakban túl is teljesítjük, mint például a HANA esetében.

Felhőalapú megoldásaink más piacokon elterjedtebbek, mint idehaza, de alapos előkészítő munka eredményeként tavaly megkötöttük első SaaS-szerződéseinket, így ezen a téren is megkezdtük a felzárkózást. Az SAP több mint 20 mérőszám alakulását kiértékelve minden évben kiválasztja a régió legjobban teljesítő leányvállalatát, és ezt a címet 2013-ban az SAP Hungary érdemelte ki. Folyamatosan növekszik a teljesítményünk, az árbevételünk tavaly meghaladta a 17,5 milliárd forintot.

Köszönhető ez a most aláírt megállapodás előkészítése mellett többek között annak is, hogy tavaly 70 kkv vezette be SAP Business One ERP rendszerünket, University Alliance programunk keretében mintegy 10 hazai egyetemmel működünk együtt az innovatív technológiák oktatásában, és jó úton járunk afelé, hogy bővítsük hazai kapacitásainkat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.