Hirdetés
. Hirdetés

Hibrid tárolás okosan

|

A hibrid felhő válik az informatikai környezetek uralkodó modelljévé, ezért adatok és alkalmazások szintjén is mind keresettebbekké válnak a mesterséges intelligenciára épülő képességek, amelyek megkönnyítik a felügyeletet. Az ESG előrejelzése szerint idén ez a két fő trend uralja majd a tárolópiacot, a technológiát vásárló vállalatok ízlését éppúgy formálva, mint a szállítók stratégiáját.

Hirdetés

Töretlenül nőni fog az adatmennyiség, amellyel a vállalatok dolgoznak, és továbbterjednek a nyilvános felhőszolgáltatások, az alkalmazásszállítás modern módszerei, valamint az olyan adatintenzív munkaterhelések is, mint az analitika, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia. Nem tavaly jelentkeztek ezek a technológiai trendek, de az idei évet és a soron következő esztendőket is meg fogják határozni, szögezte le előrejelzésében (Data Storage Predictions for 2020) az Enterprise Strategy Group (ESG), de azért ennél jobban megragadható jóslatokat is megfogalmazott.

Hirdetés

A nagy értékű munkaterhelések, például az analitika, a gépi tanulás és a dolgok internetére épülő alkalmazások nyomán gyorsan nő a vállalatok által használt adatmennyiség mind házon belül, mind a nyilvános felhőben. Az üzleti célok eléréséhez szükséges megfelelő adatok azonosítása és fellelése ezért egyre nagyobb fejtörést okoz különösen azon szervezeteknél, amelyeknél az adattömeg bővülési üteme eléri vagy meghaladja az évi 50 százalékot. Az adatok osztályozását, a metaadatok használatát hibrid, többfelhős környezetekre kiterjesztő megoldások bevezetését ezek a vállalatok ezért prioritásként kezelik 2020-ban, számukra ez lesz az IT-beruházások három legfontosabb területének egyike, véli az ESG.

Nem is olyan régen, két-három évvel ezelőtt az IT-osztályok többsége még házon belüli infrastruktúrájától elkülönítve menedzselte a vállalatnál használt nyilvános felhőszolgáltatásokat. Idén nemcsak fordulni fog a kocka, hanem egyre több vállalat költ majd olyan menedzsmentmegoldások bevezetésére, amelyekkel egységesen kezelheti mindkét környezetet. Az ESG szerint a trend egyik hajtóerejét a konténerezett alkalmazások gyors térhódítása adja, amelyek jellemzően átívelik a házon belüli és azon kívüli környezeteket, ezért következetességet feltételeznek a fejlesztők és az üzemeltetők részéről egyaránt. Az igény kiszolgálása, a következetesség keresztülvitele a vállalat szervezeti felépítésére és vezetésére is vissza fog hatni, tette hozzá az elemző.

Szinte minden informatikai vezető testre szabott infrastruktúra-megoldásra vágyik, de csak kevés szervezet képes valóban átlátni és megérteni, hogy munkaterhelései milyen követelményeket támasztanak. A betekintés hiányosságaival gyakran fájdalmas módon szembesülnek a vállalatok, amikor nyilvános felhőbe viszik valamely alkalmazásukat, de a költségek nem a tervek szerint alakulnak. A szállítók ezért intelligens képességekkel ruházzák fel infrastruktúra-megoldásaikat, amelyek az éles környezetről gyűjtött telemetrikus adatokat gépi tanulással elemezve ajánlásokkal és automatizálással segítik a minden tekintetben hatékony, optimális felügyeletet. Az ESG szerint az ilyen képességek idén az IT-vásárlók kívánságlistáján az élre kerülnek.

Emmy-díjas NAS
Az International Data Corporation (IDC) legfrissebb tárolópiaci jelentése (Worldwide Quarterly Enterprise Storage Systems Tracker) alapján 2019 harmadik negyedében a vállalatok 1,3 százalékkal költöttek többet az eredeti eszközgyártók külső tárolórendszereire, mint a megelőző év azonos időszakában. A piac mérete így 6,6 milliárd dollárra bővült, míg az értékesített tárolókapacitás összmérete elérte a 17,3 exabájtot - ez 6,8 százalékos növekedésnek felel meg. A tárolópiacot a múlt év harmadik negyedében is a Dell Technologies uralta 31,5 százalékos részesedésével.

- Magyarországon a kisebb vállalatok jellemzően elkülönítik egymástól a házon belül bevezetett és a felhőben szolgáltatásként elért alkalmazásaikat, amiben közrejátszik, hogy a hibrid környezetek felügyeletéhez és az adatok menedzseléséhez szükséges kompetenciákat sok esetben nem tudják kiépíteni - mondta Rab Gergely, a Dell Technologies vezető tanácsadója, akit a hazai szervezetek adattárolási gyakorlatáról kérdeztünk. - Egyetlen adattároló-megoldás használatát részesítik előnyben ezek a cégek, amelyben ma már a flash is egyre gyakrabban helyet kap, de nem szorítja ki a lassabb elérésű adatok tárolására, biztonsági mentésre és archiválásra szolgáló lemezeket. Egyszerűbb számukra, ha az üzlet minden tárolási igényét ugyanazzal a rendszerrel, például a belépő szintű hibrid Dell EMC SC megoldásunkkal szolgálják ki.

Nagyobb középvállalatok viszont - a náluk is nagyobb méretű szervezetekhez hasonlóan - már a hazai piacon is vállalkoznak házon belüli és felhőben futó alkalmazásokat ténylegesen összekapcsoló hibrid környezetek kiépítésére és egységes menedzselésére, amelyben az adattárolási igényeket például a Dell EMC többfelhős működésre felkészített középkategóriás egységes tárolómegoldása, a Dell EMC Unity szolgálja ki, mondta Rab Gergely.

