Hirdetés
. Hirdetés

Hatmilliárd eurós beruházás-élénkítés

|

Több tízezer munkahely megmentését várja a kormány a szerdán bejelentett, 1800 milliárd forintos beruházás-élénkítő csomagtól.

Hirdetés

Bajnai Gordon gazdasági miniszter bejelentése szerint több mint 1800 milliárd forintot, vagyis 6 milliárd eurót fordít a kormány új beruházásokra. A beruházás-élénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg. A most bejelentett, 1800 milliárd forintos csomag kiegészíti a Kormány által tavaly novemberben útjára indított 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára.

A magyar gazdaságélénkítő program alapvetően három célt kíván elérni, ezek:
- a hazai munkahelyek megmentése;
- a hazai vállalatok pénzhez juttatása;
- a kereslet és a beruházások élénkítése.

A beruházás-élénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás indulhat meg a közeljövőben, amelyek pénzügyi forrását az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg. A programlista részletesen tartalmazza a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési kiírások és a kivitelezés tervezett kezdetének dátumát. A beruházásélénkítő csomagban szereplő projektek kereshető adatbázisban megtalálhatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az Építőipari Piactéren: www.nfu.hu/epitesugyi_kereso

A piacok átmeneti visszaesésének idején a munkahelyek megtartása érdekében a kormányzat hozzájárul a munkaidő-csökkentéshez. A munkahelymegőrzést támogató konstrukciók abban segítenek, hogy egy adott cég meglévő munkaerő-állományának kapacitását hozzá lehet igazítani a piaci kereslethez elbocsátások nélkül. A kieső napon a munkavállalók képzésben vesznek részt, növelve ezzel szakmai kompetenciáikat, versenyképességüket. A munkaügyi tárca által 16 milliárd forintos hazai forrással már meghirdetett program uniós forrásból további 20 milliárd forinttal egészíthető ki.

Az uniós pályázatokon minden korábbinál több támogatáshoz, gyorsabban és könnyebb feltételekkel juthatnak hozzá a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek cserébe elég vállalniuk munkavállalóik megtartását, vagy a GDP-nek megfelelő árbevétel-változás fenntartását.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.