- Strukturálatlan adatok, videófelvételek vagy képek nagy tömegével dolgozó, azt szerkesztő vagy mesterséges intelligenciával elemző vállalatok, többek között médiacégek és egészségügyi szolgáltatók speciális adattárolási igényeit Dell EMC Isilon hálózatra csatlakozó tárolóplatformunkkal fedjük le, mondta. - A felhőbe méretezhető, scale-out NAS-megoldásunk idén januárban Emmy-díjat kapott a televíziós művészetek és tudományok nemzeti akadémiájától, a NATAS-tól, kapacitása és teljesítménye is korlátlanul méretezhető, nagyon sok felhasználó egyidejű kiszolgálására készült.

Keresik a hazai vállalatok a hiperkonvergens infrastruktúra (HCI-) megoldásokat és a részüket alkotó tárolókat is, amelyek gyorsan bevezethetők és egyszerűen menedzselhetők, tette hozzá Rab Gergely. Vonzerejüket fokozza, hogy könnyen telepíthetők rajtuk a VMware és más szállítók virtualizációs megoldásai, valamint a konténerezett alkalmazások, amelyek szintén teret hódítanak a hazai piacon.

Februárban a Dell újabb peremhálózati (edge-) megoldásokat is bejelentett, amelyek a strapabíró kialakítású szerverekbe építve tartalmazhatnak tárolókapacitást is, ennél azonban sokkal izgalmasabb adatintelligenciájuk, amellyel valós időben előosztályozzák, majd a felhőbe, illetve az adatközpontba továbbítják az elemzésre kiválasztott adatokat. Segítségükkel például a mentőautó fedélzeti kameráján keresztül röptében azonosítható a megkülönböztető jelzést figyelmen kívül hagyó, az elsőbbségadást elmulasztó gépjármű, és a bírság máris kiróható.

Intelligencia az infrastruktúrában
A tárolószállítók élmezőnyében a második helyen a NetApp és a HPE osztozott a múlt év harmadik negyedében elért 9,9, illetve 9,6 százalékos részesedésével. Az IDC jelentésében ugyanis holtversenyt hirdet, ha két szállító bevételei között a különbség nem nagyobb 1 százaléknál.

- Hibrid, többrétegű és többfelhős tárolókörnyezetek kialakításához a HPE-nél minden csúcstechnológiás alkotóelem megtalálható a spájzban, a vállalatokat azonban érthető módon nem a választék, hanem elsősorban az érdekli, hogy mit tudunk a hozzávalókból főzni - mondta Molnár Zoltán, a HPE magyarországi technológiai igazgatója. - Mindig az adott vállalat konkrét, különleges igényeiből indulunk ki, amikor szabványos elemekből egyedi, testre szabott tárolómegoldást építünk. Tapasztalataink szerint sok hazai vállalat kész lenne a különböző technológiákat kombináló házon belüli és felhőalapú tárolókörnyezetek összekapcsolására és együttes menedzselésére. Ezek a projektek azonban gyakran elhúzódnak vagy elakadnak, miután a vezetőség ráébred, hogy az összetett környezet felügyeletéhez és üzemeltetéséhez szükséges kompetenciáknak nemcsak híján van a szervezet, hanem azok pótlása a szakemberhiány miatt igen nehéz és költséges lehet.

Hogy megkönnyítse a hibrid IT-környezetek menedzselését, a HPE intelligenciát épít az infrastruktúra-megoldásaiba, a Nimble Storage 2017-es felvásárlása óta az InfoSight prediktív analitikai platformot minden adatközponti komponenssel integrálta. Az InfoSight több mint tíz év adatközponti telemetriai adataiból nyert tudást tartalmaz, ennek alapján a jelentkező infrastruktúra-problémák 90 százalékát automatikusan észleli, és több mint 85 százalékukat megoldja, így drámai mértékben csökkenti az informatikai osztály terhelését.

- Bármilyen magabiztosak az operációs rendszerek és virtualizációs rétegek adminisztrátorai a napi feladatok ellátásában, a hardvert is érintő ritkább változások és az itt jelentkező problémák kezelésében elbizonytalanodnak, ezért külső segítséget kérnének, amihez egyre nehezebben vagy drágábban jutnak hozzá, mondta Molnár Zoltán. - Az InfoSight mesterséges intelligenciájával ezért a hibrid környezetek menedzselését az általános informatikai tudás szintjén tesszük hozzáférhetővé, azaz az adminisztrátorok egy grafikus kezelőfelületen komfortosan kattintgatva a saját vállalati környezetükre szabott útmutatást kapnak a megfelelő beavatkozáshoz.

Felhőszolgáltatásoknál megszokott felhasználói élményt adhat így a vállalat ügyfeleinek és alkalmazottainak is, mivel alkalmazásai, szolgáltatásai mindig elérhetők lesznek. A HPE például már a széles körben megfizethető, középkategóriás tárolómegoldásain is garantálja a folyamatos, 100 százalékos rendelkezésre állást, hallottuk Molnár Zoltántól. Az InfoSight hasonlóan nagy értéke, hogy a vállalatok az üzleti igények legjobb kiszolgálásához felhasznált tárkapacitás méretét és költségét is optimalizálni tudják. Az ügyfelek tényleges igényeihez igazodva a HPE nemcsak diszkpolcokkal, hanem felhőből kiszolgált CloudVolume kapacitással is hozzásegíti a vállalatokat adataik mindenkori eszményi tárolásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